Članek
Izšla je knjiga o sto pričevanjih slovenskih vegank in veganov - Odločitev za ljubezen
Objavljeno Jun 15, 2020

»Idejo za pričujočo knjigo sem dobila sredi poletja 2019. Razmišljala sem, da bi bil že čas, da bi nekdo malce razbil ta večni mit o čudnih veganih, ki so podhranjeni, anoreksični, skoraj prosojni od samega pomanjkanja, po drugi strani pa fanatični, agresivni, vsiljivi, napadalni in malodane nori. Pomislila sem, da bi bilo dobro zbrati osebna pričevanja čim več ljudi, ki se prehranjujejo in živijo na ta način, in tako prikazati, kakšni so vegani v resnici. Kako razmišljajo, kaj in kako jedo, zakaj tako jedo.

Sicer bi ta skupina ljudi še vedno predstavljala samo majhen izsek, le delček vseh veganov v Sloveniji (da ne govorimo o svetu), pa vendar je običajno tako, da lahko že nekaj posameznikov kar dobro predstavlja večino,« je povedala Sara Zupan, avtorica knjige, v kateri lahko na ovitku preberemo: »So vegani neka posebna vrsta prežvekovalcev, ki jedo samo travo? So nekaj vmes med ljudmi in živalmi? So bledi, anemični, anoreksični pol-ljudje, pol-zombiji? So čudaki, nasilneži, vsiljivci, morilci ubogih nedolžnih rastlin? Ne! Vegani so ljudje kot vsi, ljudje kot ti in jaz.

Od drugih se ločijo le po tem, da jim ni vseeno. Ločijo se po tem, da so odprli srce, vklopili možgane in začeli razmišljati z njimi – zato jih namreč imajo. Vegani preprosto ne dovolijo drugim, da bi mislili in odločali namesto njih. V sebi so prebudili sočutje, empatijo – najvišjo človeško odliko. Zato nočejo več podpirati nasilja in izkoriščanja, namesto tega hočejo ljubezen in mir. Vse to se začne – na krožniku.«