Članek
Praktično delo
Objavljeno May 11, 2014

 

Na svojo kmetijo ali vrt gledamo biodinamiki kot na organizem. V tem organizmu so zemlja, kompost, drevje, enoletne rastline, živali in človek organi tega organizma. Zdravje organizma je odvisno od vsakega posameznega organa. Naše delo se torej bistveno razlikuje od konvencionalnega vrtnarjenja ali kmetovanja.


Zemlja ni le medij, iz katerega bo rastlina pobrala svoja hranila temveč je živ organ našega organizma. Zanjo skrbimo s pravilnim in pravočasnim obdelovanjem in gnojenjem.


Vodimo računa o rastlinah pri čemer izhajamo iz tega, da univerzalna modrost, ki v rastlini živi najbolje ve, kaj rastlina potrebuje. Mi ji ne ponujamo umetnih gnojil, temveč dobro pripravljeno, bogato in godno zemljo, da si iz pestre ponudbe mineralov postreže sama. Rastline sejemo in negujemo v skladu z energijami iz kozmosa. Spremljamo njihov razvoj in jih krepimo z okopavanjem, čaji in biološko - dinamičnimi preparati, našim največjim zakladom. Vodimo računa o trenutku spravila in načinu predelovanja, tako, da se ohranijo ne le dragocene čiste snovi, ki nam jih rastlina kot hrano pripravi, temveč in predvsem energije zdravja.


Živali niso le žive kot so rastline, temveč so tudi čuteča bitja. Spoštljiv in ljubeč odnos človeka do živali in pogoji, ki omogočajo, da živali lahko živijo svoje temeljne potrebe po gibanju, svetlobi, krmi, druženju bodi pri biološko-dinamičnem delu samoumeven.


				vir: www.scwaldorf.org
Naša kmetija ali vrt pa ni le tisto, kar lahko zajamemo z očmi. K temu sodi tudi tisto, kar je globoko pod našimi gredicami in sodi tudi to, kar je prisotno daleč nad našim vrtom kot svetloba, toplota, zrak, vetrovi, vode, planeti in zvezde. Metoda nas nauči razumeti, kako deluje na naše rastline zemlja in kako nanje delujejo elementi in kozmos in kako postanemo pri našem delu njihovi partnerji.


Praktično delo na naših vrtovih in njivah je prežeto z ljubečo hvaležnostjo in vse globljim, partnerskim razumevanjem dejavnikov, ki življenje na našem lepem planetu gradijo.