Članek
Osmi marec
Objavljeno Mar 08, 2016

Danes je osmi marec, dan žena.

Čestitam vsem ženskam ob tem prazniku.

Zdaj pa si malo poglejmo, od kod izvira dan žena.

Slovenska wikipedija navaja, da je osmi marec mednarodni dan žena, ki ga vsako leto praznujejo v cca. 100 državah po vsem svetu. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. praznujejo pa ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah. (vir).

V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca.

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija. (vir).

Kdo je bila Clara Zetkin?

Bila je nemška socialistična političarka, mirovna aktivistka in borka za pravice žensk. Do leta 1917 je bila aktivna v stranki SPD in bila pomembna zastopnica revolucionarno-marksistične frakcije. Leta 1917 se je, ko se je odcepila stranka SPD, priključila stranki USPD, kjer je bila članica levega krila oz. skupine Spartak - Spartaksgruppe (ki se je leta 1918 preimenovala v Zvezo Spartak). Zatem je bila vplivna članica Nemške komunistične partije (KPD). V času Weimarske republike je bila med letoma 1920 in 1933 parlamentarna poslanka v Reichstagu za KPD ter leta 1932 najstarejša poslanka ustanovne seje parlamenta. (vir).

Dan žena je izvorno socialističen praznik

Torej, kot izhaja iz zgornjega pisanja, gre za socialističen praznik, saj je bila njegova pobudnica Clara Zetkin pomembna zastopnica revolucionarne marksistične frakcije, pobuda za dan žena dana na konferenci socialističnih žensk, praznovalo pa se ga je najbolj v socialističnih državah.

Še dobro se spomnim prvih let osnovne šole, ki sem jih obiskoval v zadnjih letih obstoja Jugoslavije in zadnjih izdihljajih socializma. Vsako leto smo 7. marca imeli pouk povsem drugače organiziran kot na druge dneve: S poukom smo namesto dopoldne pričeli popoldne, pouk pa je bil v celoti posvečen izdelavi darila za naše matere, pa še proslavo smo imeli. Ko sem bil v četrtem razredu, Jugoslavije že ni bilo več, pa tudi izdelave daril za naše matere v posebej organiziranem dnevu ne (nismo več delali niti daril, niti imeli proslave). Niti se ne spomnim, če smo od 4. razreda dalje, ko smo že bili v samostojni državi Sloveniji, sploh še kaj naredili za naše matere - niti v okviru likovnega pouka ne.

Zasledil sem tudi, da je osmi marec državni praznik v Rusiji in da je državni praznik tudi v Severni Koreji (vir: Ferfila Bogomil: Severna Koreja).

Danes se osmi marec obeleži marsikje (a z manjšim pompom kot v socialističnih državah)

Poznajo pa osmi marec ženske danes v cca. 100 državah po svetu, ne glede na to, ali so bile kadarkoli socialistične ali ne. Vendar pa tam ni državni praznik, niti se ne izvaja pouka pred osmim marcem drugače. Edino moški čestitajo ženskam za osmi marec in jim dajo rožico. To je vse.

Nobenega govna danes

Prebral sem forum, kjer je ob raznih cerkvenih praznikih in tik pred njimi zmetanega ogromno govna na cerkev, njeno organizacijo in njene praznike - tukaj

Danes za spremembo ni nobenega govna, pa tudi v zadnjih dneh ga ni bilo. Še več - berem razna čestitanja ženskam za 8. marec, kar se mi zdi pohvalno.

Zasledil sem samo omembo, da sodobne ženske ne delijo več po spolu, kar pomeni, da tudi osmi marec izgublja svoj pomen (vir). A to je že druga zgodba.

Se pa tudi iz navedenega vidi, da gre za izvorno socialistični praznik - če bi bil osmi marec cerkveni praznik (npr. Marijin praznik), bi bila stvar čisto drugačna. Verjemite mi.

Čestitka

Za konec pa vsem ženskam (ne glede na ideološko prepričanje in sodobnost) čestitam za osmi marec.