Članek
Bivši kriminalist kritično do nezasluženih napredovanj javnih uslužbencev v višji plačilni razred zgolj zaradi višje izobrazbe, ne pa zaradi boljših rezultatov
Objavljeno Jan 22, 2019

V državni upravi ali sploh v javnih službah velja načelo: višji položaj imaš, bolj si pameten. In marsikdo je dobesedno mislil, da če je napredoval ali bil postavljen na položaj, da je hkrati postal tudi pametnejši, temu je prilagodil svoje obnašanje. In takšnih oseb v teh službah kar mrgoli. Če hočeš imeti mir in se otresti težav, ki ti jih lahko povzročijo, je najbolje potrpeti, poslušati njihova modrovanja in nasvete, delati pa po svoje. In ti pametnjakoviči nato odidejo, misleč, kako pomembni so, in te praviloma pustijo pri miru.

Naš šolski sistem je pripomogel k temu, da imamo predvsem v javnih službah hiperinflacijo visoko izobraženih, kvaliteta dela pa se ne dviguje. Sindikati pri primerjavi povprečnih plač utemeljujejo višjo povprečno plačo v negospodarstvu predvsem z višjo izobrazbeno strukturo kot v gospodarstvu. Izobrazbena struktura je v negospodarstvu res višja, vendar – ali je takšna izobrazbena struktura potrebna ali pa je narejena zaradi povišanja plač. Prepričan sem, da je prepogosto izobrazba navita zaradi plač. V Sloveniji lahko dokonča visoko šolo že posameznik, ki je intelektualno podpovprečen, če je le dovolj priden in vztrajen, pa še to pogosto ni potrebno.

Zakaj morajo v negospodarstvu že skoraj vsi imeti visoko izobrazbo za podobna delovna mesta kot v gospodarstvu, kjer ta dela odlično opravljajo zaposleni s srednjo izobrazbo. Tako je tudi pri policistih, predvideva se, da bi vsi terenski policisti morali imeti višješolsko izobrazbo. In kaj temu sledi? Napredovanje v višji plačilni razred. Za policista na cesti nikakor ni potrebna višješolska izobrazba. Če ima primerljivo nižjo plačo, jo je pač treba dvigniti, ne pa iz policista narediti znanstvenika. Poleg tega se bo nato na cesti obnašal kot znanstvenik. Podobna situacija je v celotni javni sferi, zato je problem še večji. Argumenti sindikatov glede višine povprečne plače v zvezi z izobrazbo v negospodarstvu se tako izkažejo za populizem.

Tekst predstavljajo odlomki iz knjige Kriminalist in odvetnik, avtor je nekdanji kriminalist Dušan Mohorko.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=1171