Članek
KAKO SEM PREMAGAL ALERGIJO NA CVETNI PRAH
Objavljeno May 17, 2022
KAKO SEM PREMAGAL ALERGIJO NA CVETNI PRAH by Grega Ranc
V iskrenem upanju, da bo tole komu v pomoč, sem se odločil, da z vami javno delim svojo zgodbo o tem, kako sem letos po popolnoma naravni poti uspešno premagal hudo obliko alergije; torej, brez tablet, brez terapij, brez injekcij ali česar koli podobnega!
Za boljše razumevanje naj vam najprej na kratko predstavim mojo situacijo z alergijo.
Začelo se je nekje pred približno 13 leti, pri čemer so se prvotni problemi s srbenjem oči in smrkanjem rapidno krepili in kaj hitro prenesli na spodnja dihala. Dihanje je vsako leto postajalo bolj onemogočeno (hropenje, plitvo dihanje), tako, da si brez tablet enostavno nisem upal iti prav nikamor več!
Te sem moral jemati redno vsako leto ca. 2 meseca in sicer nekje od konca februarja do začetka maja, ko začnejo cveteti rastline. Najhujši sta bili leska in breza. V tem obdoju leta sem moral jemati 2 tableti na dan, vsak dan, skoraj 13 let!! Ne bom sedaj o znamki, ker niti ni pomembno, ampak govorim o zelo močnih 180mg tabletah, ki se predpisujejo za reševanje tovrstnih težav.
Ali ste vedeli, da imajo lahko tovrstne tablete zelo močan vpliv na JETRA?!!
Jaz sam to izvedel popolnoma naključno lansko leto pri testiranju jeter, in rezultat me je skoraj knockoutiral na tla!!! Takoj sem sklenil, da bom poiskal drugo rešitev in poskusil za vedno prenehal s temi tabletami.
Začel sem se spraševati, kako je mogoče, da se alergija pojavlja šele v zadnjih letih in zakaj je naši dedki in babice niso imeli, ali pa je vsaj niso imeli v tako enormno velikem odstotku kot danes? Kaj je razlog za to? Kaj je drugače kot je bilo takrat? Kaj delamo danes "narobe"? Kaj bi lahko povzročalo pandemijo alergij v naši družbi? Moj sum je bila PREHRANA, izkazalo pa se je, da ima prste vmes še nekaj drugega!
Letos sredi februarja sem tako sprejel drzno, a zelo suvereno odločitev: boj proti alergiji z DIETO!
Priznam, da bi se lahko dosti bolje predhodno pripravil na vse skupaj, prebral več literature ipd., ampak sem se v boj podal tudi deloma izkustveno.
Prvotno sem iz svoje prehrane izločil vso industrijsko predelano hrano, mlečne in mesne izdelke, mleko in meso ter alkoholne pijače. Izogibal sem se tudi določenemu sadju. Tako so mojo prehrano predstavljale osnovne surovine, oziroma pretežno zelenjava. Za kalorije in nadomestek mesa sem konzumiral po večini stročnice (fižol, leča, čičerika,..), avokado, jajčevce ter k prehrani dodajal karseda zelene zelenjave, rdeče pese, antioksidantov in t.i. naravnih antibiotikov kot sta čebula in česen. K obrokom sem dodajal tudi znatne količine začimb, izmed katerih bi izpostavil črno kumino in pegasti badelj.
Kakšni so bili REZULTATI?
Letos je začelo cveteti zelo zgodaj, ca. 1-2 tedna po začetku moje diete. Na začetku sem se poskušal držati kolikor se je dalo v zaprtih prostorih, saj sem začel vseeno čutiti simptome alergije, potem pa so ti začeli vse bolj in bolj bledeti in postajti šibkejši.
To mi je vlilo ogromno upanje in kazalo je, da sem na dobri poti. Po ca. 1 mesecu diete se je moje telo nekako 'resetiralo" in to kar je sledilo je preseglo moje razumevanje in pričakovanja.
Namreč; če sem zaužil kakšno alergeno živilo (npr. žličko smetane, košček sira, požirek alkoholne pijače,...), oz. napravil samo manjši prekršek, mi je telo nanj odreagiralo s takojšnjim blagim simptomom alergije (srbenjem oči in kihanjem). Neverjetno, ampak dejansko sem lahlo dosledno odkrival, katera živila so name delovala kot sprožilci! Resnično presenetljiva "komunikacija" telesa!
In kaj je bilo tisto "nekaj drugega, kar je imelo še prste vmes"? Gibanje oz. fizična aktivnost!
Naključno sem opazil, da mi po vseh teh sprožilcih simptomi hitreje prenehajo, kadar sem fizično aktiven. Rezultat vsega skupaj je bil, da sem v obdobju cvetenja breze, ki je zame vsa leta bila zelo naporna, zunaj izvajal vse vrste vragolij, kot so tekanje, rolanje, kolesarjenje, nogomet in vse kar spada zraven!
Ne bom rekel, da simptomov alergije nisem niti malo čutil, nekaj jih je bilo, predvsem na začetku in sredini alergiskega obdobja vendar nič v primerjavi s prejšnjimi 13 sezonami. Na koncu jih dejansko ni bilo več, zato sem sklenil, da se bom na naslednjo sezono 2021 začel pripravljati že 1-2 meseca prej.
Projekt je torej uspel! Zadovoljstvo nepopisno! Leta 2020 sem alergijo prebrodil brez tablet in na povsem NARAVEN način!
V upanju da bo tole komu v pomoč vas srčno pozdravljam!
Lp Grega

Alergije so povezane s paraziti!