Članek
V Sloveniji je prevoz na delo in z dela plačan
Objavljeno Oct 04, 2016

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela - pravica zaposlenih

V Sloveniji je prevoz na delo in z dela plačan. Delodajalec ima obveznost zaposlenemu plačati prevoz na delo in z dela v obliki plačila vozovnice za javni prevoz, če pa javni prevoz ni možen, pa v obliki kilometrine. Tega v mnogih razvitih evropskih državah ni, v Sloveniji pa je vsako podjetje dolžno zaposlenemu plačati stroške prevoza na delo in z dela in to lahko štejemo kot eno izmed pravic zaposlenih, tako kot plačano prehrano med delom, o kateri sem pisal tukaj.

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela je neobavčeno

Poleg navedenega pa je znesek, ki ga zaposleni dobi za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela neobdavčen. Nanj se ne plačajo niti dohodnina, niti prispevki za socialno varnost, ki pa se oboji plačujejo na plačo, prispevke za socialno varnost pa v svoje breme od plače plačuje tudi delodajalec. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela je vseh teh dajatev prosto.

Ne poznam druge države, kjer imajo zaposleni navedeno pravico

 V Avstriji, Nemčiji in Italiji, ki so bolj razvite od Slovenije, navedene pravice zaposlenih in dolžnosti delodajalcev ni. Zaposleni si tam financirajo prevoz na delo in z dela iz svoje neto plače. Žal ne poznam primera države, kjer imajo zaposleni navedeno pravico. Slovenci smo lahko nanjo ponosni.