Članek
Pojasnilo k prispevku "Kaznovanje otrok in prisilitev k delu ne bo več dovoljeno"
Objavljeno Aug 04, 2016

Glede prepovedi kaznovanja otrok in nasilja nad otroki je bilo danes, v četrtek, 4.8.2016 v časopisu Delo objavljeno pojasnilo (vir), zato tudi jaz objavljam pojasnilo in popravek prispevka, objavljenega tukaj.

Prepovedano le tisto, kar bi tudi pri odraslem pomenilo nedovoljen napad

Z novelo zakona o preprečevanju nasilja nad otroki ne bo prepovedano kakršnokoli kaznovanje otrok in privzgojevanje delovnih navad, ampak le takšna ravnanja proti otrokom, ki bi tudi v odnosu do odrasle osebe veljala za nezakonit napad in so navedena v kazenskem zakoniku (KZ-1). Skratka, prepovedana so samo takšna ravnanja, ki bi tudi v odnosu do odrasle osebe veljala za nezakonita. Torej: fizično nasilje (tepež), zaklepanje v sobo, spolni napad, glede psihičnega nasilja pa žaljenje, klevetanje, obrekovanje, opravljanje, žaljivo obtoževanje in grožnje z namenom ponižati otroka. Ni pa prepovedano opravljati otroka z namenom, da se izboljša njegovo vedenje (npr. povedati prijateljici, ki zna z otroki, da otrok ne uboga z namenom, da pridobi kakšen uporaben nasvet - to ni kaznivo in tudi ne bo prepovedano, ker ima namen pomagati). Torej tisto, kar je v kazenskem zakoniku navedeno kot kaznivo dejanje. Izjema pa je, če je zaradi otrokove neubogljivosti ogroženo njegovo življenje in zdravje. Takrat je kaznivost nasilnih dejanj izključena tudi za odrasle - silobran in skrajna sila.(vir: Kazenski zakonik - KZ-1). Takšen primer je npr., ko hoče otrok steči čez cesto ali pa položiti roko na vročo ploščo štedilnika - več o tem spodaj.  

Ekonomsko nasilje se nanaša le na neplačevanje preživnin

Ekonomsko nasilje nad otroki se nanaša le na neplačevanje preživnin, ne pa na žepnine in materialne ugodnosti, ki jih dobi otrok. Torej starši tudi po novem ne bodo dolžni otroku kupiti allstark ali najnovejšega in najdražjega mobitela, mu omogočiti počitnic na Havajih (če si jih bo zaželel), mu dati žepnine, ipd.

Privzgajanje delovnih navad ne bo prepovedano

Torej tudi privzgajanje delovnih navad ne bo prepovedano, kot sem napačno domneval. Samo ne bo se smelo uporabljati nasilnih metod. Starši bodo lahko otroku pogojevali kakšno ugodnost s tem, da opravi hišna opravila. Lahko ga bodo tudi kaznovali na nenasilen način - npr. tako, da zvečer za kazen ne bo risanke ali pa tisti dan ne bo računalnika ali mobitela (razen za morebitne šolske obveznosti). Tukaj ne vem, ali bodo imeli starši pravico nadzirati otroka pri uporabi računalnika, ker bi s tem kršili otrokovo pravico do zasebnosti in varovanja osebnih podatkov (Ups!).Mislim, da je v primeru, če ima otrok takšno domačo nalogo, da mora uporabiti računalnik, primerneje uporabiti drugo kazen...

Zelo pomemben je zgled

Nadalje pa je pomemben tudi zgled. Starši morajo biti otroku zgled. To pomeni, da morajo starši delati tisto, kar želijo tudi od otroka. Skratka, zjutraj pravočasno in brez muke vstati, poiskati oblačila v omari, se obleči (brez preseravanja, ki ga zlasti ženske izvajajo na veliko, ko pri polni omari "nimajo česa obleči"), pripraviti zajtrk, pojesti (tudi tukaj brez preseravanja, razen v primeru alergij na hrano ali celiakije - takrat je dovoljeno, da oseba, ki jo ima, drži dieto, a tudi tukaj samo toliko kot je potrebno), gre brez jamranja in negodovanja v službo (in še prej otroka, če je treba, pelje v vrtec ali šolo), popoldne opravi gospodinjska opravila, gre z otrokom na sprehod, pri obiskih upošteva vljudnost in bonton, pripravi večerjo, ne pije alkohola, ne kadi, (tudi kavo bolje, da popije v službi in ne doma, razen, če je kava taka, da jo lahko pijejo tudi otroci, cigaretom pa najbolje, da se kar odpove - v službi ne sme kaditi, tudi v gostilni ne (kjer se lahko pije kavo in alkohol), doma je slab zgled, tako da ... ), ...   Vse to pa ne glede na to, ali je otrok že zmožen samostojno opraviti vse zgoraj našteto. Če otrok še ne more sam vstati, se urediti, pripraviti hrano,... mu morajo starši pomagati - seveda zgledno in brez pritoževanja.

Pozitivno starševstvo je nenasilno in zgledno starševstvo

Medtem sem našel tudi vir, ki pojasnjuje, kaj je pozitivno starševstvo. Pozitivno starševstvo je vzgoja otrok brez nasilja in z zgledom (vir) - tj. to, kar sem opisal zgoraj. Še vedno pa se strinjam, da bi lahko odločevalci uporabljali bolj poljudne izraze, ki so lažje razumljivi širokemu krogu ljudi, kot je npr. nenasilno in zgledno starševstvo. Takšen izraz je daleč bolj razumljiv kot pozitivno starševstvo, pomeni pa isto.

Povzetek primerov iz prejšnjega zapisa

Če še povzamem primere iz mojega prejšnjega članka, bi bilo povsem ok, če bi npr. mati, ko bi nesla vročo juho na mizo in bi opazila, da gre otrok k štedilniku, otroka poklicala k sebi in mu rekla, da k štedilniku ne sme. Če je ne bi ubogal, pa bi lahko lonec odložila in ga fizično na primeren način umaknila od štedilnika, da se ne bi opekel. Ker gre za nevarnost za zdravje (opekline), je tukaj dovoljen malo trši prijem, kajti v primeru skrajne sile ali silobrana se kaznivost dejanja odpusti tudi po kazenskem zakoniku.

Enako imajo starši tudi v primeru, da otrok hoče na vsak način steči na cesto, pravico otroka zadržati in mu to preprečiti, pa četudi s klofuto. Gre namreč za ogroženo otrokovo življenje, zato gre tudi tukaj za uporabo sile v silobranu oz. skrajni sili, ki po kazenskem zakoniku izključuje kaznivost tudi pri odraslih osebah.

Če bo otrok zjutraj trmaril in ne bo hotel v vrtec, mu bosta starša mirne vesti lahko za kazen odrekla posladek tako pri zajtrku kot tudi zvečer pri večerji, pa tudi kakšno njemu ljubo igračo in risanke. Vzgojna kazen mora biti. Le po riti ga ne bosta smela udariti. Tako se bo otrok naučil, da zjutraj ne sme trmariti in tako staršema ne bo treba ostati doma samo zato, ker je otrok trmast.

Smiselno enako kot pri vrtcu je tudi pri šoli - če otrok ne bo hotel v šolo, se mu lahko mirne vesti za kazen odvzamejo kakšni priboljški, izlet (v soboto za kazen ne gremo na izlet), udeležba na neobveznih interesnih dejavnostih,...

Kar se tiče privzgajanja delovnih navad - če otrok ne bo hotel pospravljati sobe, odnašati smeti, pomivati posode in bo to objektivno sposoben, se mu lahko mirne vesti odvzamejo ugodnosti, enako kot zgoraj. Pri delu se lahko za kaznovanje uporabi tudi odvzem žepnine, za pridnost pa se ga lahko nagradi z dodatno žepnino. Tako bo otrok videl, da se denar služi z delom in da ne pade kar sam z neba.

Vzgoja otrok bo še naprej mogoča

Skratka, vzgoja otrok bo še naprej možna. Se bodo pa morali starši, ki so bili sami vzgajani z nasiljem in ne poznajo drugih vzgojnih metod kot nasilje (npr. tepež, žaljenje), naučiti drugačnih, nenasilnih vzgojnih metod. Verjetno obstaja kakšna literatura na to temo, pa tudi kakšne delavnice.

Napake se zgodijo vsakomur

Kljub trudu pa se morebitnim napakam staršev ne bo mogoče izogniti. Starš lahko pod vplivom močnega stresa v pričo otroka reče nekaj gorkih o otroku ali pa se na grd in nezgleden način skrega s partnerko oz. partnerjem v pričo otroka. Po takšnem dogodku se je treba z otrokom pogovoriti, da je bil takšen dogodek posledica utrujenosti, preobremenjenosti, stresa, da do takih stvari prihaja pod vplivom takšnih dejavnikov (pri tem pa je seveda treba delati tudi na obvladovanju stresa - tako pri sebi kot tudi pri otrocih) ter da smo ljudje zmotljiva, nepopolna bitja. Že za majhnega otroka je primerno, da ve, da tako starši kot tudi otroci niso nezmotljivi in popolni.