Članek
Slovenci 25. najbolj zdrav narod na svetu
Objavljeno Oct 02, 2016

Slovenija se je po zdravju svojih prebivalcev med 188 državami uvrstila na 25. mesto, kaže primerjalna raziskava, ki jo je objavila ugledna revija The Lancet. (vir)

Na vrhu lestvice je Islandija, ki ji sledijo Singapur, Švedska, Andora, Velika Britanija, Finska, Španija, Nizozemska, Kanada in Avstralija na desetem mestu. Na dnu lestvice so Srednjeafriška republika, Somalija in Južni Sudan. Med državami v sosestvu so se slabše uvrstile Avstrija na 31., Madžarska na 36. in Hrvaška na 42. mestu. Za pet mest boljša je Italija. 

A bolj kot sama lestvica je zanimiva uvrstitev po posameznih kazalcih zdravja. Ti indikatorji med drugim vsebujejo prekomerno telesno težo, prisotnost tuberkuloze, malarije in hepatitisa B, stopnjo samomorilnosti, uživanje alkohola, poškodbe v prometnih nesrečah, kajenje, higieno, stopnjo nasilja, vojno stanje, naravne nesreče in drugo. (vir)

V Sloveniji je največji problem prekomerna telesna teža, sledi ji stopnja samomorov, nato pa prekomerno uživanje alkohola in kajenje.