Članek
Opravljanje več stvari hkrati je zelo škodljivo
Objavljeno Jun 20, 2017

Včeraj sem pisal o škodljivosti digitalnih medijev za razvoj otroških možgan, o čemer piše v knjigi Digitalna demenca nemški raziskovalec možganov Manfred Spitzer. (vir)

Avtor se glede škodljivosti za razvoj otroških možgan dotakne še ene pomembne teme, in sicer večopravilnosti oz. po angleško multitasking.

Večopravilnost je, ko hkrati počnemo dve ali več različnih stvari. Npr. kuhamo in se hkrati pogovarjamo z otrokom. Ali pa gledamo nogomet in hkrati čistimo stanovanje.

Avtor glede delanja več stvari hkrati navaja, da je ukvarjanje z večimi mediji hkrati (npr. gledanje televizije in hkraten pogovor s prijateljem po telefonu) za razvoj otroških možgan še toliko bolj škodljivo kot ukvarjanje le z enim medijem hkrati, ker delanje več stvari hkrati za možgane pomeni stres, kar naj bi povzročilo odmrtje nevronov, ki so ključni za učenje. Avtor ne navaja, če so tudi druge oblike delanja več stvari hkrati (kot npr. zgoraj navedeno, ko kuhamo in se hkrati pogovarjamo z otrokom. Ali pa kuhamo kavo in hkrati čistimo stanovanje. So pa to stvari, ki jih odrasel človek mora početi - tako doma kot tudi v službi, saj naj bi tako povečal učinkovitost, čeprav študije kažejo, ta tudi delanje tovrstnih stvari hkrati znižuje produktivnost. Da, in tudi pri odraslih obstaja tveganje poškodbe možgan zaradi delanja več stvari hkrati, kar pa navajajo drugi viri - npr. tu: (vir)

Človeški možgani so namreč narejeni za opravljanje samo ene stvari naenkrat oz. za ukvarjanje le z eno stvarjo naenkrat. Vsakršno opravljanje več stvari hkrati pomeni za možgane motnjo, stres, saj morajo neprestano preklapljati med različnimi aktivnostmi.

Opravljanje več stvari hkrati je tudi to, ko delamo eno stvari, hkrati pa razmišljamo o nečem povsem drugem. Tudi to kvari našo produktivnost in škoduje možganom.

Viri pa navajajo tudi pomirjujočo vest, da se da poškodbo, ki nastane zaradi opravljanja več stvari hkrati tudi popraviti, in sicer tako, da se ukvarjamo s stvarmi, ki zahtevajo pozornost, tako da poškodba ni tako ireverzibilna, kot je navedeno v knjigi Digitalna demenca. (vir)