Članek
Še ena cvetka našega prečudovitega zdravstva
Objavljeno Mar 29, 2016

Še ena zgodba našega zdravstva. Ker mora za podaljšanje bolniške dobiti izvid EMG, na pregled je pa naročena šele čez mesece, je morala na pregled samoplačniško. (vir). Zakaj?

Ker smo v Sloveniji.

In kaj ima to veze s Slovenijo?

V Sloveniji imamo namreč v zdravstvu še vedno centralnoplanski sistem razdeljevanja denarja, ki je bil značilen za bivše socialistične države - tudi Jugoslavijo. To pomeni, da državna (centralnoplanska) institucija (v tem primeru Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije - ZZZS) splanira, koliko naj se na leto naredi različnih zdravstvenih pregledov, preiskav, operacij, zdravljenj, ipd. Potem pa vse te zdravstvene preglede, preiskave, operacije, zdravljenja, ipd, porazdeli po zdravstvenih ustanovah. Zdravstvene ustanove pa ne smejo opraviti več pregledov v enem letu, koliko jih imajo odobrenih s strani ZZZS, ker sicer jih ne dobijo plačanih.

Skratka, ZZZS pri nas ne dela po zavarovalniškem principu (ko nastane škodni dogodek - tj. zdravstveni primer - nastane obveznost za izplačilo), ampak po centralnoplanskem principu - če kvota ni bila presežena, lahko nudimo storitev še enemu, sicer pa ne in bo moral ta še en počakati.

In ker so kvote prenizke, prihaja do čakalnih dob, ki so lahko pri napotnici redno dolge tudi do 6 mesecev, pri napotnici hitro pa do 3 mesece (slednje se uporablja tudi, kadar se gre za koriščenje bolniškega dopusta). Ker pa je treba bolniški dopust podaljševati vsak mesec, je čakalna doba tri mesece v tem primeru predolga, saj bi v navedenem primeru bolniški dopust potekel, preden bi prišel pacient na vrsto k specialistu na zdravljenje oz. po dokazilo, da še ni zdrav in potrebuje daljšo bolniško.

Res zelo smotana situacija. In v takem primeru pacientu ne preostane drugega kot da pregled plača sam, iz svojega žepa, samoplačniško. Kajti le tako bo pravočasno prišel na vrsto, da dobi ustrezne dokumente, ki jih bo predložil zdravstveni komisiji, ki odloča o podaljšanju bolniškega dopusta. Žalostno, mar ne? Če pa si plačila ne more privoščiti, za delo pa tudi ni sposoben, mu z dnem prenehanja bolniškega dopusta začnejo teči "ta plavi", po petih "ta plavih" pa zbogom služba!

Ne vem, če obstaja takšen sistem, kot ga imamo pri nas, še kje drugje. Če takšen sistem centralnoplanskega razdeljevanja zdravstvenega denarja obstaja še v kateri izmed razvitih, demokratičnih držav (ne pa npr. v socialističnih oz. avtokratičnih državah), naj mi to državo prosim navede v komentarju. Lahko anonimno.