Članek
POROČILO O STANJU KMETIJSTVA V SVETU
Objavljeno Aug 03, 2014

Dosedanja, konvencionalna metoda pridelovanja hrane za bodočnost ni sprejemljiva!

Več kot 500 znanstvenikov in ekspertov je pripravljalo štiri leta študijo o kmetijstvu v svetu. Poročilo, izdelano na zahtevo Svetovne banke in Združenih narodov je objavljeno na spletnih straneh www.agrarbericht.de 

Sklepne zahteve poročila so:
Potrebna je agrarno-ekološka revolucija. Sedanje metode pridelovanja hrane je treba zamenjati s pridelovanjem na manjših enotah, delo je potrebno organizirati tako, da se bo delež vloženega ročnega dela, izkušenj in znanja človeka povečal in se bo bistveno zmanjšala odvisnost od fosilne energije in agrokemije, da se bo plodnost tal lahko izboljšala, da se bodo lahko izboljšali temeljni ekološki krogotoki, da se bo izboljšalo zdravje pridelkov in  živil.

Globalno trgovino s kmetijskimi pridelki je treba temeljito reorganizirati, saj prejemajo kmetje vedno manjši delež končne vrednosti proizvoda, vedno večji delež pa si prisvajajo multinacionalke, ki si lastijo semena, ki obvladujejo agrokemijo, trgovino in predelovalne koncerne, torej prav tisti, ki so krivi za uničenje naravnih rezerv in opustošenje podeželja.

Uresničiti je treba načelo suverenosti dežel, torej zagotoviti pravico, da smejo ljudje in države same demokratično odločati, kako se prehranjujejo.

Nujno potrebno je povečati investicije v lokalno in regionalno podeželsko infrastrukturo, posebej še tisto, ki jo vse pogosteje v deželah juga vodijo na kmetijah in kmetijskih podjetjih ženske s ciljem, zagotoviti samopreskrbo, lokalni razvoj gospodarstva ter varnost v primeru ekonomskih in ekoloških kriz.

Priznati in podpreti je treba » multifunkcionalnost« dela in vrednot ki jih opravljajo kmetje v duhu ohranjanja podeželja, ekosistemov, socialne in kulturne povezanosti družbe. Te vrednote daleč presegajo samo vrednost kmetijskih proizvodov in ostajajo do danes v glavnem neupoštevane.

V znanosti in tehnologiji je potreben nov pristop. Namesto da se kot danes problemi definirajo in ponujajo tehnološke rešitve »od zgoraj« in jih prizadeti morajo samo uresničevati, naj bi znanstveniki probleme definirali in obdelali skupaj s kmeti »od spodaj« pri tem pa uporabljali in integrirali tradicionalno znanje, da bi skupaj razvili inovacije, ki so splošno koristne in so vsem na razpolago.

V zaključni listini svetovnega prehranskega vrha je žal zapisanih le malo teh zahtev, namesto tega je zapisan predlog, da v bodočnosti povečamo konvencionalno kmetovanje z umetnimi gnojili in strupi in si pomagamo z izoliranimi tehničnimi rešitvami, na primer z biotehnologijo. S tem je priložnost za novo usmeritev, predvsem za integracijo borbe proti lakoti in uničenju narave, spet enkrat zaigrana. Odgovorni še vedno ignorirajo razsežnosti in dinamiko krize, v kateri tičimo.

V branje priporočamo 40 Strani obsežno brošuro »Pot iz lakote – poročila o stanju kmetijstva v svetu in priporočila za kmetijstvo bodočnosti. Download na: www.weltagrarbericht.de
                       

Prevod iz Lebendige Erde

www.weltagrarbericht.de