Članek
Na Kitajskem velja ingver kot zdravilo stotih bolezni
Objavljeno Oct 07, 2021
Ingver
Ingver je super...lahko dostopen tudi v supermarketih, sem ga tudi že pridelala nekaj doma. Ker je stimuliratono zelišče, ki greje...ga je potrebno pazljivo uporabljatih pri stanjih, kjer nočemo stimulacije (npr. 2.sropnja vročine) in pa ni za dolgotrajno uporabo pri ljudeh z vročo konstitucijo oz marsikomu, ki je bolj vroč (ali v vročem stanju) ne bo ustrezal.
Tina Mele
Na Kitajskem velja ingver kot zdravilo stotih bolezni
Ingver je po moji skromni laični oceni, eden in edini, zato naj mi oprostijo moje rožice, zame je št.1! Dostopnost, cena, zdravilnost, vse pet!
Vanč
Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo hrana, Hipokrat
Zdravilni učinki
Ingver vsebuje mnoge zdravilne sestavine, ki prispevajo k njegovi učinkovitosti, ko gre za zdravljenje raznolikih zdravstvenih težav. V ingverju se nahaja mnogo aromatičnih olj (borneol, cineol, citral, felandren,…), monoterpeni, aldehidi, gingeroli, itd. Ingver je zaradi svojih sestavin znan kot eden izmed najmočnejših rastlinskih oksidantov. Ima tudi izjemne antiseptične lastnosti. Zaradi vsega navedenega je ta zdravilna rastlina učinkovita pri:
Raznovrstnih vnetjih,
Prehladnih virusih,
Slabosti in siljenju na bruhanje,
Zgagi in slabi prebavi,
Spodbujanju krvnega obtoka,
Vnetem grlu,
Sproščanju perifernega ožilja,
Krepitvi izločanja sline,
Težavah z jetri,
Težavah z visokim holesterolom,
Nalezljivih boleznih (antiseptične lastnosti),
Vrtoglavici,
Slabem apetitu,
Napenjanju in črevesnih krčih,
Slabem spominu, napetosti, kronični utrujenosti,
Nespečnosti,
Revmatičnem artritisu,
Slabem zadahu,
Povišani telesni temperaturi,
Glavobolu in migrenah,
Ja. Sem nekje napisal: rožice na recept in zdravila za denar...
Ingver je avtohtona rastlina Indije in Kitajske, ime pa je prevzel iz sanskrtske besede, ki v prevodu pomeni ‘s telesom kot rogovi’. Ingver ni nova rastlina, ampak je ena izmed najstarejših začimb, ki jih je človek spoznal in pričel uporabljati.
Ingver je nepogrešljiv v alternativni medicini
V zadnjih letih se je ingver še posebej uveljavil v alternativni medicini, saj med zagovorniki tovrstne oblike medicine že kar nekaj časa vzbuja veliko zanimanje.
Na Kitajskem velja ingver kot zdravilo stotih bolezni, uporabljajo pa ga na nešteto načinov. V Indiji, kjer je ingver že kar nekaj časa uveljavljen, prebivalci natančno ločijo med značilnostmi suhega in svežega ingverja pri zdravljenju in v kuhinji.
Nasveti za nakup ingverja
V Slovenskih trgovinah lahko kupimo sveže ingverjeve korenike. Pri nakupu pazimo, da korenika ni poškodovana, celo plesniva, ampak gladka, napeta in mesnata. Marčinković celo pravi, da so boljši tanjši.
Kupite organsko pridelanega. Če imate vrt, ga pomladi dajte tako, da je cca 2cm zemlje nad njim. Sam ga dam v zelo veliko gajbico, da ga nesem na vrt, ko ni več zmrzali, rabi cca 10 mesecev. Nekateri pišejo, da ga sadimo globlje, pa očitno ni potrebno... Ne porivajte ga v premale teglce, saj revež nima dovolj prostora. Bo pognal, širit se pa ne bo mogel. Damo ga v delno senco, ker baje ne mara direkt sonca. Meni zelo lepo uspeva.
Kupimo ga lahko tudi posušenega, ki ima značilno svežo aromo po limoni. Spet drugi prisegajo na kandiran ingver, ki je v prodaji v osmih različnih kakovostih.
Kako se uporablja ingver?
Ingver je mogoče uživati na več načinov:
Kot svežo rastlino (na dan lahko zaužijemo okoli 10 g nasekljanih lističev),
Kot začimbo (v solati, kolačih,…),
V posušeni obliki,
Kot dodatek raznim napitkom (čaj, sekoteng – sladek ingverjev napitek, kava, ipd.),
Kot eterično olje (pri revmatičnih obolenjih),
V obliki bonbonov (kandiran ingver).
Katerim živilom dodamo ingver?
Ingver se dobro poda k nekaterim vrstam sadja: ananas, hruške, banane, breskve, vse pa prekaša kombinacija z melono! Zelo okusen je tudi s sladoledom. Ingverjeva aroma je dodatek karijem, na hitro popraženi zelenjavi, mnogim kitajskim ribjim jedem in množici poslastic za hladne dni, recimo pudingom in ingverjevim kolačem.
