Članek
Raztresanje cvetnega prahu po predmetih in oddaljevanje od ljubezni
Objavljeno Jan 06, 2014


							Berem pretresljivo delo Borisa Pahorja, našega cenjenega pisatelja in humanista stoletnika, “Nekropola“. Že na eni od prvih strani sem naletel na tole besedilo, ki me je čisto zadelo:“Dandanašnji smo pravzaprav siromašni zavoljo prevelike množice podob in vtisov; razmrvili smo svojo ljubezen in se ji oddaljili. Naredili smo prav narobe od tega, kar delajo čebele; raztrosili smo cvetni prah nad milijon predmetov in kljub tihemu glasu, ki nam to zanika, zmeraj še upamo, da bomo nekoč imeli toliko časa na razpolago, da bomo spet napolnili svoj izpraznjeni panj.”

Te besede, četudi zapisane daljnega leta 1967, ko v naših življenjih sploh še ni bilo toliko možnosti za raztresanje “cvetnega prahu” (še ni bilo interneta, tudi televizija je bila bolj v povojih, …), izjemno dobro opisujejo današnje stanje med nami. Raztresamo torej - prav obratno od čebel - dragoceno (cvetni prah = ljubezen je najbrž simbol dragocenega) in zbiramo kramo. Razmrvili smo l(L)jubezen (=spremenili v drobtinice) in se od nje oddaljili. Morda smo celo sami besedi ljubezen dali drug pomen, jo zreducirali na seks in še to razvrednotili v trgovsko blago. 

Cvetni prah smo “raztrosili nad milijon predmetov”– podčrtujem predmetov, niti ne ljudi in upamo, da bomo nekoč imeli čas (a kaj ko imamo vse, samo časa ne, pravi prijatelj) vso to dragocenost prinesti nazaj v izpraznjeni panj. Po kemijsko povedano, ob množici podob in vtisov smo se razredčili, več kot si privoščimo podob in vtisov, nižja je koncentracija cvetnega prahu (=ljubezni) v naših življenjih.

Rešitev: prenehanje raztresanja in koncentriranje

Res je, časa ni in ga ne bo, smo samo mi, ki si ga lahko – sam pravim z božjo pomočjo – prizadevamo vzeti več za pomembno. Lahko prenehamo raztresati cvetni prah po predmetih. Morda tako, da odstranimo “kramaste” predmete, podobe in vtise (sami si jih definirajte) iz naših življenj in prenehamo z dodajanjem novih. Po domače: manj potrošništva, manj TV, manj interneta.

Morda bi lahko potem vseeno počasi našli čas za zbiranje cvetnega prahu v svoje izpraznjene panje. Ja, gotovo je res, kot pravi Pridigar: Je čas zametavanja biserov in čas zbiranja biserov.Prd 3,5 Morda bomo nato tudi besedi ljubezen dali drugačen, pravi pomen.

Hvala Pisatelj za tole spodbudo.

Foto: Aleš Čerin