Članek
Moji materi je ime Miha
Objavljeno Jul 27, 2016

Otroci v vrtcu se pogovarjajo o tem, kako je ime njihovi materi.

»Miha!« je odgovoril Klemen.

»Miha je moško ime, tako je ime mojemu očetu,« je dejala sošolka Barbara.

»Potem je pa Aleš!« je bil zmeden Klemen.

»A jaz sem tvoja mati?« se je zahihital sošolec Aleš.

»Klemen, ali ima tvoja mati moško ime?« ga je podražil sošolec Rok.

»Očitno pa sta Klemnova starša geja?« je sošolka Bojana vedela več od ostalih.

»Kaj je to geja?« je bil začuden Klemen.

»To je, ko skupaj živita dva moška in eden od njiju predstavlja mater,« je odgovorila sošolka Bojana.

Klemna je bilo pošteno sram, kajti zaznal je posmehovanje in zbadanje, ki je sledilo. Otroci namreč niso razumeli, da naj bi bilo z vidika zakonodaje čisto ok, če sta starša geja. In tudi, če je z vidika zakonodaje ok, ni nujno, da bo ok tudi z vidika otrok, ki pojava ne poznajo.

 

 

Takšnih pripetljajev bodo deležni otroci iz gejevskih (in smiselno lezbijčnih) družin. Otrok v vrtcu še ne more razumeti, da ima namesto matere dva očeta in da je to nekaj povsem normalnega. Otrok se bo, če v njegovi skupini ne bo nobenega drugega takega primera, zaradi tega počutil zapostavljenega, diskriminiranega, odrinjenega. Ne vem, kako bo to vplivalo na otrokovo psiho in njegov psihološki razvoj. Mislim pa, da ne bo nič dobrega.

 

 Zato je treba še enkrat dobro razmisliti o posledicah, ki jih prinaša nova zakonodaja, ki omogoča, da geja in lezbijki posvojita otroka. V Romuniji bodo ravno zaradi ekscesnosti razmerja dveh moških oz. dveh žensk imeli referendum - več o tem tukaj. Dejstvo, da je zakonska zveza zveza med enim moškim in eno žensko želijo dati v ustavo. Oni že vedo, zakaj.