Članek
testna objava
Objavljeno Oct 02, 2015

6. kršitev človekovih pravic

Odbor 2015, katerega osnovno poslanstvo je opozarjanje na množične kršitve človekovih pravic in preprečevanje le teh, je obravnaval hujše kršitve človekovih pravic v zadevi Franc Kangler.

Pri postopkih v zadevi Franc Kangler, ki se vodijo na Okrožnem in Višjem sodišču v Mariboru, prihaja do hujših kršitev človekovih pravic ter kršitev ZKP in drugih predpisov. Izpostaviti želimo predvsem kršitve 29. člena Ustave Republike Slovenije, 3. alineja (da mu je zagotovljeno izvajanje dokazov v njegovo korist).

Odbor 2015 je obravnaval 6. kršitev človekovih pravic zoper Franca Kanglerja. Pri podrobnem pregledu dokumentacije smo ugotovili hujše kršitve določil ZKP. Bivši župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je imel dne, 04.05.2011, po odredbi preiskovalnega sodnika hišno preiskavo na stanovanjski hiši v Zimici 74. Kriminalist Policijske uprave Maribor Aleksander Geršovnik, ki je hišno preiskavo opravljal, Francu Kanglerju ni dovolil proste izbire prič, kot je razvidno iz dokumentov. Kljub temu, da je Franc Kangler kriminalista Geršovnika opozoril na to, da mu zakon dovoljuje izbiro prič po lastni presoji, je kriminalist Aleksander Geršovnik vztrajal pri tem, da so na hišni preiskave prisotne priče, ki jih je pripeljal s seboj. Po besedah Kanglerja bi si le – ta lahko v tovrstnem okolju brez težav nemudoma zagotovil dve polnoletni priči, pa tudi to dejstvo kriminalista ni prepričalo v nasprotno.

V Odboru 2015 ne razumemo na podlagi katerega zakona je kriminalist Aleksander Geršovnik nasprotoval zahtevi preiskovanca o lastnih pričah ter vztrajal pri prisotnosti prič, ki si jih je sam pripeljal s seboj.

V nadaljevanju citiramo ugovor navzočih oseb na hišni preiskavi. Kanglerjev zagovornik dr. Marko Bošnjak je podal ugovor: »Izbira prič je stvar obdolženca, priče so za to, da ščitijo interes osumljenca in ne za to, da so izpolnjeni zgolj pravno formalni pogoji. Pravica do izbire priče je bila kršena«. Ta ugovor potrjuje točnost in resničnost naših predhodnih navedb.

Pri nadaljnjem pregledu dokumentacije smo ugotovili, da je kriminalist Aleksander Geršovnik zavestno kršil zakon ter namerno s seboj pripeljal dve priči, tržno inšpektorico Jano Dolenc in znanca Andreja Krajnca, oba iz Maribora. Ugotovili smo, da Aleksander Geršovnik dobro pozna Jano Dolenc, saj mu je v zadevi Franc Kangler kot informatorka dajala nekatere podatke. Iz priloženih uradnih zaznamkov je razvidno, da sta obe izjavi Jane Dolenc bile priložene s strani mariborskega tožilstva dne, 17.02.2009, številka: Z-TPP3/09-2, v zahtevi mariborskemu okrožnemu sodišču za odredbo o prisluhih.

Kako je mogoče, da je Jana Dolenc na eni strani obremenilna priča zoper Franca Kanglerja, na drugi strani pa na zahtevo policije njegova priča na hišni preiskavi, čeprav je Kangler temu nasprotoval?

Okrožno in Višje sodišče v Mariboru sta zapisnik o hišni preiskavi in predhodno opisano (nezakonito) dejanje štela kot dejanje, ki ni bilo storjeno v nasprotju z zakoni. Žalostno je, da takšna določila ZKP-ja prej razumejo navadni državljani, kot pa za to izučeni strokovnjaki. Odbor ostro obsoja takšno ravnanje sodišča ter kriminalista Aleksandra Geršovnika. Zakon je več kot jasen in do takšnih kršitev v pravni državi ne bi smelo prihajati.

Kanglerjev zagovornik dr. Bošnjak je v omenjeni zadevi večkrat ugovarjal, vendar je bil na Okrožnem in Višjem sodišču zavrnjen. Prav tako je odvetnik dr. Bošnjak pri preiskovalni sodnici Vanji Obersnel zahteval, da se zasliši pričo Jano Dolenc ter da pojasni okoliščine, ki so zgoraj navedene. Mariborsko okrožno sodišče je tudi to zahtevo Kanglerjevega zagovornika zavrnilo. V Odboru 2015 smo vedno znova zgroženi nad kršitvami, ki jih odkrivamo v zadevi Franc Kangler. Vsa našteta dejanja so presegla mejo kršenja človekovih pravic, ampak več kot očitno dobivajo, oziroma razkrivajo določeno politično ozadje. Nemogoče je, da bi eno sodišče zoper isto osebo v tolikih točkah kršilo določbe ZKP-ja in s tem tudi človekove pravice.

Odbor 2015 zahteva, da Okrožno in Višje sodišče v Mariboru sledita dokaznim predlogom Kanglerjevega zagovornika dr. Marka Bošnjaka in upoštevata vse predpise (ZKP, KZ in Zakon o sodiščih) ter v bodoče ravnata v skladu z Ustavo Republike Slovenije.

 

ZA človekove pravice!

                                      Željko VOGRIN

                                         Predsednik Odbora 2015

Priloga:

-UZ Jana Dolenc 2x

-Zapisnik o preiskavi stanovanja

Poslano:

-         predsednik države RS, Vlada RS, DZ RS, DS RS, ambasade v RS, Varuh človekovih pravic RS, Slovensko sodniško društvo, Sodni svet RS, vsa sodišča v RS, pravne fakultete, odvetniki RS, Informacijski pooblaščenec, mediji