Članek
Zakaj zelenjavni vrt
Objavljeno Apr 29, 2014


Zelenjavni vrt povezuje prijetno s koristnim. Služi priseljencu na podeželje in meščanu, ki išče odnos do dela z zemljo, delavcu in uslužbencu, ki v prostem času potrebuje delo na svežem zraku kot protiutež svojemu poklicu, intelektualcu ki ne bi rad izgubil tal pod nogami. Vrt ponuja zanimivo delo tudi kmetom katerih glavna naloga je nega njiv in travnikov. Vsem prinaša delo v vrtu možnost preskrbe družine z zelenjavo, mnogim je vir veselja z vzgojo in nego cvetlic.


				vir: www.scwaldorf.org
Opazovanje rasti, doživljanje vremena, polnost svetlobe neba, veselje ob uspehu, telesni napor, ki kri hitreje pošilja po žilah, vse to so vrednote delno materialne, delno duševne narave, ki prinašajo spremembo v vsakodnevno poklicno življenje in oddih, četudi so povezane z naporom. Modrec umetnosti življenja je dejal: Oddih ni lenuharjenje, resnični oddih je delati nekaj popolnoma drugačnega kot je poklicno delo. Kdor ves teden preživi v zaprtih prostorih, naj bi za protiutež vsaj nekaj ur delal na prostem. Za tistega, ki je zaradi sedenja v pisarni, v avtu, v vlaku, zaradi uporabe svinčnika, računalnika ali telefona v nevarnosti, da se bo odvadil uporabljati okončine in mišice, je občasna uporaba lopate in motike pravzaprav zdravilo in zdravje.

Za vrt najdemo obilo etičnih in higienskih razlogov. Praktični razlog je razlog delne ali popolne samopreskrbe z zelenjavo, na vsak način zmanjšanje izdatkov za prehrano, k temu pa pride kot vsak dan bolj pomemben razlog dejstvo, da ima vrtnar v sveži zelenjavi, ki jo je pridelal sam po biološko-dinamični metodi, na razpolago res zdravo, prvovrstno, vitaminov bogato hrano, ki krepi zdravje.


				Ehrenfried Pfeiffer / Erika Riese<br>
VRT NAM JE V VESELJE<br>
Navodilo za nego vrta po biološko-dinamični metodi

Ehrenfried Pfeiffer / Erika Riese

VRT NAM JE V VESELJE
Navodilo za nego vrta po biološko-dinamični metodi