Prebavni trakt razgrajuje in potiska hrano vzdolž trakta s pomočjo mišičnih kontrakcij, ki pa za svoje delovanje nujno potrebujejo kisik – brez kisika namreč naša prebavila ne bi zmogla več opravljati svoje funkcije.

Po drugi strani pa je delovanje naših dihal ravno tako odvisno od pravilnega delovanja prebavil, saj med vdihom prihaja do kontrakcij mišic dihalnega trakta, ki za opravljanje te funkcije potrebujejo »gorivo«, predvsem v obliki ogljikovih hidratov in maščob, kar jim zagotavlja pravilno delovanje prebavil.

Poleg tega postaja vse bolj jasno, da si ta dva organska sistema delita imunski sistem sluznice, in sicer preko delovanja s sluznico povezanih limfnih tkiv.

V primeru iritacije oz. vzdraženja sluznice v prebavnem traktu, se na enak način odzove tudi sluznica dihal, kar sproži pojav značilnih simptomov, zaradi česar najprej pomislimo na obolenje dihal, kar pa v večini primerov ne drži.

Z novo, vizualno metodo zdravstvenih pregledov s termo kamero oz. z metodo medicinske termografije, zlahka identificiramo hkratno vzdraženje in reakcijo obeh sluznic ter tako lažje določimo izvor oz. vzrok omenjenih težav.

ZgornZgornji sliki pri pregledu s termo kamero, prikazujeta močno reakcijo sluznice dihal na vzdraženje sluznice prebavil

Več o omenjeni metodi zdravstvenih pregledov, pa si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://www.vilazdravja.si/sub/58/zdravstveni-pregledi/medicinska-termografija

Ravno iz omenjenega razloga, vzrok za simptome astme dostikrat leži v prebavnem traktu, kar pomeni, da lahko astmo ublažimo ali odpravimo z ustreznim načinom prehranjevanja. Mleko, soja, žitarice, slaba prehrana itd. so dejavniki, ki lahko povzročijo astmo ali slabšajo stanje, če bolezen že imamo. Dihala so posebej občutljiva tudi na ekscitotoksine (sestavine umetnih ojačevalcev okusa) v hrani in pijačah. Omenjene težave zlahka obvladamo z ustrezno prehrano. Astme se lahko v določenih primerih znebimo že, če telo dobi dovolj vode, v katero damo ščepec soli.

Seveda prehrana ni edini vzrok za pojav astme, saj poznamo več vrst oziroma oblik. Vzrokov je tako lahko več, mednje pa spadajo lahko tudi hormonsko neravnovesje (prevlada estrogena), pomanjkljivo delovanje nadledvičnih žlez, jemanje določenih zdravil, pasivno kajenje, onesnažen zrak itd.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor