Članek
Kaznovanje otrok in prisilitev k delu ne bo več dovoljeno
Objavljeno Jul 29, 2016

Vlada je potrdila novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini (vir) Predlog zakona, ki ga mora sprejeti še Državni zbor RS, si lahko preberete tukaj. 

Predlog zakona širi definicijo nasilja

Predlog zakona širi definicijo nasilja, kajti po novem se za nasilje šteje že grožnja z nasiljem, pa tudi prisilitev nekoga, tudi otroka, da nekaj stori, opusti, da kaj trpi ali da se osebi omejuje gibanje. To velja ne glede na starost osebe.

Torej, če to pravilno razumem, mati ne bo smela otroku, staremu 2 leti, niti preprečiti več, da steče čez cesto, kajti to bo že nasilje. Če mu bo lepo rekla, je otrok verjetno ne bo ubogal, če ga bo pa prijela za roko, bo pa že nasilna.

Pa tudi siljenje k delu bo nasilje. Torej, če bo mati otroku, ki noče prebrati knjige za domače branje, ker mu je brez veze, rekla, da knjigo mora prebrati, ker bodo drugače posledice, bo to že nasilje. Kajti od otroka bo zahtevala nekaj, česar otrok noče.

Skratka, otrok ne bo več mogoče vzgajati, vsaj na način, kot ga poznam jaz, ne.

Pozitivno starševstvo - kaj to je?

Spodbujalo se bo pozitivno starševstvo. Kaj to je? Ne vem. Žal mi ni znano, kaj ta beseda pomeni, saj nikjer ni razložena. Ko vtipkam v google najdem razne zadetke o delu na sebi, tj. verjetno na starših. Kje je tukaj delo z otroki? Prav tako tudi ne vem, kje se tega naučiti. Seveda še pravočasno, preden otrok začne hoditi in je treba preprečiti, da bi segel po vroči plošči na štedilniku, kjer je mati pravkar odstavila vročo juho in nosi poln lonec vroče juhe proti mizi. Naj se dopusti, da se otrok opeče in si trajno uniči svojo nežno otroško kožo? Moj oče je v starosti 2 let segel z roko v krop, pa ima še zdaj, pri 70 letih dobro vidne brazgotine od tega... Ali pa malo pozneje pustiti, da steče čez cesto in ga povozi avto? Nato se bo lahko otrok zjutraj, ko se staršem najbolj mudi v službo, mirne vesti dejal, da noče v vrtec, starša pa ne bosta mogla ostati doma, niti otroka pustiti samega doma. Takrat bo šele hudič! Pa pozneje, ko bo otrok moral v šolo, pa ne bo hotel - bo tudi siljenje s šolo nasilje in bo osnovna šola slejkoprej postala neobvezna, prostovoljna? Iz svojega otroštva se spominjam, da me je morala mati vsako jutro dobesedno prisiliti, da sem vstal - tako za vrtec kot za šolo (osnovno in srednjo) - če bi me lepo pustila spati (kar se zdaj očitno pričakuje), bi lepo zamudil v šolo... Prav nič v otrokovo korist. Nadalje - delovne navade. Otrok ne bo hotel pospravljati sobe, pomivati posode, odnašati smeti... Nato se bo to poznalo pri šolskem delu - neopravljene domače naloge, pozabljene, izgubljene šolske potrebščine, ipd. In ko bo odrasel, ne bo imel delovnih navad.

Otroku ne moreš dati vseh tistih človekovih pravic, ki pritičejo odraslemu, ker še ni zmožen dojeti, da so določene stvari nevarne,... Če pa se z menoj ne strinjate, to lepo argumentirano povejte, napišite, komentirajte in povejte še, zakaj otroci ne bodo hkrati dobili še volilne pravice - aktivne in pasivne?

Kakšne so posledice take vzgoje?

In to obstaja že dolgo v Evropi. Kakšne so posledice? Danes se otroci več ne bojijo učiteljev, v šolah delajo nasilje, so nekulturni, objestni, mislijo, da jim je vse dovoljeno, ko odrasejo, niso samostojni... Ali si kdo želi tega?