Članek
Ministrica za kulturo je želela samo dobro
Objavljeno Apr 28, 2016

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar (več o njej tukaj) je bila prisiljena odstopiti s položaja ministrice za kulturo, ker ni bila poslušna zahtevam predsednika vlade, Mira Cerarja. (vir). Spor je nastal zaradi vzdrževanja rudnika živega srebra v zapiranju v Idriji. Poslancem je pojasnila svojo plat zgodbe. Med drugim je dejala, da bo vlada z likvidacijo rudnika živega srebra v Idriji in s tem z ustavitvijo črpanja rudniške vode ogrozila življenja in premoženje tamkajšnjih prebivalcev. (vir)

Prenehanje vzdrževanja rudnika živega srebra lahko povzroči katastrofo neslutenih razsežnosti

Skratka, če navedeno pravilno razumem, vlada namerava ustaviti vdrževanje rudnika živega srebra v Idriji, kar pa lahko pripelje do ogrozitve življenja in premoženja tamkajšnjih prebivalcev. Geološko nestabilne kamenine se bodo namreč zaradi vode sesedle in rudniški strop se bo porušil, kar bo povzročilo tudi porušenje mesta Idrija in okolice. Učinek na površju bo takšen kot da bi doživeli potres 9. stopnje po Richterjevi lestvici (vir), tj. uničenje vseh zgradb in infrastrukture v Idriji in okolici, trajna sprememba talne topografije,... kar bi nedvomno čutili ne le po vsej Sloveniji, pač pa tudi zunaj nje.

Ministrica za kulturo je želela samo dobro

Ministrica za kulturo je, če prav razumem, želela zgoraj navedeno katastrofo preprečiti, poleg tega pa še poskrbeti za kulturno dediščino, ki se nahaja v muzeju rudnika živega srebra Idrija. Zato menim, da je bila zahteva predsednika vlade po njenem odstopu preuranjena, če že ne nepremišljena, saj je ministrica za kulturo, če sem seveda vso štorijo prav razumel, hotela samo dobro. Poleg tega nima na grbi nobenih škandalov in afer s ponarejenimi ali kupljenimi diplomami/magistrskimi/doktorskimi deli, dodatki za stalno pripravljenost, neupravičenimi honorarji, ipd.