Članek
Slovenija po korupciji slabša od Botswane
Objavljeno Sep 29, 2016

V Afriki obstaja država, kjer naj bi po indeksu percepcije korupcije bilo manj korupcije, kot v Sloveniji. Imenuje se Botswana. Botswana je leta 2015 po indeksu percepcije korupcije zasedala 28. mesto med državami z najmanj korupcije, Slovenija pa na istem seznamu 35. mesto. Mesto pred Slovenijo si delijo Ciper, Izrael in Litva, 36. mesto pa zaseda Španija. Države z najmanj korupcije so Danska (1. mesto), Finska (2. mesto) in Švedska (3. mesto).  Se pa v Sloveniji stanje po letu 2013 rahlo popravlja, medtem ko se v Botswani še bolj počasi poslabšuje. (vir)

Nekaj bodisi ni v redu, bodisi v Afriki dejansko obstaja takšna država

Iz zgoraj navedenega sledi, da bodisi v Sloveniji, bodisi na poročilu o indeksu percepcije korupcije nekaj ni v redu, bodisi v Afriki, najrevnejšem kontinentu na svetu, dejansko obstaja država, ki je po določenih parametrih med najboljšimi na svetu in tudi boljša od Slovenije.  

Vse informacije je treba jemati z določenim koščkom skepse.

Poglejmo torej vse tri možnosti.

Slovenija

V zadnjem času je vse manj poročil o koruptivnih dejanjih, kar se sklada z izboljševanjem stanja v Sloveniji tudi v poročilu o indeksu percepcije korupcije. V primeru, da do korupcije vendarle pride, pa je le-ta kaznovana, kot npr. v primeru dodatkov za stalno pripravljenost (treba jih je bilo vrniti). Tudi v razvitih evropskih državah kdaj pride do korupcijskega škandala. V državah z visoko stopnjo korupcije korupcija večinoma ostane nekaznovana in povzroči, da ni denarja za javno infrastrukturo in storitve. Tega pri nas vendarle ni.

Poročilo o indeksu percepcije korupcije

Če vizualno pregledamo poročilo o indeksu percepcije korupcije, vidimo, da so na vrhu predvsem razvite, urejene države, na dnu pa nerazvite in neurejene države, med katerimi so mnoge tudi v vojni (državljanski ali med državami). Države z najvišjim indeksom percepcije korupcije so države severne Evrope, države Severne Amerike, Avstralija, Nova Zelandija, Singapur, Hong Kong, Japonska. Skratka, razvite države. Nižji indeks percepcije korupcije imajo južnoevropske države. Francija (23. mesto) in Portugalska (28. mesto) imata višji indeks, Španija (36. mesto) primerljivega s Slovenijo, Italija pa precej nižjega (61. mesto), kar je pričakovano, saj je v Italiji bistveno več korupcije kot v Sloveniji. Hrvaška in Madžarska sta na 50. mestu, Češka, ki leži severno od Slovenije, pa na 37. mestu. Na 40. mestu pa je tudi že druga afriška država - Cape Verde.

Poročilo je izdelal Transparency International, organizacija, ki se bojuje proti korupciji. (vir) Skratka, gre za zaupanja vredno organizacijo.

Zato ne morem trditi, da je v poročilu karkoli prikazano pristransko, nenamerne napake pa se lahko pripetijo vsakomur.

Država v Afriki boljša od Slovenije

Zdaj pa še vprašanje: Ali je možno, da na afriškem kontinentu obstaja država, ki je v določenem pogledu boljša od Slovenije? Da, seveda. Tudi to se lahko zgodi. Menim, da je primernejše vprašanje, zakaj je do tega prišlo? Kot je razvidno iz poročila o indeksu percepcije korupcije, je bila Slovenija leta 2008 na 26. mestu in je bila boljša od Botswane, ki je bila takrat na 35. mestu. Zakaj je prišlo do poslabšanja stanja v Sloveniji? Odgovor je v vseh teh političnih igricah, ki so se jih šli naši politiki v letih potem in v izboljšanju stanja v Botswani...