Članek
Še živeči židovski stoletnik, ki je preživel Auschwitz: kaj se je zgodilo z mojimi nemškimi prijatelji, da so postali morilci?
Objavljeno May 26, 2021

Odlomek iz knjige Najsrečnejši človek na svetu:

Deset nacistov je vdrlo v hišo, me zvleklo iz postelje in me, prisežem vam, preteplo skoraj do smrti. Moja pižama je bila kmalu premočena od krvi. Eden od njih je vzel svoj bajonet, mi odrezal rokav in začel vrezovati svastiko v mojo roko. Ko je začel rezati, je moja psička Lulu skočila nanj. Ne vem, ali ga je ugriznila ali le prestrašila, toda nacist me je izpustil in nato z bajonetom na koncu svoje puške zabodel mojo ubogo psičko do smrti, kriče, »Ein Juden Hund!« Judovski pes.

Kaj se je zgodilo z mojimi nemškimi prijatelji, da so postali morilci? Kako je mogoče ustvariti sovražnike  iz prijateljev, ustvariti takšno sovraštvo? Kje je bila Nemčija, ki me je navdajala s tako velikim ponosom, da sem bil lahko del nje, dežela, v kateri sem se rodil, dežela mojih prednikov? Nekoč smo bili prijatelji, sosedje, sodelavci, naenkrat pa so nam povedali, da smo zapriseženi sovražniki.