Članek
Poteptane delavske pravice v Sloveniji in nezasluženo dvodnevno praznovanje praznika dela
Objavljeno Apr 29, 2016

Pred prvim majem, praznikom dela, je v Dolenjskem listu članek o izkoriščanju zaposlenih v trgovinah z naslovom "Ko te ožamejo kot cunjo in zavržejo". Pravice zaposlenih v trgovinah se kršijo na vsakem koraku - zaposleni morajo delati neplačane nadure, ne morejo izkoristiti dopusta, bolni morajo v službo (če gredo na bolniško, dobijo odpoved - pa četudi imajo kakšno zelo nalezljivo bolezen kot je npr. gripa), deležni so šikaniranja, v primeru, da nekdo (ne zaposleni!) nekaj ukrade iz trgovine, morajo zaposleni sami kriti iz lastnih dohodkov, ne dovolijo jim, da bi poklicali policijo v primeru tatvine, ipd.

Glede delavskih pravic je v Sloveniji zelo slabo

Skratka, glede delavskih pravic je v Sloveniji zelo slabo. In to ne samo v trgovinskih podjetjih, ampak tudi drugod v gospodarstvu in celo negospodarstvu. Kar spomnite se primera, ko je gozdarsko podjetje iz Loške doline poslalo gradbene delavce na delo v tujino, potem pa jim je plačalo 150 eur na mesec za njihovo delo, zadnjih nekaj mesecev pa čisto nič. Ali pa neplačevanja prispevkov zaposlenim, kar zaposleni ugotovijo šele, ko bi se želeli upokojiti, pa se zaradi neplačanih prispevkov bodisi ne morejo, bodisi se jim zaradi neplačanih prispevkov pokojnina trajno zniža (pa ne po njihovi krivdi).

Nezasluženo dvodnevno praznovanje praznika dela

In prvega maja, na praznik dela, praznujemo ravno dosežke delavstva na področju delavskih pravic. (vir) Za nameček pa praznik dela praznujemo celo dva dni. Nezasluženo. Glede delavskih pravic je namreč v Sloveniji bistveno slabše kot v urejenih demokratičnih državah, kjer imajo kapitalistični sistem in svobodno tržno gospodarstvo že od vsega začetka. V Nemčiji npr. zaposlene za razliko od Slovenije spoštujejo. Enako tudi na Švedskem in drugih skandinavskih državah, Veliki Britaniji, ipd. V ZDA mnoga podjetja zaposlenim plačujejo zdravstveno zavarovanje, čeprav k temu zakonsko niso zavezana (sicer bi si ga morali ljudje plačevati sami, ker v ZDA ne poznajo zakonskega zdravstvenega zavarovanja kot je to pri nas oz. je le-to namenjeno le starim nad 65 let, invalidom in najrevnejšim). Ironično pa v ZDA praznika dela ne praznujejo niti en sam samcat dan, pri nas pa, kjer se pravice delavcev vehementno teptajo, kar dva dni!

Socialistična mentaliteta v Sloveniji

Toda, ko komurkoli povem, da je v razvitih zahodnih državah glede delavskih pravic bolje, začnejo ljudje takoj govoriti o tem, da kapitalisti v razvitih zahodnih državah še bolj izkoriščajo kot pri nas. Kar pa seveda ni res. To mantro, dogmo, o kapitalističnem izkoriščanju je ljudem vcepil bivši režim (socializem). In ker večina ljudi ne pozna drugih razmer kot slovenske in razen na Hrvaškem niso bili še nikjer v tujini, ne vedo, da je ta mantra o kapitalističnem izkoriščanju le plod socialistične indoktrinacije in nič drugega. Če bi bila navedena mantra resnična, ne bi ljudje, ki v Avstriji in drugod v tujini delajo za delodajalce iz teh držav, bili zadovoljni z delom in delovnimi pogoji v navedenih državah. Če pa v tujini delajo pri slovenskem ali hrvaškem delodajalcu (ki tudi ni boljši od našega), pa je deležen mobinga, izkoriščanja in drugih oblik poniževanja. V Sloveniji je namreč zelo živa socialistična mentaliteta, navedena mantra, dogma, je le eden izmed pokazateljev le-te.