Članek
96 let od koroškega plebiscita je na avstrijskem Koroškem veliko prijazneje kot v Sloveniji
Objavljeno Oct 10, 2016

Minilo je 96 let od koroškega plebiscita, ki je 10.10.1920 določil mejo med Slovenijo in Avstrijo. Slovenija je bila do leta 1918 del velikega imperija, imenovanega Avstro - Ogrska, ki ga je vodila Habsburška dinastija.

Vir: https://de.wikipedia.org/wiki/Volksabstimmung_1920_in_K%C3%A4rnten

Iz zgornje slike in iz zgodovinskih dejstev je razvidno, da se je večina prebivalcev območja, na katerem je bil 10.10.1920 odločila, da ostanejo pod Avstrijo. V občinah ob slovensko avstrijski državni meji se je večina prebivalstva odločila za tedanjo Kraljevino Jugoslavijo, v bolj oddaljenih občinah pa za Avstrijo.

Velike razlike med Avstrijo in Slovenijo danes

Danes je Avstrija precej bolj razvita kot Slovenija. V Sloveniji je po podatkih mednarodnega denarnega sklada leta 2015 znašal BDP na prebivalca po pariteti kupne moči 30,918 internacionalnih dolarjev, v Avstriji pa 46,986 internacionalnih dolarjev. (vir) Na avstrijskem Koroškem, ki se je pred 96 leti odločila ostati pod Avstrijo, je danes mnogo lažje ustanoviti podjetje in poslovno uspeti kot v Sloveniji. Mnogo manj je danes tam tudi brezposelnih. Tudi infrastruktura je na avstrijskem Koroškem veliko bolje urejena kot v Sloveniji.

Razlike izhajajo iz različnosti institucij

Od kod tolikšne razlike, glede na to, da sta bili tako Slovenija kot tudi Avstrija nekoč del iste države - Avstro - Ogrske? Razliko lahko pojasnimo z ekstraktivnostjo ekonomskih institucij v Jugoslaviji po 2. svetovni vojni in inkluzivnostjo ekonomskih institucij v Avstriji ves čas po letu 1920. V času Hitlerjeve Nemčije, ko je Hitler naredil Anschluss Avstrije, so bile ekonomske institucije daleč bolj inkluzivne kot v povojni Jugoslaviji, o čemer priča npr. hiter tehnološki razvoj v tedanji Nemčiji - če malo gledate oddaje o 2. svetovni vojni in berete o dogajanju takrat, vidite, da so Nemci skoraj vsakih nekaj mesecev dobili boljše orožje. Naposled so zaradi slabih taktik, nepripravljenosti na rusko zimo in premoči zavezniških sil izgubili. Hitlerjeva vladavina v Avstriji pa je poleg navedenega trajala le 9 let. Potem je spet prišla demokracija, v Jugoslavijo pa socializem. V Jugoslaviji pa tehnološkega razvoja po 2. svetovni vojni skorajda ni bilo. Vse, kar smo pridobili, so pridobitve, ki so že obstajale drugod, v Jugoslaviji pa jih zaradi zaostalosti še nismo imeli. Nič novega ni bilo iznajdeno v Jugoslaviji. Prav tako je bilo vse gospodarstvo v tedanji Sloveniji zelo nekonkurenčno, kar se je pokazalo po osamosvojitvi, ko je veliko tedanjih podjetij šlo v stečaj.