Članek
Odlomki iz knjige Zdravi brez mleka in sira, 3. del
Objavljeno Jun 19, 2018

Več kalorij kot kokakola, več soli kot čips: vpliv sira na našo postavo

Metaanaliza iz leta 2013 je združila rezultate 10 predhodnih raziskav in kljub temu, da je 60 odstotkov teh raziskav financirala mlečna industrija, je bila razsodba jasna. Sir nam počasi, a zagotovo poveča obseg pasu in napolni lica ter se pokaže na tehtnici.

Razlika v zdravju med vegetarijanci in vegani

Raziskovalci z Univerze Loma Linda v Kaliforniji so k temu vprašanju pristopili na drugačen način. Osredotočili so se na vegetarijance in odkrili, da so nekateri izmed njih uživali sir in druge mlečne izdelke, drugi pa ne. Raziskovalci so vsem izmerili telesno višino in težo ter izračunali njihov ITM –  indeks telesne mase (vaš indeks telesne mase je pravzaprav vaša teža, prilagojena na vašo višino; zdrav ITM je pod 25). Pri tistih, ki niso uživali sira in drugih mlečnih izdelkov, je bil povprečni ITM zdravih 23,6. Pri tistih, ki so radi pojedli topel sendvič s sirom, lazanjo s sirom in druge jedi z mlečnimi izdelki, pa je bil povprečni ITM 25,7. V kilogramih to pomeni, da je razlika v teži med tistimi, ki uživajo sir in druge mlečne izdelke, in tistimi, ki se jim izogibajo, v povprečju 6,8 kilogramov.

Kravje mleko je hrana za telička, ne za človeka

Če se sprašujete, zakaj sir povzroča kopičenje odvečnih kilogramov, je tu odgovor:  Veliko kalorij. Ni potrebno posebej poudarjati, da sir vsebuje kalorije – veliko kalorij. Ne pozabite, da je kravje mleko hrana, ki jo je narava namenila za rejenje telička, kar pomeni, da je polno kalorij.

Sir veliko bolj redi kot predelana živila z veliko sladkorja

Stvar ni le v tem, da ima sir veliko kalorij. Njegove kalorije izvirajo večinoma iz maščob in kalorije iz maščob so posebna težava. Če bi kar naprej jedli preveč živil z veliko ogljikovimi hidrati – več kot jih potrebujemo za osnovno energijo in več kot jih lahko shranimo v obliki glikogena – bi naše telo sčasoma začelo pretvarjati molekule sladkorja iz odvečnih ogljikovih hidratov v maščobo. Vendar pa to za telo ni najbolj enostavno. V postopku pretvarjanja sladkorja v maščobo se porabi skoraj četrtina njegovih kalorij. Čeprav je torej mogoče, da naše telo spremeni kruh ali sladkor v maščobo, to ni preprost postopek in v njem se veliko kalorij izgubi. Naše telo veliko lažje naredi telesno maščobo iz maščob v siru ali drugih maščob.