Ingo Falk Pasch Wallersberg pretresen nad usodo koroških dečkov

SDS vložila interpelacija zoper Anjo Kopač Mrak, ki je vzela družino koroškima dečkoma

V Državnem zboru pravkar poteka interpelacija zoper ministrico Anjo Kopač Mrak, ki še vedno ne želi popraviti s strani Upravne inšpekcije, Upravnega in Vrhovnega sodišča ugotovljene krivice vnučkoma, babici in dedku v primeru koroških dečkov. Po uvodni predstavitvi razlogov za interpelacijo, v kateri je SDS opozorila na dokazano kršenje zakonov in ustave s strani obeh CSD, socialne inšpekcije, ministrtstva in celotne vlade. Opozorili so na  nepotreben nasilen odvzem, ki je še najbolj podoben ugrabitvi ter na dejstvo, da sta otroka tri mesece že živela pri babici in dedku, kjer sta bila deležna družinske ljubezni in se je med njimi že vzpostavila družinska skupnost.  Anja Kopač Mrak v svojem zagovoru znova dokazala, da ne premore čutečega srca Ministrica se je v svojem zagovoru  zelo nespretno skrivala za citiranjem in branjem členov raznih zakonov, zavračala kakršnokoli odgovornost in brezčutno govorila, kako Vrhovno sodišče ni v ničemer odločalo o koristih otrok, ampak le o pravicah babice. Ministrica se s takšnimi besedami še naprej nesramno spreneveda, saj dobro ve, da sta babica in dedek koroških dečkov po tragičnem umoru njune hčere edina poskrbela za svoja vnuka in jima dala novo družinsko gnezdo. Po večmesečnem bivanju otrok pri babici in dedku je med njimi nastala družinska skupnost in nepošteno je, da ministrica, ki bi morala biti prva zaščitnica družine v državi, tega  še vedno noče priznati. Upravno in Vrhovno sodišče je razveljavilo vse akte CSD in socialne inšpekcije Ob tako težkih ugotovitvah Upravnega in Vrhovnega sodišča bi morala vsaj pristojna ministrica takoj odstopiti in prevzeti odgovornost, posebej še zato, ker se je Anja Kopač Mrak na tiskovni konferenci  6.aprila s tem, ko se je seznanila s primerom tudi strokovno vpletla, s čimer nastopi osebna odgovornost.  Ob molku očitanih kršitev s strani ministrice bi se moral takoj odzvati predsednik vlade, naložiti ministrici takojšnjo odpravo kršenja ustave, na položaj ministra za družino pa nemudoma postaviti človeka, ki bi kot svojo prvo nalogo izvršil sodbo Vrhovnega sodišča in takoj vrnil koroška dečka v njuno edino pravo družino babice in dedka. Ker nihče od najbolj odgovornih ne ukrepa ob ugotovljenih kršitvah ustave smo v stanju, ko imamo vlado, ki krši Ustavo RS, najvišji akt, ki bi moral biti brezpogojno spoštovan, posebej s strani voditeljev države.  V Gibanju za otroke in družine ter Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev se zahvaljujemo poslanski skupini SDS za vloženo interpelacijo zoper ministrico. Vztrajamo, da je potrebno takoj odpraviti neustavno stanje v primeru koroških dečkov, oba vnučka nemudoma vrniti v njuno edino družino babice in dedka ter poklicati na odgovornost vse vpletene, vključno z ministrico Anjo Kopač Mrak in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki ob ugotovljenih kršitvah sedi križem rok.

Skavti že 26. leto zapored v Slovenijo prinesli luč miru iz Betlehema

Sporočilo upanja in miru iz Betlehema je med nami. Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, člani Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveza tabornikov Slovenije so v soboto, 10. decembra, z drugimi evropskimi skavtskimi organizacijami že 26. leto zapored na Dunaju sprejeli luč miru iz Betlehema. V nedeljo, 11. decembra, so bili regijski sprejemi za Slovenijo v Trstu, Škofji Loki in na Ptuju, 13.12. pa so sporočilo miru predali tudi predstavnikom politike v parlamentu. Pri skavtsko-študentski maši, ki bo v sredo, 14. decembra, ob 19. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani, bodo luč miru iz Betlehema slavnostno predali tudi nadškofu Stanislavu Zoretu. Na sveti večer pa bomo luč miru po polnočnici odnesli tudi na svoje domove. Skavti bodo luč miru odnesli tudi na Kredarico, sprejeli pa jo bodo še pri generalni policijski upravi, varuhinji človekovih pravic, pri vojaškem vikariatu in na nekaterih veleposlaništvih. Podprimo dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za otroke materialno ogroženih družin Luč miru iz Betlehema je mednarodna dobrodelna akcija , ki jo je začela avstrijska televizijska hiša ORF, zdaj pa je razširjena že po vsej Evropi. Z njo skavti širijo sporočilo miru in zbirajo sredstva za socialno ogrožene družine. Prispevate lahko s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki in z SMS-donacijami (ključna beseda LUC1 ali LUC5 na 1919 v omrežjih Telekom, Telemach, Simobil, Debitel in Izimobil). Letošnji izkupiček bo namenjen otrokom materialno ogroženih družin. V lanskem letu so skavti s pomočjo zbranih sredstev organizirali zimovanje za otroke iz socialno ogroženih družin. »Skozi skavtske aktivnosti vsak dan skrbimo za telesni razvoj otrok, učimo jih veščin, skrbimo za dejaven odnos med njimi in odraslimi, jih navdušujemo za služenje in dobra dela v družbi ter spodbujamo duhovni ter moralni razvoj, so povedali. »Ker vemo, da lahko damo več, kot zgolj svoj čas, ideje in dobro voljo na srečanjih, želimo otrokom iz družin v stiski podariti izkupiček letošnjega dobrodelnega namena LMB, saj bodo tako lažje napredovali v trdne osebnosti in odgovorne državljane. Otrokom slovenskih družin, ki kljub svojim talentom nimajo pravih sredstev, da bi jih uspeli razviti, bomo podarili novo možnost na poti uresničitve svojih potencialov. Želimo namreč, da bi zrastli v samostojne ljudi, ki bodo razvili čut do drugega in jim ne bo vseeno za svojo skupnost.« Pomembno je da je plamen dostopen vsakomur, poudarjajo skavti. Sprejmimo luč miru. Ko bodo sveče ugasnile, naj sveti v našem srcu in pomaga deliti sporočilo miru iz Betlehema. Povzeto po Nova 24TV

Višek nestrpnosti francoskih socialistov: s sodiščem nad kip Device Marije

Francoski socialisti ne spoštujejo francoskih korenin. Francija nam je dala mnoga znana svetniška imena. Terezija Deteta Jezusa, Ivana Orleanska in Arški župnik Vianney so navdih milijonov kristjanov po vsem svetu. Francija je obilno blagoslovljena tudi s prisotnostjo Device Marije, ki je izbrala Lurd za milosten kraj, kamor trpeči na duhu in telesu iz Evrope in sveta romajo s priprošnjo za duhovno in telesno zdravje. Zato je nerazumljivo sovraštvo francoskih socialistov, ki največjo dobrotnico svojega naroda, Devico Marijo, preganjajo iz javnega življenja. Francoski socialisti so z izgovorom, da se zavzemajo za nevtralno družbo enakih možnosti, sprejeli zakon o vsedržavni prepovedi razkazovanja religioznih simbolov v javnosti. Na vzhodu Francije ni prostora za Devico Marijo Gaston Lacroix, župan mesta Publier je nedavno sporočil, da morajo odstraniti Marijin kip. Sodišče je mestu Publier ob Ženevskem jezeru ukazalo odstraniti kip, ki stoji v tamkajšnjem parku od leta 2011. Sodišče je tako odločilo že januarja 2015, vendar so prebivalci mesta takšno nesramnost zavrnili, in Marijinega kipa niso umaknili. Zdaj je sodišče to ukazalo še enkrat. Devico Marijo mora mesto odstraniti v treh mesecih, piše v sklepu, ki ga je sodišče sprejelo konec novembra, potem pa bodo, če bo kip še stal, začeli plačevati globo: 100 evrov na dan! Na vtikanje sodišča v njihovo življenje se je modro odzval župan Lacroix in meščanom sporočil, da namerava kipu Device Marije, ki očitno nekoga moti, poiskati nov dom, najraje na zasebnem zemljišču. Podoba Jezusove Matere, na katero so se mimoidoči ljudje obračali in se ji priporočali, je v nasprotju s francoskimi zakoni, ki obravnavajo religiozne simbole! Vsi totalitarni sistemi so najprej izgnali iz družbe vero,  kmalu zatem pa so začeli preganjati še ljudi. Upajmo, da se bodo tudi nestrpni francoski socialisti kaj naučili iz žalostne zgodbe svetovne morije v imenu ideje, ki se je začela z nasiljem francoske revolucije, ki je v imenu svobode, bratstva in enakosti pobila na tisoče nedolžnih ljudi.

Zavod ŽIV!M vabi na ČUDEŽ ŽIVLJENJA, pričevanjski večer

Zakaj Sabina Obolnar žali Angelco Likovič?!

Angelca Likovič – vzor in navdih za vse iskrene ljudi!

Bodite ponosni na slovensko zgodovino!

Nekaj zanimivosti o Slovencih in Sloveniji - da nam v teh časih ne bo povsem splahnela samozavest. O Slovencih:          da je slovenski jezik eden najbolj arhaičnih jezikov v Evropi in tudi nasploh? Edini med uradnimi jeziki Evropske Unije tudi pozna dvojino, zraven tega pa ima največ narečnih skupin in narečij glede na število prebivalcev, ki ga uporabljajo kot svoj materin jezik.          da je imel Slovenec navadno manj kot 1% možnosti, da bo umrl kot državljan države, v kateri se je rodil? Tako vsaj govori statistika in izročilo zadnjih stopetdesetih let.          da je daleč najuspešnejša slovenska glasbena skupina vseh žanrov in dob narodnozabavna skupina Ansambel bratov Avsenik, ki je prodal kar 31 milijonov plošč, drži pa tudi svetovni rekord v neprekinjenem muziciranju - več kot 300 večerov zapored?  Brata Avsenik sta tudi največkrat izvajana evropska skladatelja!          da je Avsenikova skladba Na Golici, največkrat predvajana inštrumentalna skladba dvajsetega stoletja?          da je slovenski matematik baron Jurij Vega leta 1783 na Dunaju izdal logaritmovnik srednje velikosti, preračunan na sedem decimalk, ki je po kakovosti in obširnosti presegal vse dotedanje logaritemske tabele? Ta in vsi njegovi kasnejši logaritmovniki so bili prevedeni v skoraj vse svetovne jezike in so se uporabljali po vsem svetu vse do izuma elektronskega izračunavanja logaritmov. Svojo genialnost pa je Vega pokazal tudi v Avstro-ogrski vojski, v kateri je veljal za utemeljitelja moderne balistike, za kar je prejel tedaj najvišje vojaško odlikovanje, Red Marije Terezije.          da je bila prva slovenska in hkrati tudi slovanska državna tvorba po razpadu Rimskega imperija kneževina Karantanija? V različnih ozemeljskih in političnih ureditvah je obstajala od konca 6. stoletja do konca 12. stoletja, ko je postopoma razpadla na različne vojvodine in krajine - Veronska krajina, Istrska krajina, vojvodina Koroška, vojvodina Štajerska, vojvodina Kranska.          da je starodavni, sprva tudi predkrščanski slovenski-karantanski obred Ustoličevanja knezov in vojvod na Gosposvetskem polju bil temelj za nastanek pogodbene ali kontraktualne teorije prava o prenosu oblasti iz ljudstva na vladarja, kar je utemeljil francoski zgodovinar prava in filozof Jean Bodin (1576)? Prišel je do zaključka, da je suveren ljudstvo, ki pa ima pravico, da izmed sebe izbere svojega vodjo oz. vladarja ter s pogodbo nanj prenese izvrševanje njihove izvorne pravice. Kasneje je bilo to delo Jeana Bodina in posebno njegov opis Ustoličevanja tudi inspiracija za nastanek demokracije v obliki ameriške Deklaracije o neodvisnosti (1776) izpod peresa Thomasa Jeffersona, ki je s svojimi začetnicami imena posebej označil prav stran v knjigi Bodina, ki govori o slovenskem obredu Ustoličevanja.          da je Ustoličevanje knezov in vojvod na Gosposvetskem polju vselej potekalo izključno v slovenskem jeziku vse do leta 1414, ko je bil ustoličen zadnji knez - Ernest Železni? Kasneje je do leta 1651 potekal poklon deželnih stanov vladarju na Vojvodskem prestolu v slovenščini, nato pa do 1728 v deželni hiši v Celovcu. Prav tako v slovenščini!          da je Slovenec Herman Koroški oziroma Herman iz Karintije prvi prevedel Koran v latinščino sredi 12. stoletja?          da je Slovenec Herman Potočnik, vojak in inženir - specialist za raketno tehniko, v svoji knjigi Problem vožnje po vesolju - Raketni motor, ki jo je v Berlinu izdal konec leta 1928, že takrat do potankosti načrtoval in opisal človekov prodor v vesolje in njegovo tamkajšnje bivanje? V svoji knjigi je med drugim do potankosti opisal vesoljsko postajo, ki bi jo sam namestil v geostacionarno orbito. Zaradi te knjige in v njej zajetih številnih prodornih idej se Hermana Potočnika danes uvršča med same utemeljitelje kozmonavtike!          da so pri vesoljskih poletih sodelovali že trije Slovenci oziroma dva slovenska ameriška astronavta, dr. Ronald Sega (Šega) in dr. Jerry Linenger, katerima se je prosinca 2007 pridružila še prva ženska astronavtka slovenskih korenin Suni (ali Sunite) Williams (Zalokar), ki je s seboj v vesolje odnesla slovenske Kranjske klobase, ki ji jih je v ta namen dala njena teta Marija Ana Zalokar Okicki?          da so Brižinski spomeniki najstarejši ohranjeni zapis slovenščine in tudi najstarejši ohranjen zapis kakšnega izmed slovanskih jezikov? To so tri obredna besedila z versko vsebino, ki so nastala v tej obliki že v 7. in 8. stoletju, originali pa zagotovo še prej. Hranijo jih Bavarskem muzeju v Munchnu, leta 2004 pa so bili izjemoma predstavljeni tudi v Sloveniji.          da je pomemben simbol slovenstva lipa oziroma lipov list?  Mati vseh slovenskih lip pa je gotovo Najevska lipa, ki naj bi bila stara več kot 780 let, v prsni višini pa njen obseg znaša kar 12.5 m! Ob tej lipi se vse od osamosvojitve Slovenije leta 1991 vsako leto velikega srpana na srečanju zberejo tudi vsi najpomembnejši slovenski državniki.          da smo bili Slovenci peti narod v Evropi, ki smo ustanovili svoj narodni park? Triglavski narodni park, edini slovenski narodni park, je bil ustanovljen leta 1924. Park se razprostira okrog Triglava in pokriva 83.807 ha površine. V svojih neštetih dolinah in soteskah park skriva neslutene lepote alpskega sveta, kot so npr. Triglavska jezera, številni slapovi, edini slovenski ledenik in nepozabni razgledi z njegovih številnih vrhov.          da je najstarejši slovenski grb Črni panter, ki je kot simbol Karantanije obstajal že pred pojavom grboslovja ali heraldike? Uvršča se med najstarejše evropske grbe. Črni panter je izpričan na pečatu, odtisnjen na ščitu (1160) in upodobljen na bojnem praporu, imenovanem tudi gonfalon ali bandera. Njegove barve je okrog leta 1210 opisal viteški pesnik Wolfram von Eschenbach v delu 'Parzival', kjer dobesedno navaja 'črni panter na ščitu iz hermelina', kar postane kasneje črni panter na srebrnem (belem) ščitu.          da je bila prva slovenska tiskana knjiga Katekizem napisana leta 1550? V obdobju reformacije jo je napisal protestantski duhovnik Primož Trubar, ki velja za začetnika slovenskega knjižnega jezika. Za slovenski knjižni jezik je izbral takratni ljubljanski mestni govor s primesmi dolenjskega in gorenjskega narečja.          da so >prišle< prve natisnjene knjige v slovenskem jeziku domov v - sodih? Primož Trubar je namreč moral svoje prevode Katekizma leta 1551 skrivaj prepeljati iz tiskarne v Tübingenu, sicer bi mu jih zaplenili.          da smo Slovenci kot 12. na svetu prevedli Sveto pismo (Biblijo) v svoj materin jezik - slovenščino - in sicer leta 1584? Sveto pismo je v slovenščino prevedel Jurij Dalmatin.          da je čebelarstvo že od nekdaj nepogrešljivo vpeto v slovenski prostor? V Sloveniji čebelarimo s svetovno znano Kranjsko sivko, ki se od svojih sorodnic loči predvsem po nenapadalnosti, pridnosti in delavnosti. Gotovo najbolj znani slovenski čebelar Anton Janša je v zvezi s čebelarstvom že pred skoraj tristo leti svetoval tudi na avstrijskem cesarskem dvoru. Čebela je edina domača žival, ki ni udomačena in se še vedno vede kot pred tisoče leti. Čebelarstvo so poznali že v starem Egiptu okrog 4000 let pr. Kr. Za kilogram akacijevega medu je potrebnih približno 120.000 čebeljih poletov, kar pomeni obisk okrog 4 milijonov cvetov! Staroslovenska medica sodi med najstarejše pijače na svetu.          da je slovenska tradicionalna praznična jed tako imenovana potica? Potico - zvit kvašen kolač, ki ga gospodinje nadevajo z orehi, makom, rozinami, različnimi zelišči, skuto, medom ali celo z ocvirki, najdemo po vsej Sloveniji ob vseh priložnostih. V zadnjih časih pa je potica postala tudi eden bolj prepoznavnih znakov Slovenije na najrazličnejših mednarodnih državniških, kulturnih in športnih srečanjih.          da ima klekljanje čipk, ki že od nekdaj velja za višek znanja in spretnosti v ročnih delih, tudi v naših krajih dolgoletno tradicijo? Najbolj znana je gotovo idrijska čipka, ki ji po zgodovinskih zapisih lahko sledimo več stoletij nazaj. Med drugim je bila v Idriji že 1876 ustanovljena samostojna čipkarska šola, dandanes pa tradicijo idrijske čipke občani nadaljujejo z vsakoletnim tradicionalnim mednarodnim čipkarskim festivalom.          da na planoti Kras pridelujejo tudi svetovno znano vino teran? Pridelujejo ga iz grozdja sorte refošk, ki ima istrsko poreklo. Vinu teran dajejo njegove specifične karakteristike ravno posebna kraška prst in podnebje. Po starih zgodovinskih zapisih so teran visoko cenili že v rimskih časih, pripisovali pa so mu tudi številne zdravilne lastnosti.          da smo Slovenci narod smučarjev? Prebivalci Blok so že pred davnimi časi izumili svoj model smuči, bloški smučarji pa so še danes ena večjih slovenskih zanimivosti! Svoj smučarski karakter pa smo Slovenci pokazali tudi v sodobnih smučarskih disciplinah, ki so v svet ponesle imena številnih smučarskih asov od Bojana Križaja, Borisa Strela, Jureta Franka, Jureta Koširja ter Mateje Svet, Katje Koren, Urške Hrovat in številnih drugih. Piko na i je leta 2007 postavil Andrej Jerman s prvo slovensko zmago na smukaški preizkušnji, posebej pa je zablestela tudi Tina Maze. Slovenci premoremo tudi dva svetovna prvaka v smučarskih skokih,Francija Petka ter Roka Benkoviča, ter dvakratnega skupnega zmagovalca skakalne sezone in zmagovalca novoletne turneje, Primoža Peterko, ki se mu je zdaj pridružil še Peter Prevc,vsako leto pa so v Sloveniji tudi znamenite tekme svetovnega pokala: ženski slalom za Zlato lisico, moški slalom v Kranjski gori in tekma v smučarskih skokih ali poletih v Planici.          da velja za največjega slovenskega pesnika France Prešeren? Pisal je poezijo v različnih oblikah, proslavil pa se je predvsem s sonetom, katerega obliko povzema večina njegovih najpomembnejših del. Prešeren je med drugim tudi avtor slovenske himne Zdravice.          da smo Slovenci eden izmed redkih narodov, ki smo slavili prihod in okupacijo Napoleona, saj smo se pod francosko oblastjo nadejali večje kulturne in državne avtonomije? V glavnem mestu Ljubljani, na Trgu francoske revolucije, v čast Napoleonu stoji spominski steber Napoleonovi Iliriji, ki ga je zasnoval eden največjih Slovenskih arhitektov Jože Plečnik, v njegovo vznožje pa je vgrajen pepel neznanega francoskega vojaka, ki je padel ob umiku francoske vojske.          da je bržkone najbolj znana slovenska maska Kurent ali Korant, kot ga imenujejo na Dravskem polju? Danes je dom Korantov mesto Ptuj, včasih pa so bili doma po celi Štajerski! Korant je tudi ena najbolj tradicionalnih slovenskih pustnih mask, s svojo navzočnostjo pa preganja zimo in prinaša srečo. Koranti naj bi nekdaj v davnini ugrabili celo samo smrt, tako da v tistem obdobju v tej deželi ni umrl nihče. Drugače pa korantija ali kurentovanje izhaja iz prastarega ljudskega izročila slavljenja prihoda pomladi in konca zime.          da smo tudi Slovenci imeli svoja brata, pionirja letalstva? Brata Edvard in Pepi Rusjan sta po vzoru bratov Wright delovala na področju razvoja letalstva na slovenskem. Pomen njunega dela na področju letalstva za nadaljnji razvoj le tega je neizmeren. Brata, ki sta delovala kot načrtovalca, konstruktorja in pilota hkrati, sta svoj prvi pravi polet opravila že leta 1909, in sicer z znamenitim letalom EDA1. Letalo je na višini 2 m preletelo razdaljo 60 m. Kasneje sta brata Rusjan svojo konstruktorsko pot nadaljevala v Zagrebu in še v nekaterih drugih mestih vse do smrtne letalske nesreče Edvarda, po kateri se je iz letalske znanosti počasi umaknil tudi njegov brat Pepi. Edvard Rusjan velja za prvega slovenskega letalca!          da imamo Slovenci Nobelovega nagrajenca? Friderik Pregl je leta 1923 dobil najvišjo nagrado za zasluge za človeštvo na področju kemije.          da imamo Slovenci tudi svojega izumitelja helikopterja ali samofrča? Vinko Kristan je v prostem času na svojem vrtu sestavljal svoj prvi helikopter, kar je bilo že leta 1926, torej vsaj 10 let prej, kot se je to zgodilo v Nemčiji. Radovedni sosedje so Kristanov izum imenovali samofrč. Sestavljen je bil v obliki piramide, na vrhu je imel propeler, ob strani pa še manjšega za usmerjanje v zraku.Zadeva je bila iz lesa in platna, poganjal pa si jo s pedali.          da je bilo na Slovenskem, natančneje v Ljubljanskem barju, najdeno najstarejše leseno kolo z osjo na svetu? Kolo je bilo najdeno malega travna 2002. Z radiokarbonsko metodo je nastanek kolesa umeščen v obdobje med 3350 in 3100 pred našim štetjem.          da je piščal, ki so jo leta 1995 izkopali v jami Divje babe v dolini Idrijce in je narejena iz kosa cevaste kosti mladega jamskega medveda, stara kar 45.000 let? Koščena piščal iz Divjih bab je nesporno najstarejša najdena piščal na svetu, njeno odkritje pa je začetke glasbenega ustvarjanja pomaknilo za 10.000 let v preteklost. Do takrat znani primerki piščali z več luknjicami so bili namreč stari največ 36.000 let.          da je arhitekturno podobo slovenskega glavnega mesta v mnogočem odločilno zaznamoval svetovno znan slovenski arhitekt Jože Plečnik? Njegov vpliv na sam izgled mesta je bil tako velik, da prestolnico nekateri imenujejo kar Plečnikova Ljubljana. Njegova največja dela v Ljubljani zajemajo Narodno in univerzitetno knjižnico, Centralni stadion, pokopališki kompleks Žale, prireditveni prostor Križanke, glavno Tržnico, Tromostovje in še bi lahko naštevali. 

Išče se najboljše ime družinske stranke

Ime je pomembno. Tudi z njim želimo biti čimbližje vam, podpornikom otrok in družin. Prosiva vas, da nam pomagate izbrati najboljše ime za stranko, ki bo nastopila na naslednjih volitvah. Borili se bomo, da bo Slovenija pravičnejša, varnejša in prijaznejša za otroke, družine, mlade in stare starše. Prosiva, da do nedelje zvečer izpolnite kratko anketo. Vnaprej hvala! Metka Zevnik in Aleš Primc, v imenu iniciativnega odbora

Danes na Komisiji za človekove pravice o nepotrebnem trpljenju koroških dečkov

Neža zapustila bolnišnico v Padovi. Zaradi pritiskov iz ljubljanskega Kliničnega centra nova lokacij

Kulturno društvo Janez Evangelist Krek vabi na Krekov večer v Selca

Sprenevedanje: Zakaj se Anja Kopač Mrak ne upa podpisati pod razlago zakona o razvajenih otrocih in

Človek doživi marsikaj, ampak ta vlada vedno znova postavlja nove meje sprenevedanja. Se spomnite, kako so nas pred meseci prepričevali, da sprejemajo zakon o "prepovedi telesnega kaznovanja" in "ničelni toleranci do nasilja nad otroki"? Koalicija Mira Cerarja sedaj zanika vsebino zakona, ki so ga sami sprejeli! Kot socialnega delavca me pri Zakonu o preprečevanju nasilja v družini posebej skrbi raztegljiva definicija nasilja, po kateri že običajna vzgojna praksa kot je pomoč v družini, lahko pomeni siljenje v delo, svarilo pred slabo družbo pa omejevanje gibanja. Tako zastavljen zakon staršem omejuje ustavno pravico do vzgoje svojih otrok in omogoča samovoljno poseganje centrov za socialno delo v družine. Nenaden preobrat S tem v zvezi smo priča izmotavanju ministrstva, ki v obrazložitvi na novinarsko vprašanje Aljoše Mastena v članku »Ali je vsak udarec po zadnjici nasilje? Ministrstvo pravi, da ne« na portalu MMC RTV zanika vsebino zakona, kakršnega so sami sprejeli! Na podlagi omenjenega članka na MMC  RTV, sem na  ministrstvo Anje Kopač Mrak po e-pošti naslovil prošnjo, da mi pošljejo podpisano uradno stališče s svojo razlago Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki so ga kot priponko e-pošti na A4 strani poslali Aljoši Mastenu, brez podpisa in žiga, takorekoč anonimno . Takole so mi odgovorili: "Odgovor na dopis v zvezi s posredovanjem uradnega stališča – novela ZPND Spoštovani gospod Donko, Dne 12.11.2016 smo prejeli vaš dopis,v katerem prosite tukajšnji organ za sken uradnega stališča, na katerega se sklicuje novinar Aljoša Masten na MMC v članku z dne 11.11.2016 z naslovom »Je vsak udarec po zadnjici nasilje nad otrokom? Ministrstvo pravi, da ne«. MDDSZ ves čas poudarja, da je Zakon o preprečevanju nasilja v družini namenjen zaščiti žrtve in ne kaznovanju povzročiteljem nasilja, upoštevaje načelo sorazmernosti. Zakon tako v 5. členu določa dolžnost ukrepanja organov in organizacij za zaščito žrtve, pri čemer izhaja iz ocenjene stopnje ogroženosti žrtve. Slednja se ocenjuje pri vsakem primeru posebej. Ob tem opozarjamo, da je že osem let v veljavi 191. člen Kazenskega zakonika, ki določa, da se z zaporom do pet let kaznuje,kdor v družinski skupnosti z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče ravna, ga z grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo preganja iz skupnega prebivališča ali mu omejuje svobodo gibanja, ga zalezuje, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v skupnosti v podrejen položaj. Do sedaj po nam znanih podatkih ni prihajalo do tako širokega razumevanja tega člena (podčrtal F.D.), da bi se v postopkih znašli starši zaradi povsem običajnih oblik vzgoje svojih otrok. Celoten odgovor ministrstva je sicer objavljen v istem prispevku prej imenovanega novinarja na MMC portalu v posebni ikoni, označeni z »Odgovor ministrstva v celoti«. S spoštovanjem, Pripravil/a: mag. Lea Javornik Novak                                                       Mag. Andrej Del Fabro       sekretarka                                                                                    geralni direktor" Iz dopisa razberemo, da ministrstvo »nima podatkov, da bi do sedaj prihajalo do tako širokega razumevanja tega člena , da bi se v postopkih znašli starši zaradi povsem običajnih oblik vzgoje svojih otrok.«  Spoštovana Anja Kopač Mrak in Andrej Del Fabro! Vašega odgovora ni mogoče razumeti drugače, kot da se delate norca iz vseh nas.  V ustavno pravico staršev do izbire vzgoje svojih otrok še niste posegali samo zato, ker ste Zakon o razvajenih otrocih in nemočnih starših šele pred kratkim sprejeli! Ko sem nato ministrstvo po e-pošti še enkrat spomnil, da je dokument nepodpisan in da v svoji dolgoletni praksi dela na CSD nisem videl niti enega anonimnega dokumenta z ministrstva, so mi odgovorili, da je bil »odgovor poslan skladno z običajno prakso dela njihovega organa.«  In prav ta »običajna praksa dela«, ki smo ji zadnja leta priča na ministrstvu Anje Kopač Mrak, me najbolj skrbi.

Farmacevti naj imajo možnost ugovora vesti

V Zakon o lekarniški dejavnosti, ki bo v Državnem zboru v obravnavi prihodnji teden, je Nova Slovenija predlagala amandma, ki bi farmacevtom omogočil ugovor vesti. Amandma k dopolnjenemu Predlogu zakona o  lekarniški dejavnosti: "K 71.členu Dopolnijo se tretji, četrti in peti odstavek, ki se glasijo: (3) Farmacevtski strokovni delavec lahko odkloni nabavo, izdajo zdravila in izdelka za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, če sodi da ni v skladu z njegovo vestjo. (4)Framacevtski strokovni delavec mora o svojem  ugovoru vesti pisno obvestiti delodajalca, ki mora to upoštevati vendar bolnikom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic  s področja lekarniške dejavnosti. (5)Podatek o ugovoru vesti vodi pristojna  zbornica v registru farmacevtskih strokovnih delavcev." Farmacevtski strokovni delavci, magistri farmacije,  farmacevtski tehniki in magistri farmacije specialisti, se pri svojem delu – izvajanju lekarniške dejavnosti  srečujejo z nabavo, pripravo in izdajo pripravkov, pripomočkov in zdravil, ki se uporabljajo za etično sporne in nesprejemljive namene kot je končanje življenja nerojenega otroka, od spočetja naprej. Takšnim postopkom nasprotuje evropski humanizem, ki izvira iz krščanske tradicije in so nezdružljivi s krščanskim razumevanjem nedotakljivosti življenja. Gre za t.im. »abortivno kontracepcijo«, ki s kemičnimi snovmi v obliki tabletk, obližev in vstavkov prekine že začeto človeško življenje po združitvi moške in ženske spolne celice. Na videz nedolžen poseg ima za rezultat prekinitev nerojenega življenja, ki se nikjer ne beleži, hkrati pa pušča posledice tudi na psihičnem in duhovnem področju, v obliki nepojasnjenega nemira in neprijetnih občutij, ki jih prvi hip pogosto ni mogoče povezati z navidez neškodljivim »urejanjem rojstev«. Ljudje se moramo teže takšnega dejanja še posebej zavedati in opustiti morebitno zmotno prakso.

Družbeno dogajanje

Zagovorniki človekovih pravic nerojenih otrok v Ameriki pričakujejo družini naklonjeno politiko

Hillary Clinton bi nadaljevala Obamovo politiko odmetavanja, s Trumpom prihaja v Ameriko ponovno družini naklonjena vlada Papež Frančišek je v enem svojih govorov življenju sovražno kulturo, ki nerojenega otroka ali nomočnega starostnika zavrže kot odpadek, imenoval kultura odmetavanja. Žal je takšno politiko v Ameriki do sedaj vodila tudi Obamova administracija, ki je z zagovarjanjem končanja življenja nerojenih otrok, evtanazije in uvajanjem homoseksualne ideologije v vrtce, šole in na sodišča, ameriškemu narodu storila ogromno škode. Spomnimo samo na Obamovo bogato financiranje industrije ubijanja otrok v Planned Parenthood ter zdravstvene reforme, s katero je Obama prva celo verskim organizacijam hotel vsiliti nudenje brezplačne kontracepcije, kar bi bilo v nasprotju s temeljnim poslanstvom vere, ki zagovarja dostojanstvo življenja od spočetja do naravne smrti. Nadaljevanje takšne brezobzirne politike kulture odmetavanja je v predvolilni kampanji napovedala tudi Clintonova, zato so se ljudje upravičeno postavili v bran življenju in temeljnim vrednotam družbe ter izvolili Trumpa. Kardinal Dolan in ameriški škofje za zaščito zagovornikov življenja ter ugovor vesti Z gotovostjo lahko trdimo, da je Donald Trump zmagal, ker se je uprl kulturi odmetavanja in napovedal zaščito žensk in nerojenih otrok ter zaščito Američanov, ki se zavzemajo za življenje. Na svojih predvolilnih zborovanjih je večkrat povedoval, da bo ukinil državno financiranje končanja življenja nerojenih otrok, kar je Clintonova podpirala celo v visoki nosečnosti, ukinil financiranje organizacije za množično odmetavanje nerojenih otrok Planned Parenthood in imenoval izključno pro-life sodnike na Vrhovnem sodišču. Ameriška škofovska konferenca je prek svoje agencije CNS te dni izrazila upanje, da bo predsednik Trump držal obljubo, da bo v zdravstvu zaščitil vest posameznika, nedolžna človeška življenja od spočetja do naravne smrti, vključno z najranljivejšimi s prirojenimi genetskimi napakami. Ameriški škofje pričakujejo takojšnjo ukinitev zakona, ki ljudem nalaga, da prek zdravstvenega zavarovanja plačujejo stroške kontracepcije, čeprav je sami ne bi izbrali.

Danes je Prešernov rojstni dan, ‘ta veseli dan kulture’, v 55 krajih je na voljo več kot 330 brezpla

Na današnji dan, leta 1800 se je rodil France Prešeren, največji slovenski pesnik, Slomškov sodobnik, vizionar slovenstva in velik domoljub. Slovenski jezik je postavil v evropski kulturni zemljevid in ga proslavil z vrhunskimi stvaritvami, kot so Sonetni venec, Krst pri Savici, Sonetje nesreče ter druge pesmi, za katere velja, da so izjemne po vsebini in obliki. France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, v hiši, v kateri se je nekaj desetletij kasneje rodil še en izjemen Slovenec, Ljubljanski škof Anton Vovk, ki je varno vodil barko katoliške Cerkve skozi čase povojnega komunističnega preganjanja. France je bil izjemen učenec, nadarjen dijak in študent, ki je zaradi velike naklonjenosti do slovenskega narodnega jezika in literature dolgo ostal brez pravice do dostojnega položaja in advokature. Njegovo ustvarjanje sta v veliki meri navdihovali dve ljubezni. Primicova Julija, ki mu je bila zaradi stanu nedosegljiva, se je vtisnila v njegove pesmi kot neizpolnjeno hrepenenje in navdihujoč spomin. Druga velika ljubezen, domovina, ga je navdihovala pri ustvarjanju Krsta pri Savici, Zdravljice in ostalih izjemnih pesniških stvaritvah. Pesnika je odlikovala velika ljubezen do otrok in domovine Dr. France Prešeren, ali Doktor fig fig, kot so ga klicali otroci na ulici, ki jim je vedno prinašal darove, je prvi slovenski pesnik, ki je uresničil idejo Matije Čopa in začel pisati sonete in romance v domačem jeziku. Z  njegovo poezijo smo Slovenci tudi v literarnem pogledu, postali enakovredni evropskim narodom. Danes velja France Prešeren za enega največjih slovenskih pesnikov in slovenskih simbolov, njegovo  Zdravljico smo vzeli za himno, na bankovcu za 1000 slovenskih tolarjev je bila njegova podoba, danes pa je vtisnjen na kovancu za 2 eura. Prešeren je vse življenje nosil v sebi ljubezen do Boga in slovenstva. Bodimo ponosni na svojo vero, prednike in domovino Slovenijo. S povabilom na kulturni dogodek pa presenetimo svoje bližnje in počastimo Prešernov spomin. V spomin na njegovo rojstvo imenujemo današnji dan  ‘ta veseli dan kulture’ in v 55 krajih bo na voljo več kot 330 brezplačnih kulturnih dogodkov, razstav, koncertov, predavanj in drugih dogodkov, z namenom da bi Prešernovega domoljubnega duha, mojstrsko izraženega skozi umetnost, začutil vsak Slovenec. Prešeren je vse življenje nosil v sebi ljubezen do Boga in slovenstva. Bodimo ponosni na svojo vero, prednike in domovino Slovenijo. S povabilom na kulturni dogodek pa presenetimo svoje bližnje in počastimo Prešernov spomin.

Podprimo medicinsko humanitarno odpravo na Madagaskar!

Študenti medicine in mladi zdravniki v okviru  izbirnega predmeta Tropska medicina že dvajset let pripravljajo medicinsko humanitarni projekt pomoči zdravstvene oskrbe v najrevnejših državah sveta. Trenutno se enoletnih intenzivnih priprav na samostojno pomoč prebivalcem Madagaskarja udeležujejo  zdravniki specializanti Staša Mudrovčič, Alja Črv, Jernej Lesjak in Alejandro M. Rant.  Maja 2017 se bodo za tri mesece posvetili zdravstveni skrbi za  revne  prebivalce Madagaskarja,  s katero bodo pridobili dragocene izkušnje na področju tropske in potovalne medicine za nadaljnje delo s pacienti v domovini. Finančno breme odprave v predvideni višini 16.520 evrov, kamor spada nabava zdravil, prevoz, bivanje na Madagaskarju itd., nosijo člani odprave sami. S svojim dopisom so se obrnili tudi na portal 24KUL.si z željo, da z njihovo plemenito namero seznanimo  širšo javnost ter jim pomagamo pri zbiranju potrebnih sredstev. Več informacij o odpravi dobite na povezavi www.madagaskar2017.eu 24KLUL.si

Prizadevanja za rešitev male Neže prišla tudi do papeža Frančiška

Po poročanju portala Iskreni.net, se je papež Frančišek pridružil molitveni podpori za Nežo. Zgodba male Neže in njenih pogumnih staršev se je dotaknila mnogih, ki upamo na izboljšanje Nežinega stanja. Zala in Matej Arnolj sta za hčerko kot skrbna starša iskala najboljšo možnost zdravljenja tudi po tem, potem ko so naši zdravniki obupali nad izboljšanjem zdravstvenega stanja deklice. Prepeljala sta jo na zdravljenje v Padovo, kjer se zdravniki po najboljših močeh trudijo zanjo. Pri iskanju možnosti v tujini je pomagalo večje število ljudi, mnogi so donirali za kritje stroškov zdravljenja v tujini, veliko pa jih je Neži namenjalo tudi dobre misli in molitve. Prizadevanja za rešitev male Neže prišla tudi do papeža Frančiška Na molitvi za Nežo, ki je bila v soboto, 26. novembra 2016, v župnijski cerkvi v Poljanah nad Škofjo Loko, od koder je Nežin oči Matej, je bilo navzočim sporočeno, da je za malo Nežo molil tudi papež Frančišek. Novico je potrdila Nežina mami Zala. Dejala je, da je bila sama zelo presenečena, ko jo je pred tednom dni v bolnišnici obiskala neka gospa, ki je članica italijanske organizacije, ki je pomagala iskati možnosti za Nežino nadaljnje zdravljenje in ji povedala, da je za Nežo molil tudi papež Frančišek. Neži, njenim staršem in vsem, ki molijo in se trudijo zanjo, je podelil tudi svoj blagoslov. Zalo in Mateja Arnolj izpolnjuje upanje, da bo to, kar se dogaja Neži, obrodilo sad, pa ne samo za Nežo in njihovo družino, ampak tudi za druge družine, ki se srečujejo s podobnimi preizkušnjami. Povzeto po Iskreni.net

Farmacevti naj imajo možnost ugovora vesti

V Zakon o lekarniški dejavnosti, ki bo v Državnem zboru v obravnavi prihodnji teden, je Nova Slovenija predlagala amandma, ki bi farmacevtom omogočil ugovor vesti. Amandma k dopolnjenemu Predlogu zakona o  lekarniški dejavnosti: "K 71.členu Dopolnijo se tretji, četrti in peti odstavek, ki se glasijo: (3) Farmacevtski strokovni delavec lahko odkloni nabavo, izdajo zdravila in izdelka za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, če sodi da ni v skladu z njegovo vestjo. (4)Framacevtski strokovni delavec mora o svojem  ugovoru vesti pisno obvestiti delodajalca, ki mora to upoštevati vendar bolnikom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic  s področja lekarniške dejavnosti. (5)Podatek o ugovoru vesti vodi pristojna  zbornica v registru farmacevtskih strokovnih delavcev." Farmacevtski strokovni delavci, magistri farmacije,  farmacevtski tehniki in magistri farmacije specialisti, se pri svojem delu – izvajanju lekarniške dejavnosti  srečujejo z nabavo, pripravo in izdajo pripravkov, pripomočkov in zdravil, ki se uporabljajo za etično sporne in nesprejemljive namene kot je končanje življenja nerojenega otroka, od spočetja naprej. Takšnim postopkom nasprotuje evropski humanizem, ki izvira iz krščanske tradicije in so nezdružljivi s krščanskim razumevanjem nedotakljivosti življenja. Gre za t.im. »abortivno kontracepcijo«, ki s kemičnimi snovmi v obliki tabletk, obližev in vstavkov prekine že začeto človeško življenje po združitvi moške in ženske spolne celice. Na videz nedolžen poseg ima za rezultat prekinitev nerojenega življenja, ki se nikjer ne beleži, hkrati pa pušča posledice tudi na psihičnem in duhovnem področju, v obliki nepojasnjenega nemira in neprijetnih občutij, ki jih prvi hip pogosto ni mogoče povezati z navidez neškodljivim »urejanjem rojstev«. Ljudje se moramo teže takšnega dejanja še posebej zavedati in opustiti morebitno zmotno prakso.

Zavod ŽIV!M vabi na ČUDEŽ ŽIVLJENJA, pričevanjski večer

Darja Kalamar Frece in Norma Korošec bosta 12. 12. 2016, ob 19. uri v Hrpelju pričali o lepoti življenja in nam razkrili delčke svojih osebnih zgodb in odločitev za življenje. Spregovorili bosta o vrednosti in enkratnosti vsakega življenja ter poslanstvu, ki je položeno v nas. Lepo povabljeni, da se nam pridružite na večeru, polnem veselja do življenja! Zavod ŽIV!M

Spremljevalci

KOLEDAR DOGODKOV

Teorija spola

Neža zapustila bolnišnico v Padovi. Zaradi pritiskov iz ljubljanskega Kliničnega centra nova lokacij

Danes na Komisiji za človekove pravice o nepotrebnem trpljenju koroških dečkov

Išče se najboljše ime družinske stranke

Bodite ponosni na slovensko zgodovino!

Angelca Likovič – vzor in navdih za vse iskrene ljudi!

Sprenevedanje: Zakaj se Anja Kopač Mrak ne upa podpisati pod razlago zakona o razvajenih otrocih in

Postabortivni sindrom

Kar imej otroka, doktorirala pa ne boš nikoli!

Na nas se je obrnila podiplomska doktorska študentka, ki nas je obvestila o dogajanju na Biotehniški fakulteti v obdobju njenega študija ter še zlasti v času njene nosečnosti in zgodnjem poporodnem obdobju.  Neverjetno, kakšno nerazumevanje! Senat Biotehniške fakultete ji je potrdil dispozicijo disertacije, ki je med drugim vsebovala tudi določeno računalniško simulacijo. Tekom raziskave ji niti mentoricia niti nihče drug od zaposlenih na Biotehniški fakulteti ni nudil ustrezne strokovne pomoči. Študentka je zato samoiniciativno stopila v stik s strokovnjakom iz druge fakultete. Ta ji je povedal, da takšna vrsta simulacije ni izvedljiva ter predlagal, kako se lahko na drugačen način enakovredno obdelajo in prikažejo podatki, pridobljeni z raziskavo. Študentka je skladno s predlaganimi napotki dopolnila disertacijo, vendar je ni uspela predstaviti pred Komisijo za oceno doktorske disertacije. Sestanek je bil namreč sklican zgolj en mesec po porodu (kljub temu, da je študentka pojasnila, da se v predlaganem terminu sestanka ne more udeležiti, so se komisisti sestali sami). Po samem sestanku pa nihče od udeleženih študentke ni obvestil o dogajanju ter sprejetih odločitvah. Na fakulteti njene nosečnosti in poroda tudi sicer niso upoštevali, saj so pričakovali, da se mora z doktoratom ukvarjati vse do poroda – mentorica ji je popravke poslala takoj po nastopu starševskega dopusta, kljub opozorilu, da se v tistem obdobju ne bo mogla ukvarjati z doktoratom. Zavrnitev doktorske disertacije V sklepu o zavrnitvi disertacije, ki je med drugim vseboval napačen pravni pouk, so študentki kot edino rešitev predlagali vpis v 1. letnik bolonjskega doktorskega študija ter posledično ponovno plačilo celotne šolnine. Študentka se je zato pritožila na Univerzo v Ljubljani ter zahtevala sklic neodvisne komisije za pregled disertacije. Kljub ugotovljenim nepravilnostim je tudi Univerza zavrnila pritožbo. Niti Fakulteta niti Univerza pa nista bili pripravljeni vzpostaviti kakršnega koli dialoga, da bi razrešili nastalo situacijo in pomagali mladi mamici. Sramota za biotehniško fakulteto in univerzo. Obe sta pokazali, da jima je malo mar za dobrobit mladih mater, ki bi morale biti deležne posebne pozornosti in skrbi. Trpijo mlade mamice in njihovi otroci, ki so na tak način že v najzgodnješem obdobju izpostavljeni stresu.  

Zavod za zdravstveno zavarovanje zavrnil sprejem 8.300 podpisov in predstavitev argumentov za plačil

Gibanje za otroke in družine na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije naslovilo pismo, s prošnjo za srečanje, na katerem bi jim izročili več kot 8.300 podpisov, naj se Neži omogoči zdravljenje v tujini ter jim predstavili strokovne in pravne argumente, da so izpolnjeni vsi pogoji, da zdravljenje in prevoz plača zdravstvena zavarovalnica. Žalosten odgovor! Žalosti nas, da se predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ne želijo srečati s člani Gibanja za otroke in družine in osebno prevzeti 8.300 podpisov plačnikov zdravstvenega zavarovanja. Od zavoda bi pričakovali pripravljenost na dialog in konstruktivno iskanje najboljših rešitev v interesu Neže in njene družine. 1. Nesprejemljivo je, da se na zdravstveni zavarovalnici oklepajo svojega stališča, s katerim so enkrat že zavrnili plačilo stroškov za zdravljenje in prevoz Neže ter si togo v skladu s svojo interpretacijo razlagajo 44.a, 44. b in 44. c člen Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, čeprav vedo, da je v konkretnem primeru prišlo do nesoglasja med starši in kliničnim centrom, ki sedaj nagaja in noče izdati pozitivnega mnenja za zdravljenje Neže v tujini. 2. Zakonski razlog (44a. člen) za plačilo je, kljub negativnemu mnenju konzilija Kliničnega centra, izpolnjen, saj v bolnišnici v Padovi Nežo ZDRAVIJO, v kliničnem centru pa so ji le blažili bolečine oz. zagotavljali paliativno oskrbo ter čakali na njeno smrt. Prijazno, v dialog usmerjeno pismo, ki ga je Metka Zevnik 23. 11. 2016 naslovila na Zavod za zdrvstveno zavarovanje: "Zadeva:  Prošnja za sprejem in pogovor ob predaji podpisov, zbranih s peticijo za Nežo Arnolj Spoštovani gospod Sušelj, v. d. generalnega direktorja Gibanje Za otroke in družine. si (http://www.zaotrokeindruzine.si/) je civilno družbena organizacija , v kateri združujemo mlade, starše in stare starše v želji, da skupaj naredimo Slovenijo otrokom in družinam bolj prijazno. Izmed naših ciljev smo kot prvega izpostavili spoštovanje življenja. Ob tragediji, ki se dogaja mali Neži in družini Arnolj, je peticijo za pravico do njenega zdravljenja s svojim podpisom podprlo že več kot 8300 državljank in državljanov. Predlagamo, da vam podpise izročimo osebno ter se ob tem pogovorimo o strokovnih argumentih in pravnih podlagah za zagotovitev pravice staršev do plačila Nežinega prevoza in obravnave v tujini iz pravice zdravstvenega zavarovanja. Vljudno vas prosimo za  termin skupnega srečanja. S spoštovanjem, Metka Zevnik v imenu Gibanja za otroke in družine. si" Tako birokratsko formalistično neupoštevajoč določila celo tistih členov zakona, na katere se sami sklicujejo, pa so 24. 11. 2016 odgovorili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje: "Spoštovana gospa Zevnik, v zvezi z vašim sporočilom vas obveščamo, da konkretnega primera o deklici Neži ne moremo komentirati.  Glede na to, da je na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju Zavod) primer še v postopku reševanja, vam lahko pojasnimo le sistem napotovanja oseb na zdravljenje v tujino. Zavarovana oseba oz. njen zakoniti zastopnik ima kot stranka v postopku pravico do pravnega varstva v zvezi z odločbo glede zdravljenja v tujini, ki je bila izdana pri Zavodu na prvi stopnji. Zavarovane osebe so upravičene do zdravljenja v tujini na podlagi 44.a, 44.b ali 44.c člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljevanju: Zakon).  Zelo podrobno so ti trije postopki uveljavljanja pravic opisani na spletni strani Nacionalne kontaktne točke za čezmejno zdravstveno varstvo, ki jo je vzpostavil Zavod na podlagi evropske Direktive - klikni tu. Ob tem naj poudarimo, da 44.a člen Zakona določa, da zavarovane osebe uveljavljajo pravico do pregleda,  preiskave ali zdravljenja v tujini, kadar so v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju: Slovenija) izčrpane možnosti zdravljenja, z zdravljenjem pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje ali preprečitev nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja. V postopku odločanja o tej pravici Zavod o izčrpanosti zdravljenja v Sloveniji, pridobi mnenje konzilija terciarne ustanove. Odločitev o tem, ali bo zavarovana oseba upravičena do zdravljenja v tujini zaradi izčrpanih možnostih zdravljenja, je glede na trenutno veljavno zakonodajo  odvisna od strokovno-medicinskega mnenja konzilija. Torej, če  je navedeni konzilij mnenja, da možnosti zdravljenjav Sloveniji niso izčrpane (ker zagotavljamo standardno, doktrinarno utemeljeno zdravljenje v Sloveniji), zavarovana oseba, na podlagi 44.a člena Zakona, ni upravičena do zdravljenja v tujini. V primeru pozitivnega mnenja Zavod krije vse stroške zdravljenja v tujini, ter nekatere druge stroške npr. prevoz, stroške spremstva enega starša. Zavod je  v letu 2015  prejel 662 vlog za odobritev zdravljenja v tujini zaradi izčrpanih možnosti zdravljenja v  Sloveniji. Pozitivno je bilo rešenih 518 vlog o napotitvah na zdravljenje, pregled in preiskavo v tujino. Še enkrat navajamo, da konkretnega primera ne moremo komentirati  zaradi nezaključenega postopka, želimo pa  deklici Neži čimprejšnje okrevanje. Lepo vas pozdravljamo, Marjan Sušelj, univ.dipl.psih vršilec dolžnosti generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije" ------------------------- Ker se predstavniki zdravstvene zavarovalnice niso pripravljeni pogovarjati, vas vabimo, da jim še vi pišete pismo in jih prosite, da plačajo zdravljenje Neže v Italiji in prevoz. Pišite na naslov: di@zzzs.si

Zavod Neplodnost in najina rodovitnost Maribor vabi na sv. mašo za zakonce, ki si želijo otrok

Zavod Neplodnost in najina rodovitnost Maribor vabi na sv. mašo za zakonce, ki si želijo otroke. Sv. maša bo 11. decembra ob 18. uri v Preski pri Medvodah, daroval jo bo upokojeni nadškof g. Alojz Uran. Prisrčno vabljeni. Več: http://www.neplodnost-rodovitnost.si/ Simona Hari, direktorica Zavoda Neplodnost in najina rodovitnost Maribor

Kristjanofobični napad v koprski stolnici

Franci Donko o preprečevanju nasilja

Tomaž Merše o preprečevanju nasilja v družinah

Milan Brglez ponovno žali - tokrat žrtve pravosodja 2

Milan Brglez ponovno žali - tokrat žrtve pravosodja

Aleš Primc o predlogu Zakona za vzpostavitev javnosti, ...

Tamara Vonta avtoritarno posega v svobodo govora - 04

Tamara Vonta ukinja svobodo govora - 03

Tamara Vonta grozi in stigmatizira poštene državljane ...

Sovražni govor Tamare Vonta 01

Kristjanofobija

Višek nestrpnosti francoskih socialistov: s sodiščem nad kip Device Marije

Francoski socialisti ne spoštujejo francoskih korenin. Francija nam je dala mnoga znana svetniška imena. Terezija Deteta Jezusa, Ivana Orleanska in Arški župnik Vianney so navdih milijonov kristjanov po vsem svetu. Francija je obilno blagoslovljena tudi s prisotnostjo Device Marije, ki je izbrala Lurd za milosten kraj, kamor trpeči na duhu in telesu iz Evrope in sveta romajo s priprošnjo za duhovno in telesno zdravje. Zato je nerazumljivo sovraštvo francoskih socialistov, ki največjo dobrotnico svojega naroda, Devico Marijo, preganjajo iz javnega življenja. Francoski socialisti so z izgovorom, da se zavzemajo za nevtralno družbo enakih možnosti, sprejeli zakon o vsedržavni prepovedi razkazovanja religioznih simbolov v javnosti. Na vzhodu Francije ni prostora za Devico Marijo Gaston Lacroix, župan mesta Publier je nedavno sporočil, da morajo odstraniti Marijin kip. Sodišče je mestu Publier ob Ženevskem jezeru ukazalo odstraniti kip, ki stoji v tamkajšnjem parku od leta 2011. Sodišče je tako odločilo že januarja 2015, vendar so prebivalci mesta takšno nesramnost zavrnili, in Marijinega kipa niso umaknili. Zdaj je sodišče to ukazalo še enkrat. Devico Marijo mora mesto odstraniti v treh mesecih, piše v sklepu, ki ga je sodišče sprejelo konec novembra, potem pa bodo, če bo kip še stal, začeli plačevati globo: 100 evrov na dan! Na vtikanje sodišča v njihovo življenje se je modro odzval župan Lacroix in meščanom sporočil, da namerava kipu Device Marije, ki očitno nekoga moti, poiskati nov dom, najraje na zasebnem zemljišču. Podoba Jezusove Matere, na katero so se mimoidoči ljudje obračali in se ji priporočali, je v nasprotju s francoskimi zakoni, ki obravnavajo religiozne simbole! Vsi totalitarni sistemi so najprej izgnali iz družbe vero,  kmalu zatem pa so začeli preganjati še ljudi. Upajmo, da se bodo tudi nestrpni francoski socialisti kaj naučili iz žalostne zgodbe svetovne morije v imenu ideje, ki se je začela z nasiljem francoske revolucije, ki je v imenu svobode, bratstva in enakosti pobila na tisoče nedolžnih ljudi.

Skavti že 26. leto zapored v Slovenijo prinesli luč miru iz Betlehema

Sporočilo upanja in miru iz Betlehema je med nami. Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, člani Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveza tabornikov Slovenije so v soboto, 10. decembra, z drugimi evropskimi skavtskimi organizacijami že 26. leto zapored na Dunaju sprejeli luč miru iz Betlehema. V nedeljo, 11. decembra, so bili regijski sprejemi za Slovenijo v Trstu, Škofji Loki in na Ptuju, 13.12. pa so sporočilo miru predali tudi predstavnikom politike v parlamentu. Pri skavtsko-študentski maši, ki bo v sredo, 14. decembra, ob 19. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani, bodo luč miru iz Betlehema slavnostno predali tudi nadškofu Stanislavu Zoretu. Na sveti večer pa bomo luč miru po polnočnici odnesli tudi na svoje domove. Skavti bodo luč miru odnesli tudi na Kredarico, sprejeli pa jo bodo še pri generalni policijski upravi, varuhinji človekovih pravic, pri vojaškem vikariatu in na nekaterih veleposlaništvih. Podprimo dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za otroke materialno ogroženih družin Luč miru iz Betlehema je mednarodna dobrodelna akcija , ki jo je začela avstrijska televizijska hiša ORF, zdaj pa je razširjena že po vsej Evropi. Z njo skavti širijo sporočilo miru in zbirajo sredstva za socialno ogrožene družine. Prispevate lahko s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki in z SMS-donacijami (ključna beseda LUC1 ali LUC5 na 1919 v omrežjih Telekom, Telemach, Simobil, Debitel in Izimobil). Letošnji izkupiček bo namenjen otrokom materialno ogroženih družin. V lanskem letu so skavti s pomočjo zbranih sredstev organizirali zimovanje za otroke iz socialno ogroženih družin. »Skozi skavtske aktivnosti vsak dan skrbimo za telesni razvoj otrok, učimo jih veščin, skrbimo za dejaven odnos med njimi in odraslimi, jih navdušujemo za služenje in dobra dela v družbi ter spodbujamo duhovni ter moralni razvoj, so povedali. »Ker vemo, da lahko damo več, kot zgolj svoj čas, ideje in dobro voljo na srečanjih, želimo otrokom iz družin v stiski podariti izkupiček letošnjega dobrodelnega namena LMB, saj bodo tako lažje napredovali v trdne osebnosti in odgovorne državljane. Otrokom slovenskih družin, ki kljub svojim talentom nimajo pravih sredstev, da bi jih uspeli razviti, bomo podarili novo možnost na poti uresničitve svojih potencialov. Želimo namreč, da bi zrastli v samostojne ljudi, ki bodo razvili čut do drugega in jim ne bo vseeno za svojo skupnost.« Pomembno je da je plamen dostopen vsakomur, poudarjajo skavti. Sprejmimo luč miru. Ko bodo sveče ugasnile, naj sveti v našem srcu in pomaga deliti sporočilo miru iz Betlehema. Povzeto po Nova 24TV

SDS vložila interpelacija zoper Anjo Kopač Mrak, ki je vzela družino koroškima dečkoma

V Državnem zboru pravkar poteka interpelacija zoper ministrico Anjo Kopač Mrak, ki še vedno ne želi popraviti s strani Upravne inšpekcije, Upravnega in Vrhovnega sodišča ugotovljene krivice vnučkoma, babici in dedku v primeru koroških dečkov. Po uvodni predstavitvi razlogov za interpelacijo, v kateri je SDS opozorila na dokazano kršenje zakonov in ustave s strani obeh CSD, socialne inšpekcije, ministrtstva in celotne vlade. Opozorili so na  nepotreben nasilen odvzem, ki je še najbolj podoben ugrabitvi ter na dejstvo, da sta otroka tri mesece že živela pri babici in dedku, kjer sta bila deležna družinske ljubezni in se je med njimi že vzpostavila družinska skupnost.  Anja Kopač Mrak v svojem zagovoru znova dokazala, da ne premore čutečega srca Ministrica se je v svojem zagovoru  zelo nespretno skrivala za citiranjem in branjem členov raznih zakonov, zavračala kakršnokoli odgovornost in brezčutno govorila, kako Vrhovno sodišče ni v ničemer odločalo o koristih otrok, ampak le o pravicah babice. Ministrica se s takšnimi besedami še naprej nesramno spreneveda, saj dobro ve, da sta babica in dedek koroških dečkov po tragičnem umoru njune hčere edina poskrbela za svoja vnuka in jima dala novo družinsko gnezdo. Po večmesečnem bivanju otrok pri babici in dedku je med njimi nastala družinska skupnost in nepošteno je, da ministrica, ki bi morala biti prva zaščitnica družine v državi, tega  še vedno noče priznati. Upravno in Vrhovno sodišče je razveljavilo vse akte CSD in socialne inšpekcije Ob tako težkih ugotovitvah Upravnega in Vrhovnega sodišča bi morala vsaj pristojna ministrica takoj odstopiti in prevzeti odgovornost, posebej še zato, ker se je Anja Kopač Mrak na tiskovni konferenci  6.aprila s tem, ko se je seznanila s primerom tudi strokovno vpletla, s čimer nastopi osebna odgovornost.  Ob molku očitanih kršitev s strani ministrice bi se moral takoj odzvati predsednik vlade, naložiti ministrici takojšnjo odpravo kršenja ustave, na položaj ministra za družino pa nemudoma postaviti človeka, ki bi kot svojo prvo nalogo izvršil sodbo Vrhovnega sodišča in takoj vrnil koroška dečka v njuno edino pravo družino babice in dedka. Ker nihče od najbolj odgovornih ne ukrepa ob ugotovljenih kršitvah ustave smo v stanju, ko imamo vlado, ki krši Ustavo RS, najvišji akt, ki bi moral biti brezpogojno spoštovan, posebej s strani voditeljev države.  V Gibanju za otroke in družine ter Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev se zahvaljujemo poslanski skupini SDS za vloženo interpelacijo zoper ministrico. Vztrajamo, da je potrebno takoj odpraviti neustavno stanje v primeru koroških dečkov, oba vnučka nemudoma vrniti v njuno edino družino babice in dedka ter poklicati na odgovornost vse vpletene, vključno z ministrico Anjo Kopač Mrak in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki ob ugotovljenih kršitvah sedi križem rok.

Mnenja in analize

Zavod Neplodnost in najina rodovitnost Maribor vabi na sv. mašo zakonce, ki si želijo otrok.

Pomoč velikim družinam in invalidom pri nakupu vinjet 2017 zagotovljena!

Gibanje za otroke in družine prinaša boljše rešitve kot Cerarjeva vlada

Izpostavljamo

Ingo Falk Pasch Wallersberg pretresen nad usodo koroških dečkov

Danes na Komisiji za človekove pravice o nepotrebnem trpljenju koroških dečkov

Išče se najboljše ime družinske stranke

Neža zapustila bolnišnico v Padovi. Zaradi pritiskov iz ljubljanskega Kliničnega centra nova lokacij

Podprimo medicinsko humanitarno odpravo na Madagaskar!

Angelca Likovič prejemnica priznanja BELA VRTNICA