Članek
GENETSKO SPREMENJENI G PETERLE
Objavljeno May 13, 2014

NAMESTO UVODA, RAZMISLI KOGA BOŠ VOLIL?

V februarski prilogi Dela za »starejšo populacijo«, PLUS 50, nas je gospa Marjeta Šoštarič seznanila z nenavadnim dejstvom, da so trije slovenski evro-poslanci, ggg Peterle, Kacin in Vajgl, glasovali v korist (vse)mogočne mednarodne korporacije MONSANTO, ki je zahtevala, da na medu ni oznake, iz katere dežele ali pokrajine prihaja in da se v njemu mogoče nahaja cvetni prah gensko spremenjenih rastlin (GSO). Članek bi nedvomno zaslužil veliko pozornost in objavo na vidnem mestu v Delu, vendar so uredniki očitno mislili, da bi bilo tik pred volitvami novih-starih evro-poslancev neokusno in nekakšna proti propaganda omenjenim (verjetnim) kandidatom, zato so ga potisnili v prilogo PLUS 50. Saj veste, za nas upokojence to ni nevarno. Zdavnaj ga bomo pozabili, preden bodo čez tri mesece nove volitve.
Ga bomo res? Kaj to glasovanje pravzaprav pomeni?

VSEMOGOČNI MONSANTO

Že pred časom sem v nekem francoskem časopisu prebral, kako mogočna in uspešna je ta korporacija. V lasti ima preko 4.000 patentov, nekaj s področja sredstev za zaščito rastlin, nekaj s področja gnojil, večino najpomembnejših pa s področja gensko spremenjenih rastlin: koruze, pšenice, avokadov, riža, itd, itd. Malo za tem sem v drugem časopisu prebral o nenavadnem pojavu, kako so na Haitiju zaradi ne vem kakšne bolezni propadli vsi nasadi domačih, naravnih avokadov, kar je pomenilo pravo gospodarsko katastrofo za malo državo. Rešil jih je MONSANTO ki je pridelovalcem »ponudil« gensko spremenjene rastline, odporne na to in podobne bolezni.
Res, MONSANTO je napredna in uspešna korporacija. Njegovi raziskovalci prodirajo na nova in nova področja, njegov management podira vse zakonske ovire. Očitno razpolaga tudi s čudežnimi napitki: ko jih na sprejemu ali predstavitvi svojih dosežkov ponudijo evro poslancem, ti takoj spoznajo vso veličino GSO in njihov pomen za prehrano lačnih ljudstev in glasujejo za njihovo (vse bolj neomejeno) uporabo.

GENSKO SPREMENJENI POSLANCI

Upravičeno torej govorimo o »gensko spremenjenih slovenskih evro-poslancih«, ki so glasovali v korist te korporacije. Resnici na ljubo je treba dodati, da je bila doza čudežnega napitka, potrebna za tako »razsvetljenje« slovenskih poslancev, različna. Gg Kacin in Vajgl sta deklarirana levičarja, zaverovana v napredek in (tehnološki) razvoj brez omejitev in njima je bila, ob prepričljivi predstavitvi MONSANTOVIH dosežkov, dovolj čajna žlička čudežnega napitka.
G Lojze Peterle je mož drugačnega kalibra. Zaprisežen desničar, verujoč v božje stvarjenje sveta, ljubitelj naravnega, strokovnjak za čebele, reden uživalec medu in praktikant očiščujočega posta, se verjetno ni dal kar tako. Po mojem skromnem mnenju so ga morali tedne in tedne preparirati z velikimi dozami čudežnega napitka, spremeniti pa so mu morali tudi njegovo (zastarelo?) osnovno versko prepričanje. Očitno je zdaj prevzel ameriško verzijo krščanstva, ki sprejema Darwinizem, razvoj vrst, neomejeno tehnologijo in neomejen znanstveni razvoj (vključno s ciljem, v laboratoriju vzgojiti Novega človeka!), s prepričanjem, da vse poteka po Božjem načrtu.
Šele po tej reinkarnaciji v Novega Peterleta je bil kleni mož pripravljen glasovati za MONSANTOVE predloge.

SO GSO ČLOVEKU NEVARNI?

Resnici na ljubo, ne vem. Nisem strokovnjak za ta in podobna vprašanja in se v to razpravo ne bom spuščal. Sem pa očitno po naravi (ali zaradi let, saj veste: z leti postajajo pametni pametnejši, ker zbirajo izkušnje, bedaki pa še bolj bedasti, ker kopičijo predsodke!) rahlo konzervativen in najmanj, kar bi predlagal, je velika doza previdnosti. Mogoče pa je eksplozija raznih alergij, tudi najhujše vrste, smrtno nevarne »druge celijakije«, kaj povezana z vsemi temi spremembami, ki so že »nekako v zraku«?

ČLOVEKU JE NEVAREN MONSANTIZEM!

Če se že ne moremo sporazumeti, ali so GSO človeku nevarni ali ne, pa ni nobenega dvoma, da je (zlasti malim) državam, ljudstvom, človeštvu v celoti, nevarna poslovna filozofija MONSANTA. Nekateri vedno znova spregledajo bistvo: koruza, npr, je naravna (naravno selekcionirana in kultivirana) rastlina, tako kot več kot 95% »kulturnih rastlin«. In nje ni mogoče »posvojiti«, jo patentno zaščititi, jo proglasiti za »last« nekega podjetja.
Povsem drugače pa je, če v tej koruzi spremenite en sam gen: potem postane nov produkt, proizveden po posebnem postopku, ki ga je mogoče zaščititi, torej patentirati. S tem prepoveste njegovo svobodno rabo ali uporabo in tako postane predmet trgovanja.

Če vam uspe v istem času nekako pospešiti izroditev ali obolevanje naravnih vrst te rastline (kar se je zelo verjetno zgodilo pri avokadih na Haitiju!), postanejo kmetje oz pridelovalci povsem odvisni od lastnika oz proizvajalca »nove vrste" te rastline (GSO).
In zdaj si predstavljajte, da bodo nekako v dveh destletjih MONSANTO&Co razpolagale z gensko spremenjenimi različicami večine kulturnih rastlin (pa zdravilnih rastlin, pa tudi domačih živali!), ki bodo izključno v njihovi lasti! Bodo, da bi ustvaril tržne pogoje in pospešil prodajo SVOJIH različic, »nekaj malega prispeval« k obolevanju in izroditvi naravnih vrst?
Da so to fazmagorije? Da vidim vse črno? Zaboga, ljudje, poglejte krog sebe: TO SE ŽE DOGAJA!
Kaj npr sprememba zdravniške norme o »zdravem pritisku« z nekdanje »100+leta« na striktno »140« pomeni za farmacevtiko? Bistveno razširitev trga, povečanje populacije, ki mora dosmrtno uporabljati zdravila proti visokemu pritisku: prej, po starem, je bilo to nekako 10 – 15% populacije, stare nad 30 let, zdaj nekako 80% populacije te starosti!
Spomnim se časov, ko sem se v Beogradu še (uspešno) »tepel« za sredstva za slovenski »krompirjev center«, ki ga je v Šenčurju gradil krompirjev inženir Miloš Kus. Že takrat smo se zavedali pomena »genskih bank«. In takrat smo Slovenci razpolagali z lastnimi semenskimi sortami krompirja; se spomnite »igorja«? Danes ta center prerašča trava, namenjena paši političnih oslov, semenski krompir pa uvažamo iz Nizozemske. In ta krompir ima krasno lastnost: približno v 4-5 letih se seme izrodi in kupiti moramo nove sorte!

MONSANTO, VRH LEDENE GORE!

Monsantizem se nam torej že dogaja na vsakem koraku, le da ne vselej povsem razvidno. Zlasti pa je to očitno v farmacevtiki, medicini nasploh, zdaj pa čedalje bolj tudi v kmetijstvu. Ne delajmo si iluzij: monsantizma ne žene ga skrb za nahranitev čedalje večjega števila lačnih ust, torej skrb za človeka, temveč predvsem nuja povečevanja korporacijskih dobičkov. In ne slepimo se: dokler bo trajal kapitalistični princip »potrošno-profitnega gona«, torej kapitalizem kot sistem, se bo stvar čedalje hitreje razvijala v to smer:
- medicina že ugotavlja, da praktično nimamo nobenega zdravega človeka več (vsi torej postajamo potrošniki medicinskih uslug in farmacevtskih produktov);
- farmacevtika se je zdavnaj orientirala na proizvodnjo masovnih zdravil (posamezni bolniki jo ne zanimajo!); če jih ne more prodati, poskrbi za ustrezno »pandemijo«;
- bioinženiring naglo spreminja rastlinske in živalske vrste, nove vrste pa so lastniški patenti korporacij.
Še malo in prepovedali nam bodo nabirati materino dušico, arniko, šentjanževko in glog. Pač pa boste to lahko kupili v posebnih zavojčkih. Vseeno je, kaj bo nanjih pisalo: MONSANTO ali Lek, pardon, Novartis.

VERJAMETE, DA JE TO "BOŽJI NAČRT"?

Vse poteka torej »po božjem načrtu«. V tem načrtu je bilo očitno tudi to, da (gensko in versko spremenjeni) g. Peterle (ter Kacin in Vajgl) glasujejo za MONSANTO. V tem načrtu je tudi predvideno, da več ljudi verjame v konec sveta (kar potrebuje zlasti Vatikan), kot v konec kapitalizma (Žižek).

Stay tuned! It not over.