Naloga pljuč je kontrola dihanja in potiskanje Či-ja (življenjske energije) skozi meridiane po celotnem telesu, kot tudi zagotavljanje imunske zaščite, zato v tradicionalni kitajski medicini (TKM), imenujejo pljuča kar »gospodar Či-ja«. Pljuča so srcu v pomoč pri pospeševanju krvnega obtoka.

S pravilnim dihanjem zagotavljamo celično dihanje, zato je plitko in nepravilno dihanje glavni vzrok pomanjkanja vitalnosti in poslabšanega metabolizma. Pljuča so tudi nadzorni organ kože, ki »diha« s pomočjo odpiranja in zapiranja por ter regulira telesno temperaturo.  Bledična koža, brez polti, kot tudi neprestani izcedki iz nosu in zamašen nos, so pogoste indikacije šibkih pljuč.

Aktivna faza pljuč je med 3. in 5. uro zjutraj. V tem času se iz naših dihal izločajo nakopičene toksične odpadne snovi, zato včasih prebujanje v tem časovnem intervalu spremlja dražeč kašelj. To je znak, da se naša pljuča trudijo znebiti nakopičenih toksinov.  V kolikor zjutraj kašljamo in sopemo, je to znak, da je potrebno razmisliti o spremembi v načinu prehrane in življenjskem stilu, da bi lahko pospešili in olajšali sluzi in toksinov.

Na področju čustev, so pljuča povezana z žalostjo, žalovanjem in skrbmi, kar pomeni, da v kolikor se v času najbolj aktivne faze pljuč počutimo bolni, je to lahko indikacija globoke žalosti in različnih skrbi, s katerimi se je potrebno soočiti in jih razrešiti.

Pljuča so tudi zelo občutljiv organ in močno reagirajo na pretirano suho okolje, kot tudi na vročino in mraz. So tudi krovni organ v povezavi petih organov, ustvarjajo glas in zagotavljajo optimalno vlažnost kože. Takoj ko pride do negativnega notranjega vpliva zaradi čustev, ali zunanjega vpliva zaradi neustreznih okoljskih dejavnikov, pride do motenj v ritmu vdiha in izdiha, motenj krvnem obtoku in v pretoku Či-ja.

Pljuča so tudi zelo tesno povezana s prebavim traktom in prebavili, kar pomeni, da zaradi neustrezne prehrane, raznih alergij na prehrano, vzdraženja prebavnega trakta ipd., pride do pojava simptomov, značilnih za bolezni dihal. V kolikor ne poznamo vzroka, je lahko zdravljenje povsem neustrezno. Več o navedeni temi, si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://davorbilic.vilazdravja.si/post/229069/imam-astmo-kaj-pa-ce-je-vzrok-nekje-drugje

V kolikor se v tem intervalu konstantno prebujamo, je priporočljivo izvajanje vaj za relaksacijo in pomirjanje, kot npr. vaje globokega dihanja. Neposredno globoko dihanje namreč kontrolira avtonomno živčevje in ravno ta povezava, je osnova praktično vseh oblik joge in meditacije. Z regulacijo avtonomnega živčnega sistema in nadzora energije in pulza, dihanje ustvari neposredni most med telesom in umom ter ju tako vzdržuje v ravnovesju.

Zelo učinkovito si lahko pri težavah s pljuči pomagamo z metodo, ki na naraven način in brez stranskih učinkov prečisti kapilare pljučnih kril in spodbudi ter pospeši mikrocirkulacijo v pljučih. Več o tem pa najdete na spodnji povezavi:

http://www.vilazdravja.si/post/229378/astma-bronhitis-kopbkako-precistimo-kapilare-in-spodbudimo-mikrocirkulacijo-v-pljucih

V tem času mora biti telo na toplem, saj to olajša ponovno polnjenje in oskrbo telesa s kisikom.  Najboljši čas za vadbo in aerobiko je ravno zgodaj zjutraj, ko je funkcija in delovanje pljuč na svojem vrhuncu. Tudi izvedba prezentacij in predavanj, je v jutranjem času boljša, zahvaljujoč večji energiji pljuč.

Tudi dnevna zdrava doza smeha lahko pripomore k izboljšani funkciji pljuč. Podrobneje o tem najdete na spodnji povezavi:

http://davorbilic.vilazdravja.si/post/228586/zakaj-drzi-da-je-smeh-pol-zdravja

Pozno popoldan, ko so pljuča v svoji pasivni fazi in je njihova energija povsem na dnu, se pri občutljivih ljudeh lahko pojavi laringitis oz. vnetje grla.

V TKM je element pljuč kovina, stran neba zahod, barva čista bela in letni čas jesen.

Meteorološko smo že zakorakali v jesen, kar naj bi pomenilo, da prihaja letni čas pljuč.

Zatorej: zadihajte s polnimi pljuči!

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor