Članek
Damjan Damjanovič pridobil 3% proti Zoranu Jankoviču
Objavljeno Sep 28, 2014

Teden dni pred lokalnimi volitvami ima Damjan Damjanovič deset odstotno podpora in Zoran Jankovič štirideset odstotno. Kot vse kaže, bi se v Ljubljani le lahko zgodil drugi krog, saj je neopredeljenih volivcev kar 40% in pričakovati je, da med temi neopredeljenim ni veliko podpornikov Zorana Jankoviča, ki je ideološko zelo profiliran politik. 

Do lokalnih volitev 5. oktobra je še teden dni, zato je pričakovati, da bodo kandidati za župane in svetnike v 212 občinah pospešili predvolilne aktivnosti. Po raziskavi javnega mnenja za Ljubljano in Maribor najbolje kaže dosedanjima županoma.

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, v Ljubljani in Mariboru ne bi izvolili novega župana, ampak bi o njem odločil drugi krog. Primerjava razpoloženja med volivci glavnega mesta in štajerske prestolnice razkriva, da so volivci dober teden pred volitvami neodločeni, zato lahko predvidevamo, da bo prihodnji teden ključen.

Na podlagi opravljene raziskave javnega mnenja ugotavljamo, da je v Ljubljani in Mariboru okoli 40 odstotkov volilnega telesa še vedno neopredeljenega. Vendar je med obema mestoma tudi velika razlika - v Ljubljani imamo izrazitega favorita Zorana Jankovića, ki do zmage v prvem krogu ne potrebuje veliko. Če bo Janković prihodnji teden pritisnil na plin, se mu lahko nasmehne zmaga v prvem krogu.

V Mariboru vodi sedanji župan Andrej Fištravec, ki pa seže malenkost nad petino volilnega telesa.

Sestava mestnih svetov v Ljubljani in Mariboru bi, sodeč po Delovi anketi, lahko bila veliko bolj pestra.

beri dalje