Članek
Komunizem in nacizem sta bila enojajčna dvojčka tudi na ekonomskem področju
Objavljeno Dec 20, 2017

Rado Pezdir je v svoji knjigi "Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkunov" med drugim zapisal:

Nemška ekonomija pod nacisti je bila pravzaprav replika komunističnega komandnega gospodarstva, skupaj z vsemi njegovimi značilnostmi: mehanizmom centralnega planiranja in težnjami k težki (vojni) industriji. Obema gospodarstvoma je bilo tudi skupno, da nista mogli slediti inovacijskemu procesu, ki je medtem potekal v kapitalističnih državah. Deloma to lahko pripišemo preganjanju oziroma omejevanju zasebne iniciative, deloma tudi preferencam obeh centralnih planerjev, da razvijata težko in vojaško industrijo. Če se na tem mestu samo dotaknemo debate, ali sta bila komunizem in nacizem res enojajčna totalitarna dvojčka, potem je iz zgoraj zapisanega jasno, da so bile razlike med sistemoma zgolj minimalne.

 

Mičo Mrkaić v predgovoru knjige:

Žal v Sloveniji pravi liberalci z mednarodnim ugledom, na primer dr. Ljubo Sirc, niso imeli priložnost sodelovati pri ustvarjanju našega ustavnega okvira in zato smo dobili ustavo, ki poveličuje brutalno prerazdeljevanje, ter je pisana na kožo lenuhom, nesposobnežem in bedakom.

V bistvu med moderniziranimi levičarji in komunisti ter med moderniziranimi katoliki in klerikalci obstaja zgolj narcisizem majhnih razlik, nepomemben za družbeno prakso. Vsi po vrsti so kolektivsti, nenaklonjeni osebni in ekonomski svobodi, edina omembe vredna razlika med njimi je ta, da eni svoje totalitarne težnje črpajo iz enciklike Rerum Novarum, drugi pa iz Komunističnega manifesta.

Komunizem v Sloveniji ni padel zato, ker je Slovence motila nesvoboda, pač pa zato, ker zaradi bankrota komunistične Jugoslavije niso mogli več kupovati poceni krame na stojnicah tržaških tržnic.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/14/show/blogID=969