Članek
Ženska zmore vse
Objavljeno Sep 25, 2014

Od kar sem ostala sama z otroci po moževi smrti sem se že večkrat zamislila nad definicijo "žensko" delo ali pa "moško" delo. Kdo je sploh določil in odločil o tem, kaj naj bi delal moški in kaj ženska?

Večkrat sem že slišala kakšni boščki so udovci, še posebno, če ostanejo z majhnimi otroci. Hitro se jim preskrbi kakšna varuška, hišna pomočnica, ali pa se k njim priselijo mame ali pa še ledik sestre, saj revčki res ne morejo skrbeti za vse, pa še prati perilo, kuhati in pospravljati....če ni nič od tega se pa po hitrem postopku na novo oženijo...

Zakaj pa sem jaz kot ženska, kot vdova vse morala postoriti sama? Hm. Nihče me namreč ni vprašal, kdo mi bo obrezal drevje, kdo ga bo poškropil, kdo bo pokosil travo, kdo preštihal vrt, peljal avto na servis, nalil vitreks ....??? Ali pako bi me kdo vprašal vsaj, če vem kako se kosilnica spravi v pogon, kako in kam se nalije bencin, ......da brez olja ne gre pa še veliko moških ne ve......zakaj moram potem vedeti to jaz?

Zato, ker če tega ne bom vedela, kosilnica ne dela!!

Po dolgotrajni uporabi mi je ob košnji po nekem času "crknila" kosilnica. Po pogovoru s sinom sva predvidevala, da je najbrž potrebno zamenjati olje. Sin ima veliko dela s svojo družinico, z mojimi starši, pri katerih živi, potem pa še drugo delo in ostale obveznozsti, zato ga nisem hotela obremenjevati še jaz s kosilnico. 

Nekako sem po obrokih do konca pokosila travo, a kaj ko je trava zopet zrastla in jo je bilo zopet potrebno pokositi!! 

Prvi del je šel brez zapletov, potem sem pa skoraj dušo spustila, da bi jo ponovno vžgala, pa je le kašljala. Moja operirana hrbtenica je začela v sebi prebujat bolečino v meni pa je rasla ženska trma, ki se ne da kar tako!  Nekaj časa sem počakala, da bi se ohladila in se morda potem, ko bo spočita ponovno odločila, da bi pa le delala. Pa kaj še! Kosilnica je bila bolj trmasta kot jaz. 

Poklicala sem hčerko. Skupaj sva se lotili menjave olja. Šlo nama je odlično! Ko je šmirasto olje odteklo, sem nalila novega in kosilnica je delala kot je treba!

Le zakaj sem se toliko časa zafrkavala z njo, namesto da bi že pri prejšnji košnji zamenjala olje!? 

Ampak, na koncu sem le zmagala, kajti čeprav sem ženska ZMOREM VSE!!