Sveži ingver z jedjo vred lahko kuhamo, medtem ko posušenega dodajmo bolj na koncu toplotne obdelave jedi. S kuhanjem ingverja pa nikar ne pretiravajmo, ker bo to uničilo dragocene sestavine. Velja pa tudi poudariti: čim dlje bomo ingver kuhali, bolj pekoča bo jed.
Sam ga dajem celo v juho, da imam še tu koristi. Dodaš ga za cca 10 minut, odvisno od okusa...dajem ga v prahu v kruh. Sicer je moj kruh iz durum moke, z zelo malo 1/3 bele navadne moke, saj moram paziti zaradi RA...v kruh dam orehe (omega3) lan(omega3), čemaž (pesto na olivnem olju omega3), bučno olje in kurkumo, poper in kajenski poper, ter domač česen. Sestra pravi, da je vrhunski
Ingver – krepčilo starih pomorščakov
Stari zapisi nakazujejo, da so ingver uporabljali že pred 6000 leti. Ingver so na svojih dolgih plovbah poznali pomorščaki, ki so prav dobro vedeli, da so njegovi okusni poganjki neprecenljiv vir vitaminov in rudnin ter da rastlina deluje proti morski bolezni.
Posušeni ingver je ostrejši
Uporabni deli ingverja so njegove korenike. Izkopljejo jih jeseni (rastlina mora biti stara vsaj eno leto), ko se vsi listi posušijo in odpadejo. Izkopati jih je treba previdno, saj se zlahka zlomijo. Korenike uporabljamo sveže in posušene.
Posušeni ingver uporabljamo za čaje. Iz njega pripravljamo izvlečke in tinkture.
Eterične sestavine
Najdragocenejše učinkovine ingverja se nahajajo v njegovem eteričnem olju.
Izmed številnih aromatičnih hlapnih eteričnih olj najbolj izstopajo: borneol, cinerol, limonen, zingiberol, citral, neral, felandrel, pinen in kurkumin. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, dajejo pa mu tudi značilen vonj in okus. Na ostrino eteričnega olja vplivajo: shogaol, zingeron in gingerol. Poleg eteričnih olj vsebuje ingverjeva korenika še...
Ingver varuje prebavila
Ingver je nadvse uporabno zdravilo za varovanje pred okužbami prebavil ter za lajšanje napenjanja in trebušnih krčev. Z njim lahko blažimo želodčne težave, obnese se celo pri rani na želodcu. Kot antiseptik pomaga pri okužbah želodca in črevesja ter blagodejno vpliva celo pri zastrupitvah s hrano. Ker blaži in sprošča krče, ga lahko uporabljamo za lajšanje menstrualnih bolečin in črevesnih kolik. Pomaga torej proti napenjanju in ustavlja drisko ter zatira tudi črevesne zajedavce.
Ingver je priljubljeno zdravilo zoper slabost, saj pomirja ter blaži slabost in bruhanje. Njegovo učinkovitost je mogoče primerjati z zdravili, ki jih uporabljajo za zaustavljanje bruhanja. Predvsem pa je uporaben za potovalno in jutranjo nosečniško slabost. Njegovo učinkovanje proti slabosti je uporabno tudi za zmanjševanje omotičnosti, ki je pogosta težava starejših bolnikov. Kaj bi dal, da bi ga zdravniki predpisovali namesto kemije...
Na Kitajskem velja ingver kot zdravilo stotih bolezni
Uporaba ingverja
Ingver je učinkovito poživilo za krvni obtok, saj preprečuje nastajanje krvnih strdkov, širi žile in pomaga pri lajšanju težav z ožiljem. Ingverjev izvleček znižuje koncentracijo holesterola v krvi in zavira oksidacijo lipoproteinov majhne gostote (holesterola LDL). Znižuje tudi krvni tlak.
Nekatere sestavine ingverja blažijo vnetja, zato lahko pomaga pri kroničnih vnetnih boleznih, kot je artritis. To pomeni, da ingver lahko pomaga pri preprečevanju nastanka ateroskleroze in srčnih bolezni. Ingverjevo eterično olje priporočajo za masažo pri revmatizmu in bolečinah v mišicah. Ingver spodbuja prekrvavitev in okrepi pretakanje krvi po zunanjih delih telesa (periferni obtok), je proti omrzlinam in slabi prekrvavljenosti udov (da nas ne zebe v roke in noge).
Številni ljudski zdravilci za lajšanje bolečin in zategnjenosti v prsih, ki jih povzročata gripa in prehlad, priporočajo žvečenje sveže ingverjeve korenine, pitje ingverjevega čaja ali zaužitje soka iz ingverjeve korenine skupaj z žličko medu. Če ob prvem znamenju prehlada ali gripe popijemo vroč ingverjev čaj, pomirja kašel, odpira zamašen nos in spodbuja jetra k odstranjevanju strupov iz krvnega obtoka. Ingver torej lahko pomaga, da s potenjem preženemo prehlad. Ker je razkužilo in olajšuje izkašljevanje, ga priporočajo pri zdravljenju bronhialnega katarja.
Medicinska uporaba ingverja
Ingver prav tako poveča izločanje sline in prebavnih tekočin, kar bi naj pomagalo pri bolečinah ki jih povzročijo vetrovi, diareja ter trebušni krči. Korenina ingverja se uporablja tudi kot zdravilo proti slabosti, ki jo povzroča premikanje (morska slabost). Čudežna začimba je priporočljiva tudi za blaženje bolečin in vnetja, ki ga povzroča artritis, revmatizem in mišični krči.
Veliko ljudi ga uporablja tudi za razstrupljanje, saj pospešuje kroženje krvi in tako odstrani strupe v krvi, hkrati pa očisti tudi mehur in ledvice ter neguje kožo.
Ingverjeva korenina bi naj bila tudi neke vrste tretma za astmo, bronhitis in ostale probleme z dihali, saj pomaga odvajati tekočino iz pljuč.
Zdravilni učinki ingverja
Deluje proti diareji in preventivno tudi proti nalezljivim boleznim, saj velja kot odličen antiseptik (uničuje mikroorganizme).
Zmanjša ali celo preprečuje simptome slabosti pri različnih potovanjih. Sicer se nanaša predvsem na slabost, uspešno pa deluje tudi na hladno potenje, glavobol, pretirano slinjenje in vrtoglavico. Dobra lastnost vsega pa je, da ingver pri vsem tem nima nezaželenih, stranskih učinkov, kot je zaspanost, ki se pojavi ob uživanju farmacevtskih kemijskih proizvodov za odpravljanje tovrstnih težav.
Nekateri ingver uživajo za povečevanje apetita.
Lajša prebavo, saj spodbuja izločanje želodčnega soka in peristaltiko. Deluje tudi proti napenjanju, saj snov, ki jo vsebuje, pospešuje izločanje plinov. Med drugim pa tudi pomirja želodčne in črevesne krče.
Ingver deluje tudi kot tonik in stimulans. Pri njegovem rednem uživanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljša spomin. Zaradi njegovega stimulativnega delovanja ga ni priporočljivo jemati zvečer pred spanjem, saj utegne povzročiti nespečnost.
Deluje tudi kot antikoagulant, kar pomeni, da preprečuje zgoščevanje krvi in posledično pojavljanje trombonov.
Deluje tudi protivnetno, kar ugodno vpliva na številne bolezni, med drugim tudi na revmatični artritis, saj zmanjšuje otekline, bolečine in jutranjo zaskočenost, ter povečuje gibljivost zglobov.
Med ostalim je ingver tudi uspešen antioksidant, kar pomeni, da preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov, deluje pa tudi proti arteriosklerozi in raku.
Ingver dodajajo v ustne vode, saj z njim odpravijo slab zadah iz ust. Vsebuje tudi ostro snov gingerol in šoagol, kateri sta pikantni in dajeta občutek toplote na jeziku.
Pozitivno deluje na zmanjševanje holesterola in delovanje jeter. Prav tako pomaga pri migrenah in ostalih vrstah glavobolov, znižuje pa tudi povišano telesno temperaturo.
Če vas muči zobobol, priporočamo žvečenje ingverja.
Kako pogosto lahko uživamo ingver?
Ingver lahko uživamo vsak dan. Vendar pa tako kot pri ostalih zdravilnih živilih tudi pri uživanju ingverja velja biti pozoren na zaužite količine, saj lahko prevelike količne na dan povzročijo neprijetne stranske učinke. Sicer je možnost, da bi si z ingverjem škodovali, zelo majhna, v pretiranih količinah utegne vplivati na osrednje živčevje in povzroči aritmijo ter depresijo. V kolikor imate žolčne kamne, dojite ali ste noseči, vam svetujemo, da se o uživanju večjih količin ingverja, posvetujete s svojim zdravnikom.
Drugače pa kar brez skrbi, saj so raziskave dokazale, da so se nosečnice po uživanju 1 g svežega ingverja na dan, počutile veliko bolje. Predvsem so jih prenehale pestiti težave s slabostjo in bruhanjem. Vseeno pa vam svetujemo posvet z zdravnikom o uporabi suhega ingverja med nosečnostjo. Za uživanje ingverja, so uporabne njegove sveže korenike, lahko pa ga uživate tudi posušenega ali zmletega. V Angliji in preko luže, velik del pridelanega ingverja namenijo za izdelavo brezalkoholnega ingverjevega piva, ki tem velja za eno izmed najbolj priljubljenih pijač.
Avtor, lastne izkušnje
Po vseh pregledih "na tone" strani, moram pohvaliti avtorje v bodi eko. Pohvaljeni
Malo so se učinki ponavljali. Z razlogom!
Opozorilo: delajo ogromno znanstvenih raziskav. Tega ne berite, bom razložil zakaj: skozi tisočletja, so ljudje ugotavljali, kaj in kako pomaga. Držite se tega, kar so vedele naše babice. Farma mafija plačuje znanstvenike..njihove raziskave so zelo dvomljive. Vedno mi pride naprej holesterol in jajca...
In jasno: posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom..