Članek
Poglejte si obnašanje državne uradnice do pravega, poštenega kandidata za predsednika KPK
Objavljeno Mar 12, 2014

Polona Kovač (označena na sliki spodaj) si je dovolila omalovažujoče spraševanje in obnašnaje do neodvisnega kandidata, raziskovalnega novinarja večera Vasje Jagra, ki je kandidiral za predsednika KPK-ja. Njena vprašanja so odebeljena (večkrat si je privoščila uporabiti besedo blablabla). Takšen kader plačujemo davkoplačevalci. Nimam besed. 

"Vidim, da ste preiskovali nekatere banke, pa tega Andreja Horvata ... bla bla bla," je Jagru dejala Polona Kovač, predsednica izborne komisije KPK-ja, sicer članica uradniškega sveta. Ravno Jager je razkril sistemsko korupcijo pri razpisu za pomoč Pomurju, ki jo je zagrešil nekdanji državni sekretar v kabinetu tedanjega predsednika vlade in sedanjega predsednika republike Boruta Pahorja. In zaradi tega odstopil. Kovačeva je Jagerja spraševala tudi, ali bi bil kot nov član senata KPK-ja manj agresiven od sedanjega oziroma bolj spoštljiv - do preiskovancev.

Kovačeva je dejala: 'Saj se čudite, kaj vas sprašujemo, ker pravna izobrazba ni pogoj'. Sem se nasmehnil in rekel: 'Pravna izobrazba ni pogoj. Je pa pogoj v bistvu'. Ker tega ni bilo v razpisu! Če bi bilo v razpisu, bi vedel, da nimam možnosti. 

 

Na tej točki sem dejal, da je bil Rok Praprotnik novinar in je, kolikor vem, kandidiral in, kolikor vem, naknadno pridobil pravno ekspertizo. Greš na nekatere izpite, se zakoplješ v zakone, to se da. Medtem ko novinarskih izkušenj – ne more imeti vsak. Ko sem jaz to dejal, je Kovačeva odvrnila: 'Vidim, da ste nekatere banke preiskovali, pa tega Andreja Horvata blablabla …'

 

Najbolj me je šokiralo, ko je Kovačeva dejala: 'Ali se vam ne zdi, da je treba delovati manj agresivno kot do zdaj na področju preprečevanja korupcije, kot je (obstoječa) komisija – ki je v bistvu napadala svoje preiskovance? Da je treba delovati preventivno, bolj spoštljivo s preiskovanci, pustiti njihovo integriteto'. To je bullshit! Čas je za deratizacijo! Zakaj boš delal preventivno, če je država že izropana, če je krater, če so že odnesli, kar so imeli odnesti! Zdaj pa jih moraš samo pripeljati pred roko pravice. Kaj boš preprečeval, če so odnesli, če so pokradli, a boš zdaj rekel: 'Gospod, mogoče, pa bi hoteli pojasniti, od kod vam teh deset milijončkov, če vas preveč ne motim, se opravičujem …' Ne moreš tako delati! Pokradeno je, čas je, da odgovarjajo! Čas za preventivo je pred 20 leti minil.