Članek
WALDORFSKA ŠOLA MARIBOR PREPOVEDALA UPORABO MOBILNIH TELEFONOV
Objavljeno Feb 23, 2024

WALDORFSKA ŠOLA MARIBOR
JE PREPOVEDALA UPORABO MOBILNIH TELEFONOV - TO JE ŠOLA BREZ TELEFONA

Kako srečen, da je na šoli, katero obiskuje moja hčera prepovedana vsa ekranska tehnologija.
"Uporaba mobilnih telefonov, tablic, MP3 predvajalnikov, kakršnih koli igralnih konzol oziroma prenosnih igralnih predvajalnikov, pametnih ur in podobnih naprav je v šoli in njeni neposredni okolici pred, med in po pouku prepovedana."
Yesss, yessss, tako se dela!
Učitelji šole, ki pri otrocih opažajo resne škodljive vplive ekranov, nam staršem sporočajo takole:
Spoštovani starši, skrbniki,
učitelji smo resno zaskrbljeni, da kljub jasni usmeritvi Waldorfske šole Maribor in nenehnemu opozarjanju razrednih ter drugih učiteljev na škodljive vplive ekranov, ki jih pri otrocih opažamo (motena pozornost, osip interesa, utrujenost, agresija, nenehni pogovori o ekranskih vsebinah, igra v posnemanju računalniških iger idr.), mnogo učencev še vedno doma uporablja ekrane v
namen zabave in prinaša v šolo mobilne telefone. Znanstvene raziskave potrjujejo naša opažanja in jasno sporočajo, da lahko raba pametnega telefona otroku in mladostniku močno škodi. Med drugim negativno vpliva na razvoj spomina, pozornosti in splošnih kognitivnih sposobnosti, škodi splošnemu duševnemu zdravju, in otežuje socializacijo, kar je še najbolj vidno pri kontinuiranem skupinskem pouku. Raba pametnih telefonov in socialnih omrežij doma šibi otrokovo zmožnost učenja v šoli. Uporabnikov pametnih telefonov, ki so zasvojeni z aplikacijami ali igrami, je vse več, saj je vse nižja tudi starost, ko otroci dobijo prvi pametni telefon. Vsi si želimo, da otroci komunicirajo (brez telefona!), se družijo in razvijajo socialne veščine.
Pot šolanja na Waldorfski šoli Maribor je pot k skupnemu vzgojnemu idealu, privrženost kateremu je jasno izražena z vpisom otroka na šolo. Z otrokovo izpostavljenostjo ekranskim tehnologijam postane ideal nedosegljiv.
Iz tega razloga vas ponovno prosimo, da upoštevate naša priporočila in navodila ter otroku ne dajete oz. ne dovolite prinašati v šolo nobenih zaslonskih tehnologij. Uporaba mobilnih telefonov, tablic, MP3 predvajalnikov, kakršnih koli igralnih konzol oziroma prenosnih igralnih predvajalnikov, pametnih ur in podobnih naprav je v šoli in njeni neposredni okolici pred, med in po pouku prepovedana.
Waldorfska šola deluje v podporo razvoja otroka in v tem smislu zagotavlja varen prostor za zdrav razvoj vseh v njej šolajočih se otrok.
V primeru, da bo otrok uporabljal mobilni telefon, mu bo le-ta odvzet in boste starši prišli ponj v šolo naslednji dan. Za nujne klice, ki jih vaš otrok mora opraviti, lahko otrok in vi uporabljate telefon v tajništvu. V primeru večkratnih kršitev pravila bo otrok dobil vzgojni opomin.
Že vnaprej se vam zahvaljujemo za pomoč pri izvajanju enega od perečih vzgojnih področij sodobnega časa.
Kolektiv Waldorfske šole Maribor

***
Sam upam, da je čim več takih učiteljev, ki opažajo podobno in na to tudi opozarjajo in storijo kar je v njihovi moči.
Sami smo zelo zadovoljni z Waldorfsko šolo, kjer so tudi druge stvari res super... Ta način šolanja itd....
Če ne bi bilo takšne opcije, bi otroka raje šolal na domu kot pa da bi ga šolala javna šola, kjer so presegli že vse meje normalnega naravnega šolanja...
Ljudje smo bitja odnosov, česar nam tehnologije ne omogočajo.

M.Možina: https://www.facebook.com/mihazobotehnik