Članek
Slovenija ena dohodkovno najbolj enakih držav na svetu
Objavljeno Oct 01, 2016

Slovenija je država z eno najnižjih stopenj dohodkovne neenakosti na svetu.

Po podatkih OECD je dohodkovna neenakost v Sloveniji ena najnižjih

Med 34 članicami OECD je bila v letu 2015 dohodkovna neenakost nižja od slovenske samo na Danskem. Na tretjem mestu je Češka, na četrtem pa Norveška. Dohodkovna neenakost pa je med državami, članicami OECD najvišja v Čilu, Mehiki, Turčiji in ZDA. (vir) Vmes, med obema skrajnostima so še Italija, Avstrija in Nemčija, medtem ko razen Slovenije nobena druga država, nastala na območju bivše Jugoslavije (Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina...) ni članica OECD in jih zato na seznamu ni. Seznam članic OECD je tukaj.

Po podatkih Svetovne banke smo druga dohodkovno najbolj enaka država na svetu

O dohodkovni enakosti v Sloveniji sem se prepričal tudi na Wikipediji, kjer so objavljeni seznami držav po Ginijevem koeficientu dohodkovne neenakosti, ki meri dohodkovno neenakost v posamezni državi oz. družbi. Višji kot je Ginijev koeficient koncentracije, bolj dohodkovno neenaka je družba. V pregled so vključene zelo različne države. Po statistiki Svetovne banke smo tako druga dohodkovno najbolj enaki na svetu, podatek je za leto 2012. Po podatkih statistike Svetovne banke je dohodkovna neenakost na Hrvaškem višja kot v Avstriji, Madžarski  in Nemčiji (vse tri države so približno enake), a nižja kot v Italiji (vir)

Tudi po podatkih Eurostata je Slovenija med najbolj dohodkovno egalitarnimi državami v Evropi

Tudi po podatkih Eurostata je dohodkovna neenakost v Sloveniji ena najnižjih v Evropi (statistika zajema države članice EU in nekatere evropske države, ki niso članice EU). Leta 2015 je ginijev koeficient koncentracije za Slovenijo znašal 24,5. Bolj dohodkovno egalitarne (enake) kot Slovenija so bile (po vrsti): Norveška, Slovaška in Islandija (ginijev indeks koncentracije 23,6), ki je bila na prvem mestu. V Avstriji je znašal 27,2, kar pomeni, da so bile v letu 2015 dohodkovne razlike v Avstriji višje kot v Sloveniji. Še višje so bile socialne razlike na Madžarskem (28,2). Za Hrvaško, Nemčijo in Italijo za leto 2015 še ni podatkov.

Podobno je bilo stanje v letu 2014. V Sloveniji je ginijev indeks koncentracije znašal 25,0, bolj egalitarni od Slovenije pa sta bili le Norveška in Islandija (ginijev indeks koncentracije 22,7). To pomeni, da je bila v letu 2015 dohodkovna neenakost v večini evropskih držav in v vseh državah EU-28 višja kot v Sloveniji. Povprečje celotne EU-28 znaša 30,9. V Avstriji je znašal 27,6, na Madžarskem 28,6, v Italiji 32,4, na Hrvaškem 30,2 in v Nemčiji 30,7. (vir)

Primerjava z manj razvitimi državami ni smiselna

Pa poglejmo še primerjavo z manj razvitimi državami in se vprašajmo, kakšna je tam dohodkovna neenakost.  V Surinamu znaša po podatkih Svetovne banke Ginijev koeficient koncentracije 52,9, v Mehiki 48,1, v Čilu 50,5, v Botswani 60,5, na Komorih pa 64,3. Komori so tudi najbolj dohodkovno neenaka država, za katero obstajajo podatki Svetovne banke. Skratka, primerjava z državami v razvoju in nerazvitimi državami ni smiselna, saj je dohodkovna neenakost tam bistveno večja kot v razvitih državah. (vir)

Dohodkovna neenakost se je v Sloveniji nekoliko povečala

So se pa dohodkovne razlike v Sloveniji povečale v obdobju od leta 2012 do 2014, in sicer je ginijev koeficient koncentracije v letu 2012 znašal 23,7, v letu 2014 pa 25,0. V letu 2015 so se dohodkovne razlike v Sloveniji spet zmanjšale, tako da v letu 2015 znaša ginijev koeficient koncentracije 24,5. V letu 2006 je znašal ginijev koeficient koncentracije 23,7.

Skratka, socialne razlike so v Sloveniji med najmanjšimi na svetu. Povsod drugod, kamor bi šli, tudi v razvitejših državah, s katerimi se tako radi primerjamo (le-te so tudi članice OECD), bi naleteli na večje socialne razlike od teh, ki so v Sloveniji.