Članek
Ukrajinska juhica
Objavljeno Apr 01, 2014

Današnja specialiteta je Ukrajinska juhica!

Priprava: 2 h 15 min  Težavnost: Porcije: 4 Kaloričnost: Kuharji: Putin, Obama, Merkl, Barosso, Janukovič, Lagarde, Erjavec (Dr.Rupel),
Recept ni primeren za vegeterijance Kategorije: juheglavne jedi

Potrebne sestavine: Ukrajina, Ruska federacija, EU, Amerika, Nemčija, NATO, IMF, krompir, rdeča pesa, paradižnik, limona, korenje, lovor, peteršilj, čebula, česenj, sladkor, poper, sol,

Opis:

Ukrajinska juhica ali Boršč, je poznana ukrajinska gosta juha, toliko gosta da bi jo lahko imenovali enoločnica. Recept se razlikuje od kuharja do kuharja, vsi pa so si edini, da boršč brez pese, ki mu daje značilno rdečo barvo in aromo, ni boršč. Brez dvoma je okusna in hranljiva jed. Je verjetno ena od  najboljših jedi, ki smo jih do sedaj pripravili!

Priprava:

V lonec damo ukrajinsko meso in dolijemo toliko hladne vode da ga prekrije. Dodamo nekaj infiltriranih plačancev / dobro je, da so po možnosti iz večih držav, ki imajo tu interese /, nekaj obljub opoziciji, svetovalce in opazovalce iz RUSIJE, EU, ZDA, NATA, IMF-a in po možnosti SLO, nekaj korenčkov, peteršiljev koren, olupljeno čebulo, dve žlici soli, 4-5 zrnc popra, lovorov list in ko zavre zmanjšamo temperaturo v medijih. Med tem, ko se osnova kuha, s primerno diplomatsko aktivnostjo pobiramo peno s površine. Drugo glavico čebule olupimo in narežemo, zelje narežemo na trakce, peso in redkvico narežemo na rezance, krompir pa na kockice. Po uri in pol kuhanja, vzamemo iz juhe zelenjavo, lovorjev list in zrnca popra, kuhano ukrajinsko meso damo na leseno rezalnico, narežemo na kocke in odstavimo na stran. Lonec z mesno osnovo damo nazaj na grelno ploščo, dodamo narezan krompir in zelje in kuhamo 15 minut, tako dolgo, da se krompir zmehča. Med tem pripravimo "omako". V ponvi na vročem olju popražimo čebulo in redkvico, dodamo rdečo peso,  pokapamo s  sokom polovice limone, dolijemo 200 ml mesne osnove, dodamo nasekljani paradižnik, sol, poper, žlico sladkorja in pustimo rahlo vreti na zmanjšani temperaturi dokler zelenjava ni mehka. Potem, ko sta krompir in zelje kuhana, dodamo „omako“, narezano meso, stisnjeni česen in pustimo, da zavre. Ugasnemo ogenj, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Ponudimo v globokih krožnikih, dodamo žlico kisle smetane in potrosimo z nasekljanim peteršiljem. Dober tek!

Odmevi iz Slovenije!

Dr. Dimitrij Rupel: “Ukrajinska juhica” 

22.2.2014 ...Skrbita nas razraščanje konflikta in nevarnost državljanske, etnične oz. verske vojne. Še posebej nas skrbi spopad med večinskim ukrajinskim prebivalstvom in rusko manjšino. Spoštovanje pravic manjšin je evropski standard, katerega spoštovanje ne sme biti nikjer ogroženo...

...Pogrešamo aktivnejšo vlogo slovenske diplomacije. Slovenija je edina članica Evropske Unije, ki pozna pasti tranzicije in težave prehoda iz totalitarnega v demokratični sistem, pa hkrati njenih odnosov z Rusijo oz. državami bivše Sovjetske zveze ne bremeni zgodovinska hipoteka. Lahko bi imela zaupanje vseh vpletenih strani...

7.3.2014 Erjavec o Ukrajini: Slovenija ponudila dobre usluge, ker uživa zaupanje Rusije

Samoodločba manjšin - pravica do odcepitve - varstvo manjšin (s posebnim ozirom na predlog deklaracije OZN o pravicah manjšin)