Članek
Dolge čakalne dobe v slovenskem zdravstvu so raj za šarlatane
Objavljeno May 26, 2016

Ker se na operacijo krčnih žil čaka od dveh do štirih let, ljudje iščejo alternative, da bi prišli prej na vrsto. Tako se obrnejo k samoplačniškim zdravnikom izven mreže javnega zdravstva, med katerimi pa se najdejo tudi pravi šarlatani, ki pacientu (tudi takemu, ki v resnici to ni in ga zdravnik želi zdraviti samo zato, da dobi denar) uničijo življenje. Tako je neka oseba potem, ko se je zaradi suma na krčne žile obrnila na zasebnega zdravnika, ki jo je po nepotrebnem operiral, pristala na urgenci (v javnem zdravstvu) in ostala brez noge. (vir)

Šarlatanski zasebni zdravniki

Iz zgoraj citiranega vira je tudi razvidno, da ljudje še do diagnoze ne morejo priti v tistih 2 do 4 letih, kolikor morajo potem, ko jim osebna zdravnica, ki ne more vsega vedeti, saj mora pokrivati vsa področja medicine, da napotnico za specialista, ker posumi, da bi oseba lahko imela krčne žile (a bi se, če bi prišla pravočasno na vrsto, izkazalo, da jih nima in operacije niti ne potrebuje). Tako gre takšna oseba k privatnemu, samoplačniškemu zdravniku, ki pa se mu gre samo za denar. Zdravnik pač želi zaslužiti in ker želi zaslužiti, pove osebi, da ima res hude težave s krčnimi žilami in jo operira. Šarlatansko, na čim cenejši možni način (da zdravniku ostane čim več denarja po plačilu vseh stroškov - to se vidi po besedah "operira kar v hotelu...").

Alternativa v Sloveniji cveti

Takšnih šarlatanov in alternativcev je v Sloveniji ogromno. Posel jim gre očitno dobro od rok, saj vsak dan na facebooku in drugod na internetu zagledam vsaj eno reklamo za alternativno zdravljenje tega in tega. Ker ljudje ne želijo čakati v vrstah v javnem zdravstvu, se odločijo za alternativo, ki pa ni nujno vedno strokovna. Alternativnim zdravnikom se gre marsikdaj bolj za denar kot za zdravje svojih pacientov in sprejmejo marsikoga, pri katerem sploh ni indikacij za zdravljenje (indikacije si izmislijo kar sami - npr. imate to in to neravnovesje (to lahko ugotovi kar s polaganjem rok na trebuh,...) - zato, da bi dobili denar. In v primeru, ko je denar vladar v zdravstvu, se lahko zgodijo anomalije. (vir)

Sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja ni samo zaradi lepšega

Sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja ni samo zaradi lepšega, ampak je tukaj tudi zato, ker trg v primeru zdravstvenih storitev ne more učinkovito odigrati svoje vloge. Podjetje, ki se mu gre samo za dobiček, bo le stežka reklo stranki: "Odidite, tega izdelka/storitve ne potrebujete!" Vsak prodajalec v trgovini, ipd., bo poskušal stranki na vsak način prodati vse, kar ima, ne glede na to, če to zares potrebuje.

V zdravstvu pa tako ne gre. Poglejmo primer: Osebo pred pomembnim sestankom stisne v trebuhu in gre k privatnemu, samoplačniškemu zdravniku (v sistemu povsem prostega trga v zdravstvu). Zdravnik sicer vidi, da je oseba le malo tesnobna pred pomembnim sestankom in bi ji zadoščalo le malo dihalnih vaj s trebušno prepono, a ker zdravnik želi prodati svoje drage storitve, osebi reče, da ima začetne znake hudega vnetja slepiča, zato osebo takoj po sestanku naroči na drago operacijo, kjer ji bodo odstranili slepič. Povsem brez potrebe. Ker zdravnik pri operaciji ne poskrbi dovolj dobro za higieno (želi si še več denarja), pride od zapletov in s tem do daljšega zdravljenja, kar seveda stranko dodatno stane, zdravnik pa ima od tega dodaten zaslužek. Torej: 1. zaslužil je s povsem nepotrebno operacijo slepiča, 2. prihranil je pri higieni pri operaciji, 3. dodatno je zaslužil z dodatnim zdravljenjem zapletov.

Zato v vseh urejenih državah (tudi v ZDA, kjer je večina zdravstvenih zavarovanj zasebnih) država regulira zdravstvo in omogoča prebivalcem, da se obvezno zdravstveno zavarujejo. S tem je zagotovljen nadzor nad izvajanjem zdravstvenih storitev, da zdravniki delajo v dobro pacientov (tj. jih zdravijo), ne pa, da skrbijo za svoj žep in čim večji dobiček zdravstvenega podjetja.

Odprava čakalnih dob v zdravstvu več kot nujna

Zaradi vsega navedenega je odprava čakalnih dob v zdravstvu več kot nujna in upam, da bo, glede na to, da je vlada vsaj z besedami že zagrizla v to kislo jabolko (vir), čim prej tudi izpeljana. Ker res ni razumno, da pacienti na diagnostiko in operacijo čakajo 4 leta. Upam, da bodo besede postale tudi meso.