Članek
Poškodbe pri delu zaradi kršitev predpisov o varnosti in zdravju pri delu
Objavljeno Aug 12, 2016

Ponovno poročila o tragedijah zaposlenih v našem gradbeništvu. V letošnjem letu, ki ga še 2/3 ni mimo, je bilo že 23 hujših nesreč v gradbeništvu, kar pomeni, da so se delavci tako hudo poškodovali, da so posledice njihovih poškodb trajne (npr. paraplegija in posledična vezanost na invalidski voziček) (vir)

Podjetja vidijo zaposlene le kot strošek

Do nesreč je prišlo zaradi neupoštevanja pravil o varnosti in zdravju pri delu, ki jih mora upoštevati delodajalec, npr. uporaba osebne zaščitne opreme, ipd. Žal vse preveč slovenskih delodajalcev poskuša varčevati za vsako ceno, delo opraviti s čim nižjimi stroški, četudi na račun svojih zaposlenih, ki jih žal doživlja le kot strošek, ne pa kot sredstvo, s katerim lahko doseže svoje cilje.

Z izgubo zaposlenega se izgubijo tudi izkušnje in znanje

Trajno poškodovan delavec, tako hudo poškodovan, da ne more več delati ali mrtev delavec s seboj odnese tudi vse svoje izkušnje in znanje, ki jih je pridobil pri šolanju, v katerega je vložila tudi država in pri delu tako pri tem delodajalcu kot tudi pri morebitnih drugih delodajalcih. To je res velika škoda! Podjetja bodo morala začeti drugače gledati na svoje zaposlene, kajti če zaposleni preživi gradbeni projekt in lahko nato dela na drugem gradbenem projektu, lahko podjetju zelo koristi s svojimi izkušnjami in znanjem. Žal se to pri nas premalo ceni.  

Predpisi o varnosti in zdravju pri delu premnogokrat le mrtva črka na papirju

Ker pa v izobraževanje zaposlenih vlaga tudi država, bi bilo logično, da bi tudi država skrbela za spoštovanje predpisov o varnosti in zdravju pri delu, ki so kar dobri, a na žalost, kot opažam, premnogokrat le mrtva črka na papirju.

Zaposleni neustrezno zavarovani

To pa niso edine kršitve delodajalcev v gradbeništvu. Kot je razbrati iz zgoraj navedenega vira, zaposleni, ki so se poškodovali, tudi niso bili ustrezno zavarovani, kar je rezultiralo v to, da morajo sami plačevati oz. doplačevati zdravljenje. Ne vem, kje se je zataknilo.

Pravna država očitno ne deluje ok

Sprašujem se, ali organi, ki izterjujejo prispevke za zavarovanje zaposlenih, ne morejo iti na sodišče s svojimi terjatvami in jih sodno izterjati? V vsaki normalni pravni državi bi jih bilo mogoče sodno izterjati (podjetje pa se jim ne bi moglo izogniti s prepisom premoženja na drugo podjetje). Predpise imamo dobre (znano je, kaj se zgodi s tistim, ki ne plača - sodni postopek in rubež), a očitno se zatika pri njihovi izvedbi na ravni podjetij (njihova izvedba pri posameznikih deluje bolje).