Članek
Zakaj slovenska vladna agencija prikriva pred javnostjo študije o varnosti in učinkovitosti cepiv?
Objavljeno Feb 06, 2019

Spodnji tekst predstavljajo kratki odlomki iz knjige "Ideološki konstrukti o cepljenju", avtorica dr. Mateja Černič, ki bi jo moral prebrati vsak starš, preden se odloči za cepljenje svojega otroka. 

Po mojem vedenju ne zdravniška stroka ne zdravniki kot posamezniki niso nikoli vložili zahteve po razkritju študij o varnosti in učinkovitosti cepiv, niti se niso kako drugače uprli dejstvu, da je tako temeljna dokumentacija zakonsko zaščitena kot poslovna skrivnost. Najbolj šokanten je naslednji argument JAZMP (Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke) zakaj je to poslovna skrivnost: »Bi na ta način v javnost prišli dokumenti, ki bi lahko povzročili nasprotujoče, napačne ali drugače zavajajoče interpretacije, kar bi lahko povzročilo veliko škodo javnemu zdravju. Na področju javnega zdravja bi se negativne posledice morebitne neustrezne oz. napačne interpretacije razkritih dokumentov lahko kazale npr. v dejstvu, da bi posamezniki oz. večje skupine pričeli množično zavračati cepljenja…«

Temu pravzaprav ni kaj dodati. Prav argument, da bi ljudje začeli množično zavračati cepljenje, če bi dobili vpogled v registracijsko dokumentacijo, jasno pokaže nujnost razkritja omenjene dokumentacije, zlasti študij o varnosti in učinkovitosti cepiv. Jasno se pokaže, da se državni organi, vključno z JAZMP, poslužujejo načrtnega prikrivanja podatkov z namenom manipuliranja javnosti, kajti, če povzamemo uradno stališče, če bi javnost vedela resnico, se nihče ne bi cepil. Ob tej izjemni grozi in strahu, da bi v javnost pricurljal katerikoli del registracijske dokumentacije, se postavlja upravičeno vprašanje: kaj je v tej dokumentaciji tako groznega, da je treba na vsak način preprečiti, da bi se javnost seznanila z njo?

Kakšna »občutna škoda« bi nastala, če bi bili ti podatki razkriti javnosti? Kako naj razumemo argument, da bi razkritje študij o varnosti in učinkovitosti zdravil »povečalo tveganje za odhod proizvajalcev zdravil s trga«? Morda kot uradno priznanje, da so posamezna cepiva tako zelo nevarna in neučinkovita, da proizvajalcem (In JAZMP) nikakor ni v interesu, da bi bila javnost seznanjena z njihovim dejanskim varnostnim profilom? Temeljna naloga JAZMP je varovanje javnega zdravja, ne pa varovanje interesov farmacevtskih podjetij. 

Odločba Vlade RS z dne 5.6.2014: »Pri uporabi testa prevladujočega interesa javnosti je treba presoditi tudi, ali je interes javnosti za razkritje informacije javnega značaja lahko močnejši od potencialno nastale škode, ki bi nastala z razkritjem informacije…« Tu je ponovno precej eksplicitno izraženo mnenje, da bi se ljudje množično prenehali cepiti, če bi vedeli, kaj je zares v cepivih in kaj so pokazali rezultati študij. Toda če so cepiva tako zelo neučinkovita in škodljiva, da bi razkritje dokumentacije  vodilo v množičen upor, če so tako slaba, da bi proizvajalci raje zapustili trg kot tvegali, da se razkrije njihova neustreznost…, potem ta cepiva sploh ne bi smela biti prisotna na trgu, kaj šele v programu zakonsko obveznega cepljenja otrok.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=1165