Članek
Nov škandal - nedovoljena državna pomoč
Objavljeno Oct 11, 2016

Spet je izbruhnila afera. Tokrat zaradi nedovoljene državne pomoči, ki jo je prejel javni zavod Ljubljanske lekarne. No, sicer je to pomoč javnemu zavodu Ljubljanske lekarne dodelila Mestna občina Ljubljana z Zoranom Jankovičem na čelu, a tudi v tem primeru se šteje, da gre za državno pomoč. Zaradi navedene nedovoljene državne pomoči utegnemo plačati milijonsko kazen v evropski proračun, saj grobo krši pravila konkurence na skupnem evropskem trgu. Ljubljanske lekarne so namreč  zaradi navedene državne pomoči v boljšem položaju kot zasebne lekarne, zaradi česar jim ne morejo konkurirati, česar pa evropski pravni red ne dopušča. Na trgu morajo biti vsi ponudniki enakopravni, država ne sme pomagati nikomur in nikogar favorizirati. Takšno ravnanje namreč omejuje konkurenco in povzroča monopole - v navedenem primeru javnega zavoda Lekarne Ljubljana. (vir) (vir)

Kje smo to že videli?

Se spomnite prispevka o ekstraktivnih ekonomskih institucijah v Sloveniji, ki sem ga objavil pretekli teden? Če ste ga spregledali, si ga lahko ogledate tukaj: http://www.publishwall.si/sandi.laknerdf/post/236428/ekstraktivne-ekonomske-institucije-v-sloveniji

Za ekstraktivne ekonomske institucije so značilni monopoli elit (direktorji javnih zavodov so skladno s pravom EU obravnavani kot državni funkcionarji (vir) ), omejevanje konkurence, dajanje prednosti "našim" pred vašimi. Vse to pa se dogaja v primeru nedovoljenih državnih pomoči javnemu zavodu Lekarne Ljubljana.

Ekstraktivne ekonomske institucije zelo kvarno vplivajo na dolgoročno gospodarsko rast in gospodarsko situacijo v državi, zato so resnično nezaželjene.

Omejevanje ekonomske svobode

Ali se spomnite tudi prispevka, kako je Slovenija ekonomsko le delno svobodna in da si po indeksu ekonomske svobode 97. mesto deli s Surinamom? Če ste že pozabili ali pa ste članek spregledali, si ga lahko preberete tukaj: http://www.publishwall.si/sandi.laknerdf/post/232676/slovenija-ekonomsko-le-delno-svobodna

V Sloveniji sta z vidika ekonomske svobode problematična zlasti dva kazalnika, in sicer obseg (para)države in regulativa, ki duši gospodarstvo. V primeru zgoraj navedene nedovoljene državne pomoči pa sta prisotna oba problema - večji obseg delovanja javnega zavoda Lekarna Ljubljana na račun zasebnih lekarn povečuje obseg paradržave, poleg tega pa so na delu tudi omejevalni predpisi, ki dušijo zasebno pobudo - tj. v tem primeru zasebne lekarne.

In tudi v primeru indeksa ekonomske svobode je prikazano, da imajo države z visokim indeksom ekonomske svobode v povprečju višji BDP na prebivalca kot države z nizkim indeksom ekonomske svobode, kar pomeni, da ekonomska svoboda zelo vpliva na blaginjo prebivalstva in to v pozitivni smeri.

Ali je treba tega?

Če problema v določenem roku ne bomo rešili, nam spet grozi milijonska kazen. Spet bo nastradal proračun ene izmed javnofinančnih entitet - najprimerneje Mestne občine Ljubljana, ki je vse to zakuhala. Spet bo javnofinančna slika po nepotrebnem slabša kot bi lahko bila in spet bo treba varčevati pri plačah, socialnem varstvu, infrastrukturi, ... da bomo lahko kljub plačilu kazni imeli izravnan proračun. Ali je treba tega? Mislim, da ne.