Članek
V političnem vrhu se očitno ne sme razmišljati s svojo glavo
Objavljeno Jun 16, 2016

V političnem vrhu je očitno prepovedano razmišljati s svojo glavo

Naši politiki ne smejo razmišljati s svojo glavo. To je zaključek, ki sem ga povzel iz afere, ko koalicijska DeSUS s Karlom Erjavcem na čelu ob interpelaciji zoper Anjo Kopač Mrak ni glasovala tako, kot je koalicija pričakovala (Karlu Erjavcu zdaj KPK očita koruptivnost (vir), koalicija pa kršenje koalicijske pogodbe (vir) in iz dejstva, zaradi katerega je morala odstopiti ministrica za kulturo, Julijana Bizjak Mlakar (tudi ona je razmišljala s svojo glavo (vir).

Kje smo to že videli?

To, da politiki ne smejo razmišljati s svojo glavo, ampak morajo delovati, kot voditelj hoče, sicer so odstranjeni, smo že videli v primeru različnih totalitarnih režimov, od Stalinove Rusije do Hitlerjevega Tretejega rajha. Ne poznam pa, razen Slovenije, nobene demokratične države, v kateri politik ne bi smel razmišljati s svojo glavo.

Kaj očita KPK Erjavcu?

Po navedbah medijev naj bi predsednik Desusa Karl Erjavec podporo interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica," so sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). (vir)

Tudi dodatek za stalno pripravljenost je lahko oblika koruptivnega ravnanja

Vendar pa, če gre tukaj za koruptivno dejanje, se je za vprašati, ali to, ko so nekateri ministri v Cerarjevi vladi še kot zaposleni na fakultetah prejemali nezakonit dodatek za stalno pripravljenost, ni koruptivno. (vir) Zaradi navedenega dodatka za stalno pripravljenost ni letel nobeden od ministrov, ki ga je nezakonito prejemal.

Kaj je korupcija?

Angleška Wikipedija definira korupcijo (v angl:):

"Corruption is a form of dishonest or unethical conduct by a person entrusted with a position of authority, often to acquire personal benefit."

Torej po slovensko:

Korupcija je oblika nepoštenega ali neetičnega ravnanja osebe, ki ji je zaupana pozicija ali avtoriteta, pogosto z namenom pridobitve osebne koristi.

Torej, dodatek za stalno pripravljenost, ki so si ga na podlagi nezakonitega pravilnika izplačevali dekani in profesorji fakultet, od katerih so nekateri postali funkcionarji v Cerarjevi vladi, ima vse znake korupcije skladno z zgornjo definicijo.

Kaj lahko zaključimo?

Zaključimo lahko, da koruptivnost v primeru Erjavca v resnici ni najhujši problem, ampak je najhujši problem to, da je DeSUS z Erjavcem na čelu razmišljala s svojo glavo. Tako kot bivša ministrica za kulturo, Julijana Bizjak Mlakar.