Članek
O zaupanju, ki oživlja
Objavljeno Mar 05, 2016

Prilika o nerodovitni smokvi.

Povedal pa je tole priliko: »Nekdo je imel v svojem vinogradu vsajeno smokvino drevo in je prišel iskat sadu na njem, pa ga ni našel. Rekel je vinogradniku: ‚Glej, tri leta je, kar hodim iskat sadu na tej smokvi, pa ga ne najdem. Posekaj jo torej; čemú še zemljo izrablja?‘ Ta mu je odgovoril: ‚Gospod, pústi jo še to leto, da jo okopljem in ji pognojim, morda bo obrodila sad; če pa ne, jo boš potlej posekal.‘« (Lk 13, 6-9)

Odločim se, da jo povem svojim malim učencem. Zdi se mi, da ima tako bogat nauk: vztrajati, biti potrpežljiv, narediti vse, kar je mogoče in zaupati. Tudi za nas starše ima sporočilo. Včasih kdo obupuje nas svojimi otroki, oja, obupuje včasih kdo nad sozakoncem, prijateljem .... nič ni od njega, se človeku zdi, nikoli nič ne naredi ali ne naredi prav.

Pa pride včasih ena dobra vzpodbuda in človek zbere moči in naredi ogromno iz sebe ...

Spomnim se na zgodbo o neki učiteljici, kaj vem, kje sem jo nekoč brala. Pripovedujem jo svojim učencem, seveda povem, da nisem gotova, če je v zgodbi vse tako, kot je v mojem spominu:

Neka učiteljica je imela vse učence zelo rada, vedno se je zanje zelo potrudila, veliko je vlagala v to, da jih res dobro nauči. Bila je prepričana, da ima vse otroke enako rada. A potem si je počasi morala priznati, da enega fantka res nima zelo rada. O njem je vedela samo, da živi z očkom sam, fantek je bil zanemarjen, ni delal nalog, v šoli ni sodeloval ... Ob njem se je čutila neuspešna ... Potem pa je prišel božič in precej otrok je učiteljici prineslo darilo. Nekateri so se hvalili s svojim lepim, razkošnim darilom. Tudi fantek je imel darilce, zavito v časopisni papir.

Učiteljica je bila radovedna, kaj neki je prinesel. Odvila je darilce, v njeni roki se je znašel star parfum, rabljen. Zadržala se je, da ni pokomentirala, in se fantku zahvalila za presenečenje.

In tedaj je tihi in vedno napol odsotni fantek zažarel, rekel ji je: "To je bil najljubši parfum moje mamice!"

Učiteljico je pretreslo. Potem je šla prebrat vse, kar je bilo o fantku že napisanega. In tako je zvedela, da je bil v 1. razredu fantek zvedav, radoveden, učljiv, delal je naloge ... a žal mu je potem zbolela mamica.

V drugem razredu se je zdravje fantkove mamice poslabšalo in fantkov uspeh se je tudi slabšal. Potem je mamica umrla. Fantek in očka sta ostala sama, sin je bil veliko sam, očka je cele dni delal. In verjetno sta oba, oče in sin, nosila v srcu svojo žalost, vsak zase.

Učiteljico je postalo sram, ker je bila doslej tako malo pozorna do dečka. Sklenila je mu pomagati, da bo spet postal živahen, vesel, radoveden učenec. Veliko ga je vzpodbujala, velikokrat ga je pohvalila ... in počasi se je srce malega dečka spet odprlo v zaupanju in veselju. Ta učiteljica je bila na nek način kot mamica temu učencu. Bila je potem njegova najljubša učiteljica vse življenje, tudi na vse svoje velike praznike jo je povabil, tako, ko je maturiral, ko je postal doktor, ko se je poročil ...

Ta učiteljica je bila kot tisti vinogradnik, ki je rekel, da bo še poskusil z nerodovitno smokvo, zaupala je v dečka, da zmore. Mu pa je pomagala, da je zmogel!"

Otroci me zbrano poslušajo. Kako zelo tiho so.

En deček, ki je sicer redko tiho in pri miru, počasi reče: "Jaz bi se kar zjokal." Čutim, da se ga je zgodba dotaknila. Zelo dotaknila. Zlepa ni tako čustven.

"Fantek je izgubil mamico ... Pa mu je učiteljica pomagala najti spet pogum in veselje."

"Ja, včasih kakšen otrok izgubi mamico. Pa mogoče dobi novo ... na nek način novo. Ta učiteljica je verjela v fantka. In on je potem res veliko naredil, uspešno je dokončal najvišje šole in bil dober v svojem življenju. Prav tako je vinogradnik verjel v smokvo, verjel je, da se splača še eno leto počakati na sadove. Še prej jo bo pa še obkopal in pognojil. Naredil bo vse, kar more."

Učiteljico je pekla vest in nič drugega! ;) Mladenič je sam našel svojo pot kljub temu, da jo je latentno opozoril, naj ne dela razlik, ko ji podari "rabljen" parfum, da bi jo le opozoril, da je njemu tudi mar. Opisana prilika je produkt človeške imaginacije in nikakor, namen Vsevišne'ga "gospoda :?" On je zadovoljen s svojim delom in ne obsoja, če nekdo al' pa nekaj ne repruducira hiper produkcije, ker Ve eksplicitno, da je ustvaril toliko različnosti, v katerih se šele najde estetiko, dobro in khm :) Absolutno ljubezen... https://youtu.be/b8ri14rw32c

Štulič, zdaj pa je prišla na vrsto tvoja glasba. Zelo zelo mi je všeč! Še dobro, da sem se vrnila, da poslušam, bi bilo škoda zamuditi :)

Štulič, musko bom kasneje, zdajle pri nas ni čas za glasove (učenje v bližini ;) ), k tvojim mislim pa: kaže, da kar različno vidiva. Jaz mislim, da je fantek odprl učiteljičino srce. In Bogu hvala, da ga je! Recimo, da je bil poslan v njeno življenje ... ampak če nje ne bi bilo, ne vemo, kako bi bilo s fantkom. Morda se ne bi odprl, morda ne bi spet živel? Ne vemo. Morda bi se našel kakšen drug človek, ki bi bil fantku Človek. Ne glede na vse "bi" je ta konkretna učiteljica potem našla pot do otrokovega srca in imela kaj položiti vanj! <3 Recimo, ja, da je Stvarnik naredil vse, kar je bilo treba, in ustvaril dobro, "prav dobro", popolno. Tudi meni se podobno vidi ... Ampak mi smo tisti, ki smo( po Adamu) dobili naročilo, naj skrbimo za stvarstvo. Odgovorni smo, če v stvarstvu ni v redu ... če je narobe po človeški krivdi. Vse dobro tebi! P.S.: In kaj misliš tej zgodbi: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/176307/mama-ki-ima-res-rada-svojega-otroka

Anka, ja! <3

Ljubezen vse premaga.....

hehe, za še tako brezupnega učenca se najde prava! ljubezen je tista! <3