Članek
Električni in avtonomni avtomobili bodo kmalu evropska stvarnost
Objavljeno Apr 30, 2016

Nizozemska, ki je dela pakta držav, ki nameravajo do leta 2050 uveljaviti vožnjo izključno električnih vozil, je predstavila pobudo, da bi do leta 2025 ustavila prodajo vozil z bencinskim in dizelskimi motorji. Enako želijo storiti tudi v nekaterih drugih državah članicah EU. Nemčija bo že prihodnje leto omejila vstop v mesto dizelskim avtomobilom, ki ne izpolnjujejo standarda euro 6. Na ceste pa bodo kmalu prišli tudi avtonomni avtomobili, tj. avtomobili, ki vozijo sami, brez voznika. Zdaj so le-ti v fazi testiranja. (vir)

Potrebno bo proizvesti več elektrike iz obnovljivih virov

Pozdravljam uvedbo električnih in avtonomnih avtomobilov (verjetno bodo kar oboje hkrati). Glede električnih avtomobilov imam le ta pomislek, da bi bilo treba proizvesti več električne energije iz obnovljivih virov in se ne zanašati več toliko na fosilna goriva in jedrsko energijo (ki je zelo nevarna - primer Černobil in Fukušima). Če se bo namreč zaradi električnih avtomobilov gradilo nove elektrarne na fosilna goriva, glede izpustov ogljikovega dioksida v ozračje ne bomo naredili nič - le ljudem bomo malo zakomplicirali življenje, saj se bodo morali navaditi na drugačno energijo (avtomobila ne bo več mogoče natankati na bencinski črpalki, pač pa ga bo treba vključiti v električno vtičnico in tako napolniti baterijo.

Avtonomni avtomobili bodo zmanjšali število prometnih nesreč

Avtonomni avtomobili pa so dobrodošli, ker bodo odstranili dejavnik, ki dandanes prispeva k veliki večini vseh prometnih nesreč - človeški dejavnik. Prometne nesreče se namreč v veliki večini zgodijo zaradi neprevidnih voznikov, alkoholiziranosti ali pa zdravstvenih težav ali neprespanosti voznika. Prav tako ne bo več situacij, ko voznika zaslepi sonce in zaradi tega spregleda udeleženca v prometu, ki bi se mu moral umakniti. Le zelo majhen delež prometnih nesreč nastane zaradi tehničnih okvar na avtomobilih (npr. predrtje gume). Potrebno pa bo za te avtomobile ustrezno opremiti ceste s senzorji, kar pa bo za državne in občinske proračune nemajhno breme.

Medel odziv Slovenije

Slovenija se je na uvajanje električnih avtomobilov in avtonomnih avtomobilov (verjetno bodo kar oboje hkrati) odzvala zelo mlačno in medlo. Medtem, ko imajo druge države že jasno določene roke za uvedbo električnih in avtonomnih avtomobilov, naša država strategijo uvedbe le-teh glede na odzive ministrstva za infrastrukturo šele pripravlja. In kot je v naši podalpski deželici že navada, bomo po vsej verjetnosti tudi na tem področju capljali za razvitejšimi evropskimi državami.