Članek
ZELJE
Objavljeno Oct 12, 2022
Stari Egipčani so ga cenili do te mere, da so v njegovo čast postavili tempelj, v starem Rimu so zelje častili kod vsesplošno zdravilo in krepčilo. Mornarji so ga skozi stoletja uporabljali za preprečevanje nastajanja skorbuta. Zelje slovi kot eno najboljšij čistil za kri in kožo, pri čemer odpravlja strupe iz jeter in deluje proti slabokrvnosti, poleg tega pa zdravi glavobol (mačka), obnavlja moč pri okrevanju ter deluje odvajalno in protivnetno.
Raziskave v ZDA so pokazale, da pri človeku, ki se dvakrat tedensko hrani z zeljem, za polovico zmanjša nevarnost, da bi zbolel za rakom debelega črevesa.
Zelje in zelna voda (sok) ščitita srce , njegovi sulfidi znižujejo krvni tlak, raztapljajo krvne strdke, srčni infarkt nima skoraj nobene možnosti.
Po dveh do treh tednih rednega pitja svežega zelnega soka od 0,5 do 1l na dan, rane v želodcu in čiri preprosto izginejo. Gorčična olja in barvila deljujejo antibiotično, saj uničujejo bakterije in znižujejo slabi holesterol.
Čaj iz svežega zelja (poparek, 10 minut) vsebuje vitamine A, B, C, D, in E ter minerale in kalcij, žveplo, silicij , magnezij , jod in folno kislino, je pa tudi prava zakladnica železa.
Uporablja se pri zdravljenju vnetih sklepov, glavobolu, pikih žuželk in zdravljenju aken, poleg tega pa zeljni čaj spodbuja imunski sistem in nastajanje protitelesc (bele krvničke), deluje razkužilno za dihala, celi razjede, čisti kri , koristi jetrom in je zelo koristen proti prehladu in gripi.
Zelnica je ena boljših odvajal.
Zelo se koristi zelje tudi za zunanje obkladke ... - o tem bom več napisal gdaj drugič.
Moja knjiga RECEPTI IZ DOMAČE LEKARNE , bo kmalu izšla v ponatisu . Prodajala in tržila jo bo
TV GOLDI .
Za več inf. me lahko pokličete na mob . 031316725 Drago Smiljanić