Članek
Ena mojih zgodb 's terena'
Objavljeno Aug 16, 2023

Mateja Praznik
Ena mojih zgodb 's terena'.
V Ljubno sva šla brez 'dovolilnice'. Sva prišla. In se odpeljala do gasilnega doma in ponudila pomoč. Do gasilnega doma, ker sem predvidevala, da so tam srčni in fer. Poudarila sva, da imava avto poln poln vse opreme, od motorne žage, do pro Kercherja, itak vse možno orodje, čistila itd. Kaj misliš, kam sva bila poslana? 200 m stran, na dvorišče župana. Od gasilca! Župan naju je poslal grabit svoje dvorišče, že prej s stroji urejeno. Imel je seveda vsaj 10 ljudi na parceli, že urejeni.
No tu smo. Seveda nisva. Sem mu rekla, gospod, a midva s polnim avtom opreme, ko lahko pomagava nekomu iz stiske, naj grabiva pri vas, ko imate že vse urejeno? In obilo pomoči? Plus da to lahko počne vsak, ki je prišel sem pomagati. Dajte naju poslati nekam, kjer bova bolje izkoriščena.
Pa naju je poslal na drugo lokacijo, 50 m stran, k sosedu, kjer so imeli praktično za urediti vrtičke okoli hiše... ker so že vse uspeli narediti in imeli vso potrebno mehanizacijo. So bili toliko fer in sami rekli, da je škoda, da delava pri njih z vso to opremo. In naju poslali naprej. In sva šla višje, do ljudi, ki so bili še v soboto 9. dan brez vode in elektrike, hiše še vedno poplavljene. Kar nekaj njih v stanju, ko bo rušenje edina opcija. Med drugim sva čistila hišo, ki je imela do kolen šodra in blata v bivalnih prostorih. Voda je odtekla, a blato in šoder je ostal v hiši. Na vhodu meter v višino. Zalita vsa oprema, kuhinja, dnevna... vse. Niti do nje niso mogli do sobote, ker ni bilo ceste... Bagerista je Jure 'si sposodil' za pol ure, ker je videl, da mu že 3 ure stoji bager ob cesti... in je skopal skalovje stran, da sta našla vodo. Da smo jim sploh lahko pomili do konca. Itak so brez elektrike, je moralo iti vse z rokami. Dva vojaka sta bila zraven, in en zamejski Slovenec. Frajer je prišel sem sam, pomaga po različnih krajih že več dni skupaj.
Najdite jih. Potrudite se.
Organizacija pomoči potrebnim deluje milo rečeno načrtno slabo vodena. Sistem... vedno poskrbi za 'sistemske'. Nič novega sicer. Čas je za aktivacijo, za povezovanje... za delovanje. Toliko srčnih ljudi, kot sem jih spoznala v teh dneh... uh. Po dolgem času sem zopet ponosna na svoje korenine.
Glede oviranja inštitucij in javljanja o 'višku prostovoljcev'... ne nasedajmo. To je marketing, da se ne aktiviramo in ne pomagamo. Da ne bi bilo slučajno preveč 'dela na črno', da se ne bi slučajno preveč povezali med seboj... ipd.
Glede nedostavljanja in 'preusmerjanja' pomoči, sredstev, paketov... raznih rdečekrižnih in podobnih... dajmo to sami speljati. Direktno, z gotovino, vse direkt v roke. Kjer se da. Ali po pošti. Ali preko koga, ki to počne s srcem.