Članek
Osebe na brezglutenski dieti zaradi modne muhe škodijo osebam s celiakijo
Objavljeno May 19, 2017

Včeraj sem pisal o celiakiji, ki je kronična avtoimunska bolezen, pri kateri se imunski sistem odzove na gluten in poškoduje črevesne resice in druge organe v človeškem telesu. Osebe s celiakijo se morajo vse življenje držati stroge brezglutenske diete.

Brezglutenska dieta kot modna muha

Nekateri ljudje pa uživajo brezglutensko hrano zato, ker je to moderno, nekateri pa se ob uživanju brezglutenske hrane preprosto bolje počutijo, brez, da bi obstajal znanstveno pojasnljiv razlog za to (razen t.i. psihološkega učinka, češ: "Nekaj sem storil zase.").

Ljudje, ki se prehranjujejo brezglutensko zaradi modne muhe, škodijo ljudem s celiakijo

Ti ljudje, ki uživajo brezglutensko hrano zaradi modne muhe, pa osebam s celiakijo bolj škodijo kot koristijo. Zakaj? Zato, ker se brezglutenske diete ne držijo tako strogo, kot se je morajo osebe s celiakijo in zaradi tega pride do primerov, ko oseba v gostilni naroči brezglutenske palačinke, natakar jo vpraša, ali ima celiakijo, ker oseba ne ve, kaj je to, se zmede in naroči navadne, glutenske palačinke. (vir)

V gostilnah oseb s celiakijo ne jemljejo resno

Zaradi navedenega je kuharsko osebje v gostilnah pogosto zmedeno in misli, da se brezglutenske diete ni treba strogo držati in ker med osebami, ki jedo brezglutensko zaradi modne muhe in osebami, ki imajo celiakijo, po zunanjem videzu ni nobene razlike, kuharsko osebje ne more vedeti, kdo ima celiakijo, kdo pa je na brezglutenski dieti zgolj zaradi modne muhe in mu tako kot brezglutensko postreže hrano, ki za osebo s celiakijo ni primerna.

Tako se je tudi že zgodilo, da je oseba s celiakijo dobila sladoled kot "brezglutenski", v njem pa je bil skrit glutenski piškot, kar pomeni, da je ta sladoled za osebo s celiakijo popolnoma neprimeren, saj vsebuje toliko glutena, da ji lahko povzroči resne, lahko tudi nepopravljive posledice.

V trgovinah se pojavljajo "brezglutenski" proizvodi, ki to niso

V trgovinah pa se pojavljajo "brezglutenski" proizvodi, ki niso primerni za osebe s celiakijo. Primer:

Na zgornji sliki sprednji del embalaže falafela. Piše "Glutenfrei", kar pomeni, da je brez glutena.

Na spodnji sliki zadnji del embalaže falafela. Piše, "Kann Spuren von Gluten, Soja, Milch, Ei, Senf und Sellerie enthalten", kar pomeni, da lahko vsebuje sledove glutena, soje, mleka, jajc, gorčice in zelene.

Takšen "brezglutenski" izdelek je za osebe s celiakijo popolnoma neprimeren in le vnaša zmedo k vsem, ki se ukvarjajo z osebami s celiakijo.

Zloraba pravic s strani oseb, ki so na brezglutenski dieti zaradi modne muhe

V Italiji, kjer imajo osebe s celiakijo pravico do denarnega nadomestila, da si lažje privoščijo dražje brezglutenske proizvode (brezglutenski proizvodi so v primerjavi z glutenskimi precej dražji), ima zaradi oseb, ki so na brezglutenski dieti zaradi modne muhe, težave tudi italijanski državni proračun, saj marsikdo navedeno pravico zlorabi. (vir) To je verjetno tudi eden od razlogov, da v Sloveniji odraslim osebam s celiakijo država ne daje nobene denarne pomoči, otroci s celiakijo pa so upravičeni do dodatka za nego. (vir) Za odrasle posameznike je namreč dosti večja verjetnost, da bodo kakšno pravico zlorabili, kot pa je navedeno verjetno za starše otrok.