Članek
Kdor ni doživel 'partizanske svobode', ne more doumeti, kakšno trpljenje je prestalo podeželjsko ljudstvo
Objavljeno Jan 11, 2019

Miloš Stare: »Dobro se spomnim, ko je bil pri meni velikolaški župan Paternost in mi je pravil, da bodo ustanovili vaško stražo, sem mu dopovedoval, da je vendar nemogoče, da bi vzeli orožje od Italijanov. Pa mi je rekel: 'Gospod, vi tega ne razumete. Ko bi živeli na deželi, bi videli, da ne moremo drugače, ker nas bodo komunisti vse pobili.'

Miloš Stare: »Nihče ne more očitati, da je v teh stražah kako sodelovanje z okupatorji. Kdor ni doživel 'partizanske svobode', ne more doumeti, kakšno trpljenje je prestalo podeželjsko ljudstvo, ko so morali po cele tedne in mesece cele družine in vasi begati po gozdovih in se skrivati pred partizanskimi morilci.«

Režimski zgodovinarji pišejo, da je italijanski okupator »belogardističnim enotam dovoljeval le tolikšno stopnjo in obliko organizacije in tolikšno opremljenost, da ne bodo v nobenem primeru mogle ogroziti njegovih interesov.« S tem režimski zgodovinarji priznavajo dejstvo, da Italijani niso zaupali Vaškim stražam, da so bile te zveste kraljevski vladi in na strani zahodnih zaveznikov.

Ker  se jim v Ligojni nad Vrhniko ljudje niso hoteli pridružiti, so se partizani maščevali tako, da so sprožili nekaj strelov na Italijane, ki so šli skozi vas, ne da bi koga ubili. Italijani so se takoj maščevali: požgali so vas, ustrelili nekaj talcev, druge pa poslali v internacijo.

Veliko članov Vaških straž je bilo mož in fantov, ki so čez dan opravljali dela na polju, ponoči pa stražili naselja pred morebitnimi partizanskimi napadi.

Po razsulu fašistične Italije se je večje število dobro oboroženih Italijanov borilo skupaj s partizani proti Vaškim stražam in jim pomagalo, da so jih mogli skoraj popolnoma uničiti.

Poudariti je treba, da so vsi slovenski zastopniki (Vaški stražarji, domobranci) simpatizirali z zahodnimi zavezniki, in da so se z Nemci pogajali samo zato, ker so v njih gledali manjše zlo kot v revoluciji.

Poveljnik domobrancev Rösener: »Slovensko domobranstvo je deželna samozaščitna enota, ki zdaj šteje kakih 8 tisoč mož in pomaga pri vzdrževanju javnega reda in varnosti.«

Partizani so izvajali manjše sabotažne akcije, po katerih so se vedno umaknili. Okoliško prebivalstvo pa je za to partizansko izzivanje plačevalo visoko ceno, kajti po vsaki taki akciji so Nemci streljali največkrat ničesar krive talce.

Pričujoč tekst predstavljajo odlomki iz knjige Slovenski eksodus leta 1945.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=965