Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Lucije Šikovec Ušaj: Kaj pričakujem od predsednika vlade?

 

Verjetno vam takle naslov izvabi nasmeh na usta. Vsi nekaj pričakujemo, od tega, od onega, od direktorjev, policistov in ja, tudi od predsednika vlade verjetno lahko kaj pričakujemo. Ko naj bi se kazali obrisi novega predsednika vlade, že v javnosti odjekne vest, da je moj kolega zagrozil dosedanjemu predsedniku vlade, da prekliče svoje besede o financiranju stranke ali, kdo bi vedel, kaj še, sicer bo sledila tožba. Here we go again. V politiki, med politiki, ne pričakujem groženj s tožbami. Prej bi pričakovala, da se oba, bivši predsednik in pretendent za predsednika, dobita pod kozolcem in izprašita drug drugemu hlače ali pa še kaj.

V nobenem primeru ne pričakujem, da se bo začela nova serija odškodninskih tožb, s katerimi bo bodoči predsednik vlade obtožil odhajajočega. Mislim, da to ne sodi v politiko in med politike. Marsikatero gorko je Šarec slišal na svoj račun, tudi od Janeza Janše, vse je pogoltnil, in ne glede na to, ali smo ga marali ali ne, priznati je potrebno, da je vse prenesel kot mož. Ni stekel tja v mamino naročje, niti ni angažiral odvetnika, da bi vlagal tožbe.

Torej, kot prvo, od predsednika vlade pričakujem, da bo »mož jeklen«, ki bo prenesel vsa podtikanja, očitke, resnične ali neresnične, v duhu, da si je nadel ta križ in ga sedaj nosi.

Nikoli nisem marala Šarca, ker sem »baba zoprna, kva čem«, vendar sem dovolj zoprna, da mu priznam, da je ravnal kot mož in ne kot šlapa. Mogoče je to edino dobro, poleg prodaje NLB, kar mu lahko pripišem, mogoče sem kaj pozabila, pa ne verjamem, da je bilo veliko. Aja, v dobro mu tudi štejem, da se z odstavitvijo Erjavca ali Pivčeve ni ukvarjal pred kongresom stranke Desus.

Ali je to zraslo na njegovem zelniku ali ne, ne vem. Vsekakor je ubogal tistega, ki mu je dal tak nasvet, če mu ga je kdo dal. Tudi te lastnosti naš bodoči PV nima. On uboga samo evrokrate, skoči predno rečejo hop in upa, da bodo oni skočili vsaj takrat, ko bo sam rekel hop, ali pa vsaj ko se bo že slišalo štrrrrbunk…

No, niso; ko je odhajal v zapor, so na proteste poslali neko Romunko, namestnico namestnika za človekove pravice, lahko se tudi motim glede funkcije in prav nihče drug ni rekel dobre besede zanj. Ampak, bo zaradi tega sedaj bolj odločen?  Neodvisen od evrokratov?

Pustimo času čas, ali vsaj virusu čas, da nam pokaže svojo moč. Res je SDS zmagala, vendar govorimo o tem, da je zanjo  glasovalo 26% vseh volivcev, kar pomeni, da 3/4 tistih, ki so šli na volitve, ni glasovalo zanjo. Zato gre za zmago, o kateri je, ne bom imenovala gospoda, ker »nomina sunt odiosa«, dejal, to je tako, kot če ti žena reče, da imaš najdaljšega od vseh v Ljubljani in potem ne veš ali bi bil počaščen ali zaskrbljen.

Ampak, kot je že takrat dal vedeti Janez Janša, njegov cilj je predsedovanje Evropski uniji, edini Slovenec, ki je kar dvakrat predsedoval, ni kaj, časno, slastno. Toliko bolj, če si 30 let trpel, ker so te dajali med drugorazredne, čeprav si se pred tem trudil po poteh Avnoja.

Resnično in iskreno privoščim, da Janez Janša prevzame vodenje vlade in odgovori, kaj meni o Marakeški deklaraciji, ali bo odstopil od Pakta ZN o migracijah, kaj meni o nasilju na ulicah Francije, ki ga izvaja policija države, kateri naj bi dolgovali »liberte egalite fraternite«?

Kaj meni o nasilju v skandinavskih državah, preplavljenih z nasilnimi tujerodnimi ljudstvi? Ali je že kdaj slišal za japonski dresnik, eno najbolj invazivnih rastlin, ki uničuje vse avtohtono zelenje po Sloveniji? Baje so korenine izjemno zdrave, saj vsebujejo antioksidant resveratrol. Vendar se ta nahaja v koreninah in do koristnega prideš s tem, da uničiš rastlino s korenino vred. Ali je kakšen tak razlog za uvoz tujerodnih ljudi, jih imajo na koncu namen posekati do korenin? Ali ne bi bilo bolj pošteno, da jih pustijo doma? Pričakujem, da bo odgovoril tudi na to vprašanje, na zagotovilo o vodotesno zaprti meji v Slovenijo in ne iz Slovenije. O rešitvah za zdravstvo, o katastrofalnem šolskem sistemu, ki prav namenoma proizvaja vsako leto več nepotrebnih diplomantov, o odhodu mladih iz države in o uvozu tuje delovne sile iz balkanskih držav, o rešitvi spora s Hrvaško na civiliziran, kulturen in inteligenten način. Ker, med nami, tistega, kar so Hrvati ujeli v prisluhih, niso bili oni krivi. Niso krivi, če so slišali nekaj, česar se dva druga ne bi smela pogovarjati.

Vrsto odgovorov pričakujemo, med drugim tudi, zakaj vse preiskovalne komisije, oz. vsaj dve, tisti, ki sta ju vodila Godčeva in Logar, nista dosegli ničesar in je šlo za čisti larpurlartizem, in odgovor, kaj bo naredil s sodstvom, ki je popolnima izgubilo kompas in kjer ljudje, za katere se ne zbirajo množice pred sodiščem, nimajo več niti najmanjšega upanja, da dočakajo pravično sodbo.

Zato sem vesela, da bo imel Janez Janša priložnost in obveznost, da nam odgovori na vse našteto, na kar nam bi, po njemu lastnih trditvah, odgovoril, če bi bili tako pametni in dali njegovi stranki 51% glasov.

Sedaj ni več Karla Erjavca, da bi bil dežurni krivec za neuspehe vlade in dežurni klovn, ko bi bilo potrebno vlado rušiti. Tukaj je sedaj 75%, morebiti celo več (ali manj) Slovencev, ki ne želijo nemško francoskega vlaka, ki ne želijo socializma skandinavskih držav, ki ne želijo nasilja policije ob protestih, ki ne želijo migrantov z njihovim islamom in nasiljem.

Vse oči so uprte v Janeza Janšo. Dolžan ni samo, kar veleva mu stan, kar more, to mož je storiti dolžan!

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
2. TIR - slovenski Titanic
2
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
3
Savlov nateg
4
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
5
Zločini Komunistične oblasti nad narodi Jugoslavije 2.del