Članek
V spomin Jožetu Govedniku
Objavljeno Dec 03, 2020

V sredo, 28. oktobra 2020, smo se na pokopališču Pri Treh Farah v Rosalnicah poslovili od našega dolgoletnega člana Jožeta Govednika iz Slamne vasi pri Metliki, ki je umrl v častitljivem 95. letu starosti.

Jože je bil vzor dobrega in uspešnega čebelarja, bil je dolgoletni aktivni član društva, iskren prijatelj in prenašalec znanja na druge. Publiciteto je odklanjal, a ko smo ga povpraševali o odnosu do čebel, so se mu oči zaiskrile in misli so kar vrele iz ust. Jože je rad govoril, še več pa povedal, najraje pred svojim čebelnjakom, ki je bil opremljen kot dnevna soba. Mnogokrat je s čebelami preživel 24 ur, poživljale so ga in umirjale. Z njimi je imel prijateljski odnos – imel jih je rad.

Leta 1950 se je poročil z ženo Anico, ki mu je veliko pomagala pri čebelah, a je žal tudi ona že pokojna. Zapomnili smo si jo bomo kot redko žensko, ki je mnogokrat Jožetu s traktorjem pripeljala kosilo k čebelnjaku, kjer je preživljal večino časa. Pri pogostih obiskih čebelarjev v njegovem domu je čebelarje ob obiskih toplo sprejela in postregla z dobrotami.

Ko Jože zaradi bolezni ni mogel več do svojega čebelnjaka, je en panj čebel naselil kar na balkonu svoje sobe, jih negoval in opazoval. Iz tega panja je vzredil eno rezervno družino in jo podarili našemu članu.

Po njegovi zaslugi je ostalo čebelarjenje še naprej družinska tradicija, ki jo nadaljujeta njegova sinova.

Ob praznovanju 90 let organiziranega čebelarskega delovanja v Občini Metlika ga je ČD Metlika zaradi njegovega prispevka k razvoju čebelarstva imenovalo za častnega člana našega društva.

Jože je prejel veliko priznanj in vsa najvišja odličja Antona Janše.

Čebelarskim tovarišem je bilo hudo, da se zaradi omejevanja gibanja in druženja zaradi korona virusne bolezni od našega častnega člana nismo mogli posloviti, tako kot čebelarji znamo. Slovo je bilo sam s praporom nad žaro, mimohodom, poklonom pred žaro in solzo v očeh.

Želimo si, da bi bralci in svojci naše pisanje razumeli kot sporočilo, kako ponosni so lahko tisti, ki so živeli z Jožetom, njegovo vedrino, iskrenostjo in s hudomušnostjo.

Prav gotovo bi nas naš Jože v teh časih virusa rad videl zdrave in polne življenja.

Jože, ostali boste za vedno med nami!

Članica in člani ČD Jožef Starc Metlika

#AntonJanse #CDBJozeStarcMetlika #CDBMetlika #Cebelar #ČebelarskiDruštvoMetlika #Cebelarstvo #Cebelnjak #DruzinskaTrad #JozeGovednik #Metlika #Rosalnice #novice