Članek
Avtomatika za preklop luči nevarna potuha v megli
Objavljeno Nov 13, 2015

Gosta megla in obilen dež. Številni vozniki v modernih modelih avtomobilov zaradi funkcije dnevnih luči pozabijo na svojo vidljivost, zato so marsikdaj praktično nevidni. Ne zanašajte se na avtomatiko!

Strokovnjaki opozarjajo na varnostni problem, ki se je pojavil v zadnjem času. Prodajalec stranki proda avtomobil in ne pozabi povedati, da je avto samodejno sposoben preklapljanja med dnevnimi (DRL) lučmi in glavnimi žarometi v primeru slabših svetlobnih pogojev.

Vendar je težava v tem, da marsikateri sistem tudi v primeru dežja ali megle ne preklopi na glavne luči, saj je raven ambientalne svetlobe po njegovem mnenju še vedno dovoljšna, da voznik vidi pred seboj cesto, čeprav je dejanska vidljivost že močno zmanjšana. 

Ker pa novodobni avtomobili ob prižganih DRL lučeh svetijo le spredaj, zadaj pa ne, je še posebej pri višjih hitrostih (regionalke, avtoceste)velika nevarnost naletov v slabo vidna vozila pred seboj v primeru zaostrenih vremenskih razmer.

Nekateri avtomobili sicer glavne luči avtomatsko prižgejo vsakič, ko so vklopljeni brisalci, a ponavadi je to nadstandardna oprema ali lastnost premium znamk.

"V slabih razmerah moramo biti pozorni in prižgati luči in s tem zagotoviti našo opaznost. Slednje je ena najpomembnejših pogojev za varnost na cesti," komentira Miro Kacin, inštruktor varne vožnje.

"Avtomatski preklop med lučmi se sicer sliši super, ampak še vedno je na vozniku, da je pripravljen na vožnjo. Pomagala niso namenjena temu, da bi dovoljevala manjšo skoncentriranost temveč da se bolje odzivamo." 

Beri dalje...