Članek
Aktivnosti belokranjskih čebelarjev (marec 2016)
Objavljeno Mar 09, 2016

V začetku marca je belokranjska čebelarska delegacija na povabilo čebelarjev iz Požarevca vrnila obisk srbskih čebelarjev v letu 2011. Na srečanju čebelarjev Braničevskega okrožja je imel Vlado Auguštin zelo odmevno predavanje o načinih zatiranja zajedalca varoje v času čebelje paše brez kemije. Stane Plut je predstavil srbskim kolegom delovanje plemenilne postaje Rog – Ponikve za vzrejo rodovniških matic kranjske čebele, ki je edina tovrstna plemenilna postaja na območju bivše države. Dušan Milinkovič je predstavil uspešno delovanje čebelarjev v Varstveno delovnem centru Črnomelj in zelo ugoden vpliv tega dela na varovance. Pogovarjali smo se tudi ocenjevanju medu, ki ga izvaja ČD Semič in ostalih aktivnostih čebelarjev v Beli krajini.

Drugi vikend v mesecu marcu je že tradicionalno namenjen dnevom čebelarstva v Celju. Čebelarji ČD Črnomelj in Metlika so tudi tokrat napolnili avtobus s svojimi člani in se udeležili tega dogodka. To je priložnost, da se čebelarji seznanijo z najnovejšimi odkritji na področju čebelarstva, na predavanjih dopolnijo svoje znanje in nabavijo material in opremo, ki jo bodo potrebovali v prihajajoči sezoni. Tako se je začelo leto v katerem ne bo manjkalo aktivnosti. Med drugim smo že začeli z aktivnostmi kjer bomo svojim sokrajanom odprli vrata svojih čebelnjakov in jim predstavili svoje delo s čebelami in pridelavo medu. S tem bi radi ublažili škodo, ki jo je povzročila »medena afera« ter pokazali potrošnikom čebeljih pridelkov, da nimamo kaj skrivati in da so pridelki naših varovank še vedno vrhunske kakovosti in varni.

V letošnjem letu je Čebelarski zvezi Bele krajine prišlo tudi do sprememb v vodstvu. V naslednjih štirih letih jo bo vodil Mirko Rožman iz ČD Črnomelj pri tem pa mu bo kot podpredsednik pomagal še Franc Movern iz ČD Semič. Prav tako bo Mirko zastopal Belokranjce v Upravnem odboru krovne čebelarske organizaciji, poleg njega pa je bil izvoljen v Nadzorni odbor ČZS tudi Stane Plut. Prepričani smo, da bodo v predstoječem mandatu nadaljevali uspešno delo svojih predhodnikov.

#BelokranjskaČebelarska #ČebelarjevIzPožarevca #ČebelarskiDruštvoMetlika #DelegacijaNaPovabilo #DušanMilinkovičUspešno #Metlika #NačinihZatiranjaZajedalca #PlemenilnaPostajaRogPonikve #StanePlutPredstavilSrbskim #VladoAuguštinZelo #VrnilaObiskSrbskih #VZačetkuMarca #novice