Članek
Korupcija Sloveniji otežkoča gospodarsko rast
Objavljeno Jul 05, 2016

Prispevek na Youtube (v angleščini), zakaj so nekatere države bogate, druge pa revne (vir).

Pomemben faktor, zaradi katerega so revne države revne, je korupcija, ki je zelo značilna tudi za Slovenijo. Najprej bom spregovoril o korupciji in njeni problematičnosti na splošno in v Sloveniji (ki je najpomembnejši razlog, da nismo tako bogati kot npr. Nemčija, ZDA, Norveška, Švedska,...), potem pa o razlogih, da kljub temu nismo revna država kot so Demokratična republika Kongo, Niger, Mozambik, Burundi, Čad, Liberija, Burkina Faso, ipd.

Dva vidika korupcije, ki povzročata, da je država revna

Z vidika korupcije sta izpostavljena dva pomembna faktorja:

- da sredstva, zbrana z davki, pristanejo v zasebnih žepih (npr. v kakšnih offshore centrih oz. davčnih oazah) in tako niso na voljo za gradnjo in vzdrževanje institucij -  infrastrukture (ceste, železnice, komunalna infrastruktura), javnih ustanov (šol, vrtcev, bolnišnic, zdravstvenih domov), pravnega reda, ipd.;

- da se zaposluje po principu vez in poznanstev, kar onemogoča, da bi v podjetje ali državno institucijo prišli znanje in talenti širšega kroga oseb, kar pomeni, da je znanje zaposlenih v podjetju ali državni instituciji suboptimalno. Temu se reče klientelizem. (vir zgoraj)

V Sloveniji veliko davkoplačevalskega denarja nekoristno odteče

V Sloveniji veliko davkoplačevalskega denarja nekoristno odteče. Kar spomnite se primerov Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), ko se je cena projekta višala in višala, pa nihče ni znal natančno obrazložiti, zakaj. Potem Stožice, pa naš avtocestni križ, ki je bil mastno preplačan in še kaj bi se našlo. Morda tudi primer sanacije bank, saj je kar nekaj kreditov bilo odobrenih na lepe oči po prenizkih obrestnih merah ali brez ustreznih jamstev. Nadalje se lahko spomnite tudi primera Patria, kjer korupcije niso mogli dokazati nikomur, a nekaj je ves čas hudo, hudo smrdelo.

Zaposlovanje preko vez in poznanstev (klientelizem)

Drugi pomemben problem v Sloveniji je zaposlovanje preko vez in poznanstev. Za zaposlitev v podjetju ali prenekateri državni instituciji ni toliko pomembna strokovnost kot to, da si naš (član družine - širše ali ožje, prave stranke,...). Tako se ne le izgublja na strokovnosti zaposlenih, ampak se tudi onemogoča prinos novega znanja in talentov v organizacijo. Žal razen tega, da je družinskim članom služba zagotovljena, ne poznam nobenega argumenta, ki bi opravičeval zaposlovanje preko vez in poznanstev.

Zaradi korupcije Slovenija izgublja potencial

Slovenija zaradi navedenega izgublja (in je že izgubljala) veliko potenciala za rast in razvoj. Z denarjem, ki bi ostal, če ne bi nekoristno odtekal, bi lahko najmanj zapolnili proračunsko luknjo in znižali zadolženost države, če že ne tudi sanirali vseh cest v državi, zgradili druge tire vseh železniških prog v državi in jih elektrificirali (tako, da bi jih lahko tudi polno izkoristili, ne npr. tako, kot se je zgodilo z železniško progo Pragersko - Hodoš, ki je le delno uporabna, ker v Prekmurju nimajo zadosti močnega daljnovoda, ki bi napajal železniško elektrifikacijo. Zaradi klientelizma pa nismo tako inovativni, kot bi lahko bili. Sposobni mladi brez vez in poznanstev nimajo možnosti, da bi se zaposlili in tako ostane njihovo znanje neizkoriščeno. Če se le-ti samozaposlijo, pa jih največkrat izkoristijo njihove stranke, ki jim za storitve ne plačajo. Nazadnje jo skupijo samozaposleni sami. Kakšen sistem je to, ne vem. Če bi veljalo to, kar smo se učili v srednji šoli, bi lahko samostojni podjetnik (pa tudi vsakdo drug), ki mu dolžnik ni plačal do določenega roka, najprej izstavil opomin, potem pa šel na sodišče in tam zmagal. V Avstriji to deluje, je pisalo v našem srednješolskem učbeniku, napisanem v Avstriji, a prevedenem v slovenščino za potrebe pouka v Sloveniji (Gospodarsko poslovanje 1 in 2, za potrebe kreditiranja pa tudi 3). Očitno smo se v Sloveniji le mi učili iz tega učbenika in nihče drug. Ja, saj res - danes moraš v gimnazijo, če hočeš na ekonomsko fakulteto, ekonomska srednja šola ne velja več nič. Slovenski unikaten izum!

Zakaj pa Slovenija kljub temu ne sodi med revne države?

Slovenija pa vendarle ni tako revna, kot so revne države, ki so bile citirane v zgoraj citiranem prispevku. Zakaj? Zaradi kulture in geografije, ki v tem primeru sta naša plusa.

Nekatere institucije so solidno urejene

V primerjavi z najrevnejšimi državami sveta imamo odlično delujoče institucije in infrastrukturo, medtem ko so le-te glede na najrazvitejše države sveta v relativno slabem stanju. Vsi otroci se v šolah naučijo najmanj pisati, brati in računati (nepismenih v Sloveniji ni, če izvzamem najtežje prizadete osebe, ki se niso zmožne naučiti pisati, brati in računati pod nobenimi pogoji). Ceste so skoraj vse asfaltirane, res pa je, da so prenekatere v zelo slabem stanju in preozke za sodobne avtomobile in tovornjake.

Sekularna družba

Glede kulture je v prispevku izpostavljeno, da so bolj sekularne družbe, tj. družbe, kjer manj verujejo, bolj bogate. Slovenija je zelo sekularna družba, saj je v Sloveniji ogromno ateistov oz. oseb, ki ne želijo verovati (kristjani so samo po tem, da so bili krščeni in so morda prejeli še kakšen zakrament ali pa še to ne). In če družba ni verna, je sekularna, pomeni, da ne veruje v to, da na svetu ni možno nič spremeniti, da je treba na spremembo počakati na nov svet (kar je dogma vseh religij). Ravno obratno - pri nas se verjame, da je možno že na našem planetu nekaj izboljšati in se tudi dela na tem - žal pa korupcija marsikaj zminira.

Zmernotoplo podnebje

Glede geografije je pa v prispevku izpostavljeno, da je za človeka in bogatenje najbolj ugoden zmernotopli podnebni pas s povprečno letno temperaturo pod 16 stopinj celzija. Zakaj? Ker je zmernotopli podnebni pas bolj ugoden za kmetovanje od tropskega, pa tudi nevarnih tropskih bolezni v zmernotoplem pasu ni, ker povzročitelji hladu zmernotoplega podnebja preprosto ne preživijo. Ali se spomnite izbruha ebole? Čeprav so ljudje z ebolo prišli v ZDA in Evropo, se bolezen po Ameriki in Evropi ni razširila. Zakaj? Ker podnebje v ZDA in Evropi za virus ni ugodno. Slovenija leži v zmernotoplem podnebnem pasu z letno povprečno temperaturo 10 stopinj celzija, kar je za razvoj družbe ugodno.

Nimamo naravnih virov

Sliši se paradoksalno, a v prispevku je navedeno, da če ima država naravne vire, je njihov vpliv na bogastvo odvisen od razvitosti institucij in korupcije. Glede na to, da imamo v Sloveniji kar precej korupcije, je pravi blagoslov, da nimamo naravnih virov (razen gozdov, ki pa jih imajo tudi mnoge druge države, zato jih tujim multinacionalkam ni treba hoditi grabit k nam). V državah z visoko korupcijo in slabo razvitimi institucijami tuje multinacionalke neovirano pograbijo naravne vire, domače delavce izkoristijo (jih plačajo le malo ali nič) in ves dobiček odvedejo v svoje domicilne države, tako da država nazadnje od naravnih virov nima nič. Če pa je država urejena, tj., da nima korupcije in ima vse ostale značilnosti razvite države, pa lahko naravni viri prispevajo k dodatnemu razvoju države, saj v taki državi državljani stopijo skupaj, da proizvedejo kompleksne proizvode, ki imajo visoko dodano vrednost.

Kaj lahko storimo za boljši razvoj?

Predvsem je potrebno odpraviti korupcijo v obliki odtekanja denarja iz državnih institucij in zasebnih podjetij v zasebne žepe (davčne oaze) in zaposlovanje po vezah in poznanstev (klientelizem). Korupcija je naš najhujši problem. Raven korupcije v Sloveniji je podobna kot na Poljskem, v Litvi, Portugalski, Bocvani, Butanu. (vir) Slabše je v vseh južnoevropskih državah, bolje pa v srednje evropskih (Švica, Avstrija, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Irska) in severnoevropskih (Danska, Švedska, Norveška, Finska) državah. Zgledovati se je potrebno po slednjih, ne pa več po Srbiji, Hrvaški, Italiji, ipd., kar se vse prepogosto počne v Sloveniji